Tradycyjny gulasz to potrawa na bazie mięsa, papryki i cebuli. Tak mniej więcej wygląda skład tradycyjnego gulaszu węgierskiego, do którego moim gulaszom bardzo daleko. Dla mnie gulasz to po prostu rodzaj nieco rzadszej potrawki warzywnej, którą podaję jako drugie danie.
Moje dziecko na takie dania reaguje stwierdzeniem „Czy to zupa czy sos?” i muszę przyznać, że coś w tym jest. Często trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale w sumie nie jest to aż tak istotne skoro smakuje dobrze.
Jadam takie gulasze jako samodzielne dania (jeśli są np. z roślinami strączkowymi) w głębokim talerzu albo podaję jej z makaronem, ryżem, kaszami, ziemniakami.
Zapraszam Cię dziś więc na 10 inspiracji gulaszowych.
1. Gulasz z ciecierzycą
To gulasz albo, jak kto woli, gulaszowa. Może być mniej lub bardziej gęsto. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Idealnie sprawdza się jako samodzielne danie, szybkie do odgrzania i jak najbardziej nadające się do zamrożenia.
2. Gulasz z fasolą mung i bakłażanem
Taki gulasz można jeść zarówno samodzielnie jak i z dodatkiem makaronu czy kaszy. Bardzo lubię fasolkę mung. Nie tylko ze względu na jej wartości odżywcze czy skład, ale również dlatego, że całkiem szybko się gotuje. W połączeniu z bakłażanem, papryką i czosnkiem smakuje wyśmienicie.
3. Gulasz à la leczo
Dobre leczo nie jest złe, a jak dodamy do niego ciecierzycę, to robi się i sycące. Można jeść ja zarówno jako gulasz, jak jako zupę – wedle uznania. Od czasu do czasu lubię przygotować sobie wersję pikantną. Najczęściej wtedy, kiedy zostaje resztka lecza w lodówce – wtedy solidnie ją doprawiam np. ostrą papryką i dodatkowym czosnkiem.
4. Gulasz à la dahl
Taki dahl może być podawany zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Przez pewien czas potrawa ta była dostępna w restauracjach Bioway. Uwielbiam takie rozgrzewające, płynne i aromatyczne dania z soczewicą. Bardzo sycące!
5. Warzywny gulasz z czerwoną fasolą
Wcześniej proponowałam gulasz z fasolą mung, a teraz zapraszam do wykorzystania czerwonej fasoli. Efekt równie pyszny. Do tego spora ilość zielonej pietruszki i można się delektować.
6. Gulasz z soczewicą
Soczewica to jedno z moich ulubionych warzyw strączkowych. Oto pomysł na danie, które może być serwowane jako sos do makaronu, ale również jako samodzielny gulasz czy gęsta zupa. Poza sezonem, kiedy botwinka nie jest dostępna, można pokusić się o przygotowanie tego gulaszu na bazie buraków, np. wcześniej upieczonych.
7. Gulasz z czerwoną kapustą i tofu
To danie, które możesz przygotować w formie potrawki warzywnej lub w postaci nieco bardziej płynnego gulaszu. Dobrym źródłem białka jest tu tofu, a towarzyszące mu warzywa to skarbnica wartościowych składników.
8. Gulasz warzywno-sezamowy
To typowy gulasz warzywny. Warzywa grają tu bez wątpienia pierwsze skrzypce, a sezamowy aromat dopełnia całości. Możesz zaserwować go z kaszą jaglaną (lub inną). Lekkie, aromatyczne i pyszne danie, gotowe w kilka chwil.
9. Pomidorowy gulasz z soczewicą
Kolejna propozycja z soczewicą, ale tej królowej strączków nigdy nie za wiele. Czerwona soczewica gotuje się naprawdę szybko, a to pozwala na sprawne przygotowanie posiłku. Tu bez wątpienia pomidory wzmacniają smak. Przepis sprawdzi się zarówno samodzielnie jak i jako towarzystwo dla makaronu czy ryżu.
10. Gulasz pieczarkowo-serowy
W moim pierwszym zamyśle była to zupa, ale już kilka razy robiłam ją w formie gulaszu, a więc z mniejszą ilością wody. Wyszło również pysznie i sycąco. Niech Cię jednak nie zwiedzie nazwa „serowy”. Nie ma tu ani grama sera, choć smak sera jest.
Spodobał Ci się ten wpis? Koniecznie zerknij jeszcze na:
2 odpowiedzi na “10 przepisów na warzywny gulasz bez mięsa”
Super taki bezmięsny gulasz. Na pewno poeksperymentuję :)
Miłych eksperymentów. :)