Orientalny przepis na czerwoną kapustę i antocyjany

Póki niewiele młodych warzyw na naszych stołach nie zapominajmy o tym, co jest. I jedzmy dużo intensywnej czerwieni, a więc warzyw i owoców o ciemnoczerwonej, a nawet czarnej barwie. Są fenomenalnym źródłem antocyjanów. Oto więc obiad lub kolacja w pysznej i zdrowej formie. W sam raz na wiosnę.

Orientalna czerwona kapusta i antocyjany

O antocyjanach już pisałam, ale ku pamięci: znajdziesz je w warzywach i owocach, które dostępne są przez dużą część roku, ale również w sezonowych pysznościach, na które gorliwie czekam każdego roku.

Czym są antocyjany?

Antocyjany to barwniki naturalnie obecne w roślinach. Nadają im charakterystyczną barwę, ale pełnią też inną funkcję: mają niebywale pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

W szczegóły zagłębiać się nie będę. Warto natomiast wiedzieć, jaki wpływ mogą mieć antocyjany na nasze zdrowie. W literaturze pojawia się wiele zalet spożywania warzyw i owoców, które są bogate w antocyjany. Niech wymienię kilka:

  • zapobieganie otyłości i cukrzycy,
  • profilaktyka chorób układu krążenia,
  • pozytywny wpływ na ostrość wzroku,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • hamowanie zaburzeń pamięci i funkcji motorycznych postępujących wraz ze starzeniem się organizmu.

prosty przepis wegański z czerwoną kapustą i tofu czym są antocyjany

Antocyjany – źródła?

Niech wspomnę chociażby owoce takie jak: aronia, wiśnie, borówka, ciemne winogrona, czarna porzeczka, czereśnia. W lecie będziemy się nimi wszyscy delektować. Nie żałuj sobie i Ty. Ja spożywam je nawet zimą – w formie mrożonej.

źródła antocyjanów owoce jagodowe ciemnoczerwone i czarne

Antocyjany znajdziesz również w kwiecie hibiskusa, czerwonym winie (jest tam również alkohol więc nie spożywaj go dużo ze względu na antocyjany, dobrze?). Koniecznie zamień też cebulę białą na cebulę czerwoną i częściej sięgaj po czerwoną kapustę i bakłażana.

W dzisiejszym przepisie proponuję Ci zatem antocyjany zawarte w czerwonej kapuście i cebuli. Oczywiście obróbka termiczna nie działa najlepiej na ich zawartość w daniu, a więc pamiętaj o tym, że warto do diety również włączyć surówkę z czerwonej kapusty.

Przepis na czerwoną kapustę

Zwykła, a niezwykła czerwona kapusta. Proste składniki, a można z nich wyciągnąć naprawdę dużo smaku.

Na co?

Taka orientalna, czerwona kapusta z tofu, batatami i papryką świetnie sprawdzi się na lekki i szybki obiad, ale również na kolację. Jeśli lubisz takie dania, zerknij koniecznie na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

Czego potrzebujesz?

Takie szybkie i zdrowe dania jednogarnkowe przygotowuję zwykle w woku. O tym, że kocham wok, pisałam już nieraz.

Orientalna czerwona kapusta – składniki:

  • 1 czerwona cebula (bez łupiny: 110 g),
  • 0,5 małej główki czerwonej kapusty (420 g),
  • 1 batat (bez skórki: 310 g; zerknij na moje przepisy z batatów),
  • 1 papryka czerwona (bez gniazda: 160 g),
  • 220 g wędzonego tofu (najlepiej twardszego),
  • 1 jabłko ze skórką (190 g),
  • 12 g soku z cytryny,
  • 20 g oleju rzepakowego,
  • 30 g świeżej natki pietruszki,
  • zioła i przyprawy: 2 łyżeczki garam masali, 0,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego.

prosty przepis bezglutenowy z czerwoną kapustą i batatami

Orientalna czerwona kapusta – przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem w oleju wymieszanym z 5 łyżkami wody aż do momentu kiedy cebula wsiąknie całą wodę.

Z czerwonej kapusty usunąć głąba i ją poszatkować. Dorzucić ją do cebuli, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na ogniu bez przykrycia.

Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką) i sok z cytryny.

Po 5 minutach dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata, czerwoną paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę tofu. Wymieszać.

Wszystko pozostawić na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut (cały czas bez przykrycia).

Podawać ze świeżą natką pietruszki, opcjonalnie z surówkami lub pieczywem. Można jeść również jako samodzielny posiłek.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

proste danie wegetariańskie z tofu czerwoną kapustą i batatami gdzie znaleźć antocyjany

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

7 odpowiedzi na “Orientalny przepis na czerwoną kapustę i antocyjany”

świetny przepis! już zrobiłam zdjęcie i gdybym tylko miała czerwoną kapustkę to już jutro bym pichciła. niestety u nas w Oslo do soboty wszystko pozamykane więc przepis musi poczekać:) Ale takiego smaka mi narobiłaś! no i w końcu zapamiętam że antocyjany to w tych fioletowych pokarmach sobie siedzą:)

Możesz użyć jakiegokolwiek produktu białkowego. Może być i biała fasola. W moich przepisach na obiady/potrawki warzywne etc. możesz dowolnie modyfikować składniki tak, aby były zgodne z Twoim stanem lodówki i potrzebami. Oczywiście tłustych serów nie polecam – również ze względów dietetycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *