Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem

Dziś kolejne danie, które spełnia moje wciąż obowiązujące kryteria. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe i pyszne. Mój blog jest dla osób, które gotować nie umieją lub im się po prostu nie chce. Jednak również dla tych, którzy lubią się delektować prostymi połączeniami smakowymi. Jeśli jesteś jedną z nich, zapraszam do ekspresowego gotowania.

Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem

Na co?

To szybki przepis na zdrowy obiad, ale również kolację. Taką kapustę pekińską możesz podawać z makaronem, ale także z kaszą czy ryżem. Możesz też zjeść ją samodzielnie, jeśli masz ochotę. Ja użyłam makaronu z ciecierzycy, który uwielbiam – zarówno ze względu na smak jak i wartości odżywcze.

Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem zdrowy przepis

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania tego zdrowego przepisu potrzebujesz garnka, dużej patelni lub woka. Ten ostatni sprawdza się u mnie najlepiej w przypadku tego typu szybkich dań.

Kapusta pekińska – składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 niewielka kapusta pekińska,
  • 7 niedużych pomidorów,
  • 1 kostka tofu naturalnego (przeczytaj: gdzie kupić tofu),
  • pestki dyni do posypania,
  • oliwa,
  • zioła i przyprawy: czosnek granulowany, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, suszona natka pietruszki (nie miałam zwykłej), papryka słodka (wszystkie po 1 łyżeczce lub więcej – wedle uznania), sól i pieprz do smaku,
  • 1 opakowanie makaronu z ciecierzycy (u mnie spaghetti) lub dowolna ulubiona kasza lub ryż.

Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem przepis wegański

Kapusta pekińska – przygotowanie:

Pomidory zalać wrzątkiem.

Cebulę obrać i pokroić, a następnie poddusić w niewielkiej ilości oliwy (np. 1 łyżka) wymieszanej z wodą.

Kapustę pekińską pokroić w cienkie „plastry”w poprzek, a następnie dodać do cebuli.

Pomidory obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę – dodać do kapusty.

Posypać wszystko ziołami, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut.

Tofu pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników.

Podawać z makaronem np. z ciecierzycy lub np. z kaszą, ryżem etc.

Można posypać np. pestkami dyni, słonecznika, sezamem, czy co tam Ci w duszy gra.

Smacznego!

Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem bezglutenowy blog wegański

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 ocen, Średnia: 4,75 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *