Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Warzywa w sosie sezamowym z kaszą jaglaną

O tej porze roku (czyt. zimą – jakakolwiek by ona nie była) bardzo brakuje mi świeżych warzyw. Jest ich naprawdę niewiele, a ich jakość nierzadko kiepska. Mam wrażenie, że w kółko konsumujemy to samo, ale żeby oczy i nos chciały te warzywa jeść to staram się modyfikować moje szybkie kombinacje kaszowo-warzywne. Dziś jedna z takich wariacji warzywnych z pysznym sosem sezamowym, w towarzystwie kaszy jaglanej. Jeśli lubisz takie dania, koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

Na co?

Danie sprawdzi się świetnie zarówno jako szybki obiad jak i jako ciepła, zdrowa kolacja. Nie napracujecie się zbyt mocno, a wykorzystacie zalegające w lodówce warzywa. Oczywiście to kolejne danie z cyklu „resztki z tygodnia” więc użyjcie warzyw, które akurat macie na stanie. Wyjdzie tak samo pysznie. ;-)

Czego potrzebujesz?

Garnka do ugotowania kaszy jaglanej. Do warzyw najlepiej przyda się wok.

Składniki:

  • 3 małe cebule,
  • 2 bakłażany,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 brokuł (zerknij na moje przepisy z brokułem),
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: kminek, sól himalajska lub morska, kurkuma, ostra papryka, natka pietruszki
  • oliwa z oliwek,
  • kilka łyżek tahini tj. pasty sezamowej (czystej, bez żadnych dodatków),
  • odrobina melasy z buraka,
  • sok z połowy cytryny,
  • kasz jaglana (ilość dowolna, zależna od ilości osób, np. ok. 200 g na 3 osoby). Poczytaj więcej o tej cudownej kaszy, a tu dowiesz się, jak gotować kaszę jaglaną.

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy drobno i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Gdy cebule się zeszklą dorzucamy umytego i pokrojonego bakłażana, a w miarę potrzeby dolewamy trochę wody. Dusimy.

Gdy bakłażan będzie już lekko podduszony dodajemy pokrojoną paprykę, różyczki brokuła, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i natki pietruszki). Gdy brokuł lekko zmięknie dodajemy tahini, sól, natkę pietruszki, mieszamy, podduszamy dosłownie chwilę i podajemy.

A jak podajemy? Najlepiej z ugotowaną kaszą jaglaną polaną delikatnie melasą z buraka. Ja kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, a następnie gotuję 15 minut. Za „foremkę” przed nałożeniem na talerz służy mi zwykła, mała miseczka. Nakładam do niej ciepłej kaszy, odwracam i robię „babkę”. :-) Dookoła warzywa siup, na kaszę melasa siup i szybki obiad gotowy!

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

12 komentarzy do “Warzywa w sosie sezamowym z kaszą jaglaną”

  1. Dlaczego niektóre przepisy, jak na nie kliknę, nie istnieją? Np. "warzywne, bezglutenowe i beznabiałowe babeczki z czegoś"? Pojawia się komunikat "Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje". Z wieloma takimi przepisami się spotkałam, a wyglądają ciekawie, niestety, nie można ich otworzyć.

    1. Anonimowy i czujny Człowiecze! :-) Wybacz, ale blogspot ma swoje ograniczenia i niestety nie mogę ukryć miniatur. Przepisy niedługo się pojawią w nowej, ulepszonej formie. Obiecuję. Pozdrawiam ciepło!

    2. Anonimowy i czujny Człowiecze! :-) Wybacz, ale blogspot ma swoje ograniczenia i niestety nie mogę ukryć miniatur. Przepisy niedługo się pojawią w nowej, ulepszonej formie. Obiecuję. Pozdrawiam ciepło!

  2. Sól kłodawska ,z naszej rodzimej Kłodawy ma tyle samo mikroelementów co himalajska , więc polecam naszą polską
    Przepis fantastyczny.
    Zrobiłam, zjadłam, było pysznie

  3. Pani Droga, a co to ta melasa z buraka? Czy to jakiś zamiennik cukru? (rodzice pracowali kiedyś w cukrowni, jakoś tak skojarzyło mi się z cukrem i jakiś produktem po drodze do cukru ;D)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *