Gotuję w bardzo prosty sposób. Staram się jednak różnicować składniki. I dzięki temu powstają najrozmaitsze kombinacje i połączenia smakowe w moich potrawkach warzywnych. Pogotuj ze mną. :-)
Codziennie jem coś innego, mieszając składniki, których nie mieszałam wczoraj. Tak powstają moje potrawki warzywne – niektóre mogą funkcjonować jako samodzielne danie. Do innych warto dodać jakieś źródło węglowodanów czyli np. kaszę lub ryż. Wiele z podanych przepisów zawiera rośliny strączkowe – jako preferowane przeze mnie źródło białka. Zawsze warto dodać do takiego posiłku surowe warzywa zielonolistne: natkę pietruszki, rukolę, roszponkę, sałaty – zależy, co masz akurat pod ręką.
Mam nadzieję, że poniższe przepisy sprawdzą się również w Twojej kuchni. A jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli posłużą Ci one jako inspiracje i przygotujesz swoje wersje podobnych dań.
Ten typ posiłków sprawdza się u mnie bardzo dobrze dlatego, że do takich warzywnych potrawek możesz wrzucić po prostu wszystko. Ogranicza nas tylko aktualne wyposażenie lodówki. No to zaczynamy.
1. Potrawka ziemniaczana z fasolką szparagową
Prostota wykonania tej potrawki poraża. Efekt zestawienia bardzo prostych składników – również. Niepozorna, ale pyszna i sycąca. Polecam bez dwóch zdań. Najlepiej (czyt. najłatwiej) przygotować ją w brytfance.
2. Potrawka z kalafiorem
Jeśli lubisz indyjskie aromaty to na pewno ta potrawka podbije Twoje serce. Jeśli do tego jesteś fanką/fanem kalafiora, tak jak ja, to tym bardziej. Najlepiej smakuje oczywiście z naszym krajowym, sezonowym kalafiorem. Możesz ją serwować np. z kaszą lub ryżem.
3. Duszony kalafior z fasolką szparagową
Oto znowu kalafior i fasolka szparagowa czyli to, co tygryski w sezonie lubią najbardziej. Może być to dodatek do innego dania lub lekki posiłek warzywny, który zaserwujesz sobie w pracy lub np. na kolację. Bardzo lubię takie proste zestawienia.
4. Warzywna potrawka z czerwoną fasolą
Ta warzywna potrawka świetnie komponuje się z kaszą jaglaną lub gryczaną. Mamy tu wartościowe źródło białka, czyli czerwoną fasolę i sporą ilość warzyw. Czego chcieć więcej?
5. Curry z fasolką mung
Takie „curry” to całkiem podobne danie do poprzedniego. Różni się nieco składnikami. Źródłem białka jest tu fasolka mung. Bardzo ją polecam, bo jest delikatna i wartościowa odżywczo. Uwielbiam jeść ją z ryżem.
6. Potrawka warzywna z tempehem
Oto coś dla fanów posiłków z solidną porcją białka. W roli głównej warzywa zielone, ale również tempeh, który po prostu uwielbiam w każdej odsłonie. Dzięki temu daniu dostarczysz sobie sporo protein. To naprawdę bardzo sycący posiłek.
7. Warzywa w sosie sezamowym
Takie oto zwykłe warzywa w kombinacji z pastą sezamową, czyli tahini, tworzą wspaniały duet. Taka potrawka warzywna pasuje doskonale do kaszy jaglanej, ale świetnie smakuje również w towarzystwie komosy ryżowej.
8. Potrawka z batatem i jarmużem na słodko
Batat, jarmuż, tofu, korzeń pietruszki i odrobina słodyczy? Wyobrażasz sobie, że to połączenie jest bardzo ciekawe? Spróbuj koniecznie. Czasami nieoczywiste połączenia wprowadzają wartościowe urozmaicenie do naszej kuchni.
9. Zapiekane warzywa z fasolką mung
A kto powiedział, że potrawka warzywna musi być duszona? Pieczona potrawka też smakuje wspaniale, a jeśli dodamy do niej rośliny strączkowe to mamy pełnowartościowy posiłek. Koniecznie z dodatkiem jakichś zielonych liści.
10. Warzywna potrawka z czerwoną soczewicą
Ta potrawka warzywna z soczewicą to już taki klasyk, który sprawdza się… zawsze. Możesz zrobić ją w rzadszej odsłonie i wtedy będzie wspaniałym sosem do kaszy, ryżu czy makaronu. Ja czasem jem tę potrawkę z makaronem warzywnym. Uwielbiam!
To jak? Który przepis na potrawkę warzywną przetestujesz jako pierwszy?