Sycący obiad w 15 minut pełen protein

Jeśli będziesz pamiętać o odpowiednim zaopatrzeniu lodówki, to uwierz mi, że w 15 minut będziesz w stanie przygotować pyszny i zdrowy obiad. Dziś w roli głównej moje aktualne zaopatrzenie czyli: tempeh z warzywami.

Tempeh to nic innego jak produkt wytwarzany z ziaren fermentowanej soi. Znajdziecie go na pewno w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach z wegańskim asortymentem.

Nie przypomina tofu, bo jego struktura jest dużo bardziej zwarta, smak charakterystyczny, a jego konsystencja przypomina nieco mięso… Moi domownicy twierdzą, że nawet pachnie jak mięso po dodaniu niektórych przypraw.

Tempeh uwielbiam i mogę jeść go jako dodatek do kanapek, z dobrej jakości musztardą, keczupem, ale wracam na ziemię i już piszę, co było u nas na szybki obiad.

temepeh-z-warzywami-przepis-szybki-i-zdrowy-4

Na co?

Tempeh z warzywami sprawdzi się zarówno jako pyszny obiad jak i zdrowa kolacja. I to taka lepiej strawna, bo fermentowana soja zawiera mniej kwasu fitynowego (czyli w skrócie substancji antyodżywczej zaburzającej wchłanianie składników mineralnych). Dzięki temu posiłkowi dostarczymy sobie solidną porcję białka oraz żelaza!

temepeh-z-warzywami-przepis-szybki-i-zdrowy-1

Czego potrzebujesz?

Najłatwiej będzie przygotować to jednogarnkowe danie w woku.

temepeh-z-warzywami-przepis-szybki-i-zdrowy-5

Składniki:

  • 2 kostki tempehu (2 x 200 g) – najlepiej smażonego,
  • 3 marchewki,
  • kilka różyczek brokułów,
  • 1 duża cebula,
  • 5 – 6 łyżeczek zblendowanych suszonych pomidorów (lub pasty z suszonych pomidorów),
  • 1 opakowanie zielonej, krojonej fasolki szparagowej,
  • zioła i przyprawy: domowej roboty roślinna „kostka rosołowa” (jeśli nie masz, to można użyć bulionu roślinnego lub po prostu suszonej włoszczyzny), czubryca (mam na nią aktualnie fazę) lub inne ulubione zioła, sól,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: ryż lub wybrana kasza jako dodatek, ale niekoniecznie.

temepeh-z-warzywami-przepis-szybki-i-zdrowy-2

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w emulsji wody i oliwy z oliwek.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojony w kostkę tempeh, fasolkę szparagową i podzielone na małe różyczki brokuły.

W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, aby cała potrawka się poddusiła.

Po chwili dodajemy bulion/kostkę/suszoną włoszczyznę, pastę z suszonych pomidorów i czubrycę.

Dusimy intensywnie przez ok. 10 minut aż uznamy, że całość przeszła aromatem dodatków. Na koniec możemy posypać niewielką ilością soli lub zupełnie pominąć sól.

Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem kaszy lub ryżu. Smacznego. :-)

Z podanych składników otrzymujemy porcję dla ok. 3 – 4 osób.

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

temepeh-z-warzywami-przepis-szybki-i-zdrowy-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Sycący obiad w 15 minut pełen protein”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *