Szybka potrawka szpinakowa – jednogarnkowa

Posiłek przygotowany w 15 minut nie ustępuje w niczym tym bardziej pracochłonnym. Serio. Wystarczy, że dodasz odpowiednie przyprawy, wymieszasz pasujące do siebie składniki i nagle okazuje się, że masz gotowy szybki obiad bezglutenowy.

szybka potrawka szpinakowa jednogarnkowa prosty zdrowy przepis

W czym tkwi sekret? Pewnie w przyzwyczajeniach. Przeczytaj, jak smacznie doprawiać roślinne dania.

Na co?

Tak może wyglądać Twoja zdrowa kolacja lub lekki, szybki obiad.

szybka potrawka ze szpinakiem jednogarnkowa prosty zdrowy przepis

Czego potrzebujesz?

Przyda się wok lub duża patelnia, praska do czosnku.

szybka potrawka szpinakowa jednogarnkowa warzywa na gorąco

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g pieczarek (obranych i pokrojonych w plasterki),
  • 0,5 łyżeczki curry,
  • 450 g zielonej fasolki mrożonej,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • kostka pokrojonego tofu wędzonego,
  • zielona czubryca (mieszanka cząbru, czosnku, natki pietruszki i ew. soli) do smaku,
  • 7 szt. suszonych pomidorów z oleju (jeśli nie masz z oleju to wcześniej koniecznie namocz we wrzątku),
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki do posypania,
  • pieprz lub papryka chilli do posypania.

zdrowa warzywna potrawka z patelni jednogarnkowa

Przygotowanie:

Składniki podałam w kolejności dodawania.

Na dużej patelni rozgrzać olej z niewielką ilością wody. Dorzucić obraną i pokrojoną cebulę. Udusić.

Dodać pieczarki i curry. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody.

Dorzucić mrożoną fasolkę i świeży szpinak. Zamieszać i pozostawić na ogniu aż fasolka będzie ciepła.

zdrowy szybki obiad potrawka ze szpinakiem fasolką szparagową i tofu

Dodać pokrojone tofu, czubrycę, pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i pozwolić przez chwilę, aby potrawka „doszła do siebie”.

Na koniec posypać natką pietruszkiświeżo zmielonym pieprzem lub papryczką chilli. Można też wkroić świeżą papryczkę, jeśli lubisz pikanterię. Wymieszać i podawać do stołu.

Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

danie jednogarnkowe ze szpinakiem

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

28 odpowiedzi na “Szybka potrawka szpinakowa – jednogarnkowa”

niestety nie mam tofu i jeszcze nigdy nie próbowałam. W Oslo można kupić w kilku miejscach ale za straszne pieniądze dlatego czekam do wizyty w naszym pięknym kraju i zacznę eksperymenty- mam nadzieję, ze mi posmakuje i zrobię choć malutkie zapasy:)
potrawa wygląda niesamowicie apetycznie ale dla mnie wszystko co zielone wywołuje ślinotok:)
pozdrawiam:)

Wszystko można tylko obawiam się, że mrożony puści wodę i może być jej za dużo. I zależy również od tego, czy się mrożony szpinak lubi. Ja za mrożonym nie przepadam, bo jest dla mnie za papkowaty.

Nie jemy tofu, czym można je zastąpić, tak żeby potrawa nadawała się dla małych dzieci?
PS. Świetny pomysł z tą ściągawką z 10 potraw jednogarnkowych. Wypróbuję wszystkie przepisy i mam nadzieję, ze będzie… szybko :-)

Przepyszne wyszlo ! Przepyszne nawet z mrozonym szpinakiem bo akurat swiezego nie bylo. Super ! Wyprobuje z pewnoscia kolejne dania jednogarnkowe.

Przepraszam ale naprawdę strasznie to niedobre to tofu wędzone psuje wszystko…. wietrzylam dom cała noc z tego tofu. Lepiej dać kurczaka i np sezam albo chociaż zwykle tofu. Zdecydodanie to nie mój smak ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *