Zasmażana cukinia i pieczarki z sycącymi dodatkami

To, co najprostsze jest najczęściej najlepsze. Przynajmniej w moim przypadku. Wtedy, gdy staram się najmniej, to wychodzą najfajniejsze smaki. Dziś zatem coś niepozornego, ale przepysznego. Coś dla tych, którzy gotują w 15 minut.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-9

Na co?

To bardzo szybki obiad gotowy w 15 minut.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-11

Czego potrzebujesz?

Patelni i dużej miski do sałatki.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-8

Składniki:

  • 2 małe cukinie (sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
  • 250 g małych pieczarek,
  • 0,5 kostki tempehu smażonego/wędzonego tofu lub garść ugotowanych strączków (wybranej fasoli, ciecierzycy etc.),
  • 1 mała cebula,
  • opcjonalnie ząbek czosnku,
  • zioła i przyprawy: zielona czubryca, curry, jakaś naturalna mieszanka ziół i przypraw na bazie suszonych pomidorów, opcjonalnie sól,
  • odrobina oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy z oliwek.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-4

do sałatki:

  • 0,5 małej główki sałaty lodowej,
  • ok. 200 g jogurtu (u mnie sojowy naturalny),
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy,
  • porządna garść pestek dyni,
  • 1 łyżka zielonej czubrycy.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-1

Przygotowanie:

Cebulę (i ewentualnie czosnek) obrać i pokroić, a następnie poddusić w oleju wymieszanym z wodą.

Cukinie posiekać w plastry i dorzucić do cebuli.

Pieczarki porządnie umyć i (jeśli są raczej niewielkie) przekroić je np. w ćwiartki. Dołożyć na patelnię.

Wszystko obficie posypać zieloną czubrycą i przyprawą z suszonymi pomidorami, a także odrobiną curry (opcjonalnie można posolić). Dusić kilka minut pod przykryciem.

Po chwili wszystko zamieszać. Gdy pieczarki zaczną puszczać sok dodać pokrojony tempeh (lub tofu lub inne strączki). Zamieszać i pozostawić na gazie bez przykrycia.

W tym czasie zrobić sałatkę: obrać i pokroić ogórki, pokroić sałatę lodową i wymieszać ją z jogurtem połączonym z solidną szczyptą zielonej czubrycy, a także z pestkami dyni.

Podawać od razu po przygotowaniu.

Z podanych ilości składników otrzymasz dwie solidne porcje.

zasmazana-cukinia-pieczarki-z-dodatkami-zdrowy-przepis-2

Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Zasmażana cukinia i pieczarki z sycącymi dodatkami”

Wspaniały przepis, dziekuję. Moj mąż – pożeracz schabowego i fast foodow, powiedział, że to bylo lepsze od pizzy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *