Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Sos do makaronu – z polotem a bez pomidorów

Bo w ogóle kto powiedział, że przepis na sos do makaronu musi zawierać pomidory? Wiosna w toku, botwinka czeka na wykorzystanie, soczewicy dawno nie było. Więc robimy dziś obiad z resztek z tygodnia i powtarzalności oraz pomidorowym sosom mówimy (dziś) zdecydowane NIE. I na pomidory przyjdzie czas. Niebawem. ;-) Jeśli lubisz takie dania to zerknij koniecznie na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-7

Na co?

Oto prosty i szybki obiad z resztek. Można go przygotować szczególnie wtedy, kiedy szykuje nam się większa ilość osób do wykarmienia. Szybko, jednogarnkowo, zdrowo i pysznie. Pod warunkiem, że lubicie soczewicę i botwinkę.

Zerknij koniecznie na inne, lekkie obiady wegetariańskie.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-9

Czego potrzebujesz?

Najlepiej sprawdzi się duży wok do sosu oraz osobny garnek do ugotowania makaronu. Przyda się również sito do przepłukania soczewicy.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-1

Składniki:

  • 1 szklanka (może być mniej lub więcej) suchej soczewicy (ja użyłam czerwonej),
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • 1 kalarepa (może być dowolne inne warzywo),
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny (najlepiej własnej roboty- jeśli nie dysponujesz to użyj np. roślinnego kupnego bulionu o dobrym składzie lub suszonych warzyw i wody),
  • zioła i przyprawy: spory pęczek natki pietruszki, czubryca czerwona, czarnuszka, lubczyk (najlepiej świeży), sól, odrobina soku z cytryny,
  • makaron do towarzystwa (u mnie bezglutenowy).

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-3

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą.

Soczewicę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Dorzucić ją do zeszklonej cebuli i czosnku, zalać gorącym bulionem/ wodą i zostawić na wolnym ogniu.

Ilość -bulionu/ wody zależy od ilości soczewicy oraz od oczekiwanej konsystencji sosu. Lepiej więc wlać bulionu/ wody mniej, a później ewentualnie dolewać, aby uzyskać taki sos na jaki mamy ochotę.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-6

W międzyczasie dodajemy zioła i przyprawy (oprócz natki), a także myjemy i kroimy botwinkę oraz kalarepę. Najpierw wrzucamy do woku pokrojone małe buraczki, a po kilku minutach łodygi i liście botwinki oraz kalarepę.

Całość pozostawiamy na kuchence aż soczewica będzie miękka. Od momentu wrzucenia soczewicy gotowanie powinno trwać ok. 15-20 minut (wedle uznania). Po ugotowaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy. Gotowe.

Podajemy z makaronem. Równie dobrze jednak możecie zjeść ten sos z wybraną kaszą. 

Tu znajdziesz inne szybkie i zdrowe dania z makaronem.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-12

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 ocen, Średnia: 4,77 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Sos do makaronu – z polotem a bez pomidorów”

  1. Spróbowałam przepisu i zupełnie mi nie wyszło jak na zdjęciach – nie wyszedł mi sos, tylko coś, co może funkcjonować jako samodzielne danie. Chyba musiałabym zblendować, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *