Sos do makaronu – z polotem a bez pomidorów

Bo w ogóle kto powiedział, że przepis na sos do makaronu musi zawierać pomidory? Wiosna w toku, botwinka czeka na wykorzystanie, soczewicy dawno nie było. Więc robimy dziś obiad z resztek z tygodnia. Jeśli lubisz takie dania to zerknij koniecznie na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-7

Na co?

Oto prosty i szybki obiad z resztek. Można go przygotować szczególnie wtedy, kiedy szykuje nam się większa ilość osób do wykarmienia. Szybko, jednogarnkowo, zdrowo i pysznie. Pod warunkiem, że lubicie soczewicę i botwinkę.

Zerknij koniecznie na inne, lekkie obiady wegetariańskie.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-9

Czego potrzebujesz?

Najlepiej sprawdzi się duży wok do sosu oraz osobny garnek do ugotowania makaronu. Przyda się również sito do przepłukania soczewicy.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-1

Składniki:

  • 1 szklanka (może być mniej lub więcej) suchej soczewicy (ja użyłam czerwonej),
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • 1 kalarepa (może być dowolne inne warzywo),
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny (najlepiej własnej roboty- jeśli nie dysponujesz, to użyj choć suszonych warzyw i wody),
  • zioła i przyprawy: spory pęczek natki pietruszki, czubryca czerwona, czarnuszka, lubczyk (najlepiej świeży), sól, odrobina soku z cytryny,
  • makaron do towarzystwa (u mnie bezglutenowy).

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-3

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą.

Soczewicę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Dorzucić ją do zeszklonej cebuli i czosnku, zalać gorącym bulionem/wodą z suszem warzywnym i zostawić na wolnym ogniu.

Ilość -bulionu/wody zależy od ilości soczewicy oraz od oczekiwanej konsystencji sosu. Lepiej więc wlać bulionu/wody mniej, a później ewentualnie dolewać, aby uzyskać taki sos na jaki mamy ochotę.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-6

W międzyczasie dodajemy zioła i przyprawy (oprócz natki), a także myjemy i kroimy drobno botwinkę oraz kalarepę. Najpierw wrzucamy do woku pokrojone małe buraczki, a po kilku minutach łodygi i liście botwinki oraz kalarepę.

Całość pozostawiamy na kuchence aż soczewica będzie miękka. Od momentu wrzucenia soczewicy gotowanie powinno trwać ok. 15-20 minut (wedle uznania). Po ugotowaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy. Gotowe.

Podajemy z makaronem. Równie dobrze jednak możecie zjeść ten sos z wybraną kaszą. 

Tu znajdziesz inne szybkie i zdrowe dania z makaronem.

sos-do-makaronu-z-soczewica-botwinka-szybkie-zdrowe-danie-12

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Sos do makaronu – z polotem a bez pomidorów”

Spróbowałam przepisu i zupełnie mi nie wyszło jak na zdjęciach – nie wyszedł mi sos, tylko coś, co może funkcjonować jako samodzielne danie. Chyba musiałabym zblendować, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję…

Mi też nie wyszedł taki jak na zdjęciu, może też za grubo warzywa pokroiłam. Tu właśnie przydałaby się informacja ze trzeba wszystko drobno pokroić, może wtedy byłyby gęściejszy. No i też nie wlałam dużo bulionu ale i tak nie ma takiej konsystencji jak na zdjęciu, ani trochę…

Cofam bo pisałam jak robiłam sos. Jedynie co przegapiłam czas i gotowałam go dłużej niż zalecano i to sporo. Więc koniec końców zgęstniał ale musiał czas gotowania być wydłużony :)

Przepyszne :)Ja nie miałam botwinki, ponieważ jest zima więc dodałam samego buraka i marchewkę :) starłam na tarce w paseczki :) i posypałam świeżą bazylią :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *