Zupa pieczarkowo-serowa a bez sera

Odkąd nie jem nabiału chodzą za mną czasem białe sosy śmietanowe, serowe albo kremowe zupy z jego dodatkiem. Kilka razy robiłam coś takiego będąc już na diecie wegańskiej ze składników roślinnych, ale nie potrafiłam uchwycić smaku z przeszłości. Nie przepadam za roślinnymi „śmietanami” więc to nie była dla mnie opcja. Dziś oczekiwany smak uchwyciłam. I oto jest!

Zupa pieczarkowo-serowa bez sera wegańska

Jeśli kochasz pieczarki i lubisz lekko serowy posmak to jest to przepis dla Ciebie. Zupę robi się bardzo szybko. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby ją przygotować.

Jeśli lubisz proste i szybkie dania, koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.

Na co?

Taka zupa pieczarkowo-serowa nada się na szybki, zdrowy obiad lub ciepłą kolację.

Zupa pieczarkowo-serowa bez sera wegańska bezglutenowa

Czego potrzebujesz?

Aby zrobić taką zupę pieczarkowo-serową przyda się garnek i ew. patelnia do podduszenia cebuli. Konieczny jest blender do rozdrobnienia pomidorów. Zerknij też koniecznie na moje pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

bezglutenowa kremowa zupa pieczarkowo-serowa bez sera wegańska

Zupa pieczarkowo-serowa – składniki:

  • 2 małe cebule (150-200 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g oleju kokosowego + 150 g wody,
  • 2 pomidory (300 g),
  • 600-650 g małych pieczarek,
  • 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
  • 7 kopiastych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • zioła i przyprawy: 2 łyżeczki zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 100 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydzianego).

bezglutenowa zupa pieczarkowo-serowa bez sera wegańska

Zupa pieczarkowo-serowa – przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić i poddusić przez kilka minut w wodzie wymieszanej z olejem kokosowym.

Usunąć rdzeń pomidorów, obrać czosnek, pomidory wraz z czosnkiem pokroić i zblendować.

Pomidory z czosnkiem i umyte oraz pokrojone pieczarki dodać do cebuli, dorzucić płatki drożdżowe, majeranek, czubrycę, pieprz, sos sojowy oraz mleko sojowe.

Wszystko wymieszać i gotować ok. 10 – 12 minut. Uważać, żeby nie wykipiało- mieszać na bieżąco.

Dodać suchy makaron spaghetti (jego ilość można samodzielnie regulować zgodnie z preferencjami). Gotować 9-10 minut (tyle wymagał mój makaron). W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu.

Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 3 osób.

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

bezglutenowa kremowa zupa pieczarkowo-serowa bez nabiału wegańska

Zerknij również na moje przepisy na sosy do makaronu.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

20 odpowiedzi na “Zupa pieczarkowo-serowa a bez sera”

Nie wyszła mi tak ladnie gęsta jak Twoja :(płatki innej firmy może to być przyczyną? Dałam mleko krowie

Tak,miałam kukurydziany. Gotowałam dość długo. Zupa jest mimo to pyszna. Niestety dzieciom nie smakowała,mąż za to się zajadal i stwierdził, że dawno tak dobrej zupy nie jadł:)

I to w tym blogu i przepisie uwielbiam. Na jutrzejszy obiad bedzie jak znalazl. Tylko czy mleko ryzowe nie slodzone rzecz jasna da rade?

Pyszna!!! I naprawdę można sobie pojeść taką porcją (a ja sporo jem). Myślę, że wielu osobom spokojnie wystarczy na 4 porcje :)
Płynu jest w sam raz, bo z mleka, z pieczarek i pomidor :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *