Uwielbiam pomidory. W sezonie jem ich naprawdę dużo. Pomidor to dla mnie naturalny wzmacniacz smaku więc jak nie mam pomysłu na obiad, to robię pomidorowy sos lub pomidorówkę. Dziś zatem krem z pomidorów, które już niedługo nie będą smakowały jak pomidory. Dorzuciłam też batata, aby było bardziej treściwie.
Na co?
Taka zupa krem jest świetna na szybki obiad. Sprawdzi się także jako zdrowa kolacja. Zawsze wtedy, kiedy nie ma czasu, a chce się zjeść coś na ciepło.
Czego potrzebujesz?
Garnka, blendera.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (6-7 średnich sztuk – im słodsze tym lepsze),
- 1 batat (po obraniu 530 g),
- 1 cebula (100 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 30 g oleju (rzepakowego rafinowanego lub oliwy z oliwek),
- zioła i przyprawy: garść świeżej bazylii, 1 łyżeczka majeranku, czarnuszka, inne ulubione zioła (ja użyłam jeszcze przyprawy z czosnkiem i suszonymi pomidorami, ale nada się również oregano czy tymianek),
- natka pietruszki (porządna garść listków),
- domowy bulion warzywny/domowa warzywna „kostka”,
- 0,5 litra wrzątku/bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić w garnku w oleju wymieszanym z odrobiną wody.
Umyte pomidory pokroić i dodać.
Dorzucić obranego i pokrojonego w kostkę batata.
Dodać zioła i przyprawy, a także domową, warzywną „kostkę”.
Zalać wrzątkiem (bądź bulionem, jeśli nie było kostki) i gotować 20 minut pod częściowym przykryciem.
Po ugotowaniu zblendować zupę razem z natką pietruszki.
Jeść na ciepło. Smacznego!
Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.
2 odpowiedzi na “Pomidorowa zupa krem z batatem”
A jak zrobić taką domową warzywną kostkę? :)
Pkt 16 we wpisie: https://goo.gl/JAeE5Q
:)