Gulasz z fasoli mung z warzywami – wegański, bez glutenu, sycący

Oto przykład naszego codziennego obiadowania. Oczywiście czasem zdarzają się burgery, faszerowane papryki, czy inne wymyślne twory podawane np. z surówkami lub np. z frytkami warzywnymi. Mimo, że tego typu potrawy są bardzo szybkie w przygotowaniu to i tak czasem wymagają zbyt wiele zachodu. Wtedy sięgam do jeszcze szybszych rozwiązań. Dziś jedno z nich.

Warzywa zostały tu dobrane na podstawie zawartości lodówki. Niemniej kocham takie gulasze ze strączkami. W naszym domu je się je całkiem często: ostatnio króluje ciecierzyca, fasola adzuki, biała fasola, a także ostatnio skonsumowana fasola mung (bardzo zdrowa, a gotuje się najszybciej z wymienionych – polecam).

Gulasz można podać z dowolną kaszą/makaronem. U nas tym razem towarzyszył jej właśnie makaron bezglutenowy i oczywiście surówka.

Zobacz moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.

Na co?

Na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Zerknij na moje pozostałe przepisy na gulasz bez mięsa.

Czego potrzebujesz?

Wszystko praktycznie i prosto da się przygotować w woku. Porcja z tych składników wychodzi spora, więc wok to najlepsza opcja.

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli mung,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kilka łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (pasta = zmiksowane pomidory),
  • zioła i przyprawy: pęczek pietruszki, świeża bazylia, sól, curry,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, drobno kroimy i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Dolewamy wody, pokrojonego bakłażana, paprykę (lub inne warzywa) i dusimy.
Gdy warzywa są już lekko miękkie, dodajemy pastę z pomidorów, curry, a także uprzednio namoczoną i ugotowaną fasolę i dusimy dalej w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec wrzucamy pokrojoną bazylię, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i sól.
Podduszamy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem (u nas bezglutenowy) i surówkami.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Gulasz z fasoli mung z warzywami – wegański, bez glutenu, sycący”

Czy pastę z suszonych pomidorów robisz z pomidorów w oleju czy suchych? Jeśli suchych to czy moczysz je wcześniej i dodajesz trochę oleju kiedy robisz pastę? Dziekuje:-)

Kiedyś robiłam z takich z oleju. Teraz z suchych. Moczę je wcześniej w wodzie. Dodaję zwykle nich trochę oliwy na etapie blendowania. Czasem trochę wody wymieszanej z oliwą, jeśli chcę ograniczyć tłuszcz. Pozdrawiam! :)

Zgodnie z informacjami z opakowania. Moczyć można ją przez noc lub krócej ale w gorącej lub ciepłej wodzie. Ja czasem nawet nie moczę (jak nie mam czasu) i od razu gotuję. Zwykle po 30 minutach jest miękka.

Ten przepis to petarda! Aż mi smutno że już zjadłam, a do jutrzejszego obiadu daleko. Zamieniłam curry na zioła tajskie, i podałam z… kluskami śląskimi! Pyszności! Dziękuję bardzo za wspaniały przepis, na pewno będę go powtarzać. Pierwszy raz jestem na tym blogu i na pewno nie ostatni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *