Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjena wynos/ na wycieczkęobiadyPrzepisysałatki i surówki

Makaron z pietruszkowym pesto i fasolą mung – sałatka makaronowa

Kiedy jest lato (nawet jeśli nie ma upałów) mam zdecydowanie mniejszą ochotę na ciepłe dania. Dziś zatem makaron w bardzo doborowym towarzystwie, który sprawdzi się doskonale także jako sałatka makaronowa. Danie nadaje się super do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy, w zwykłym pojemniku na jedzenie.

makaron-bezglutenowy-z-pesto-pietruszkowym-5

Na co?

Na obiad, kolację, na imprezę – jako sałatka. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Czego potrzebujesz?

Garnka do ugotowania makaronu, blendera (do pesto), dużej miski.

Składniki:

  • 3/4-1 szklanka fasoli mung,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść pestek dyni,
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie: ryżowego),
  • oliwa z oliwek (ok. 1/4 szklanki),
  • zioła i przyprawy: lubczyk, zioła prowansalskie, sól morska lub himalajska, odrobina syropu klonowego, odrobina soku z cytryny,
  • makaron (najlepiej jakiś drobny) – u nas było to całe opakowanie makaronu bezglutenowego (500 g).

makaron-bezglutenowy-z-pesto-pietruszkowym-6

Przygotowanie:

Fasolę mung moczymy przez noc lub jeśli nie mamy czasu to chociaż przez 1-2 godziny. Wodę odlewamy, fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Ja gotowałam zaledwie 30 minut. Przy fasoli mung łatwo przegapić moment, w którym fasola się rozgotowuje. Uważajcie na to i pilnujcie, żeby była al dente.

Orzechy i pestki też najlepiej zalać na noc wodą, a następnie przepłukać. Blendujemy je wraz z natką pietruszki, z przyprawami, z mlekiem ryżowym, z oliwą (ilość zależna od mocy blendera – u mnie było to ok. 1/4 szklanki) sokiem z cytryny i syropem klonowym – średnio dokładnie (nie na gładką masę, a tak, żeby powstało „pesto”).

Po ugotowaniu makaronu łączymy go z ugotowaną fasolą mung i „pesto”. Dokładnie mieszamy. Jemy lekko ciepłe lub zimne – jako makaronową sałatkę.

makaron-bezglutenowy-z-pesto-pietruszkowym-4

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 ocen, Średnia: 4,20 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *