Naładowane witaminą C migdałowe pesto

Migdały smakują doskonale nie tylko na słodko, ale także w wytrawnych daniach. Niekiedy to, co nadaje się do makaronu, nadaje się i do pieczywa. I tak również jest z tą pesto – pastą. Standardowo dodajemy składniki niezbędne w walce z wirusami (czosnek + pietrucha!). Sorry, taki mamy klimat…

migdalowe-pesto-z-pietruszka-zdrowe-4

Na co?

Na chleb, do makaronu, na przystawkę, na obiad, na kolację – jak sobie Państwo życzą. Natki pietruszki nigdy nie za wiele w sezonie przeziębieniowym. Czosnku też nie!

migdalowe-pesto-z-pietruszka-zdrowe-7

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

migdalowe-pesto-z-pietruszka-zdrowe-3

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów (u mnie 140 g), uprzednio namoczonych (najlepiej przez noc) i obranych ze skórek (można kupić migdały bez skórek oczywiście, niemniej obieranie migdałów jest znakomitą szansą na odsłuchanie kawałka audiobooka), :-)
  • 1 pęczek natki pietruszki pozbawiony większych łodyg (u mnie 55 g),
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego,
  • 1 duża łyżka sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 10 g soku z cytryny.

migdalowe-pesto-z-pietruszka-zdrowe-5

Przygotowanie:

Blendujemy zieloną pietruszkę z sosem sojowym, sokiem z cytryny, syropem klonowym, czosnkiem i oliwą.

Następnie dorzucamy migdały. Jeśli mamy migdały ze skórkami to należy je wcześniej usunąć.

Blendujemy/rozdrabniamy wszystko razem na masę z lekko wyczuwalnymi grudkami.

Przechowujemy w lodówce i podajemy jako dodatek do np. ciepłego makaronu (jako pesto) lub pieczywa (jako pastę kanapkową).migdalowe-pesto-z-pietruszka-zdrowe-1

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Naładowane witaminą C migdałowe pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *