Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami korzeniowymi

Ostatnie trzy dni są u nas zdecydowanie chłodniejsze i mój organizm, jak zwykle w takiej sytuacji, zaczął się domagać nieco bardziej sycących potraw. A że akurat dotarła do mnie wielka paczka soczewicy brązowej to musiałam jej użyć. I powstała pasta.

Soczewica brązowa to po prostu czerwona soczewica, ale niełuskana. Gotuje się ją nieco dłużej i wcześniej należy namoczyć. Jest pyszna. Nadaje się także do sałatek, bo nie rozgotowuje się tak bardzo jak łuskana. Ma od łuskanej bardziej wyrazisty smak. Sprawdza się więc świetnie w pastach i pasztetach. weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-21

Na co?

Pasta z soczewicy to świetny pomysł na śniadanie, ale sprawdzi się również jako zdrowa kolacja, podwieczorek czy przekąska w trakcie pracy czy nauki. Pyszna, zdrowa i do tego jeśli nie jesteś fanem warzyw korzeniowych, to masz niepowtarzalną okazję trochę sobie ich w tej paście przemycić.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-8

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiej pasty użyć można wyciskarki firmy Omega Sana EUJ-707. Więcej o niej przeczytasz w artykule na temat moich doświadczeń z tym urządzeniem. Należy użyć tzw. wkładu pełnego, który służy między innymi do mielenia.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-11

Można również przygotować taką pastę przy użyciu dowolnego robota czy też starej, poczciwej maszynki do mięsa. Oczywiście struktura i stopień rozdrobnienia może się różnić od efektów moich działań.

Składniki:

  • 150 g suchej soczewicy brązowej (jeśli nie masz możesz użyć innej),
  • 1 niewielki seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • 5-10 g dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 2 płaskie łyżeczki gomasio (soli sezamowej, możesz kupić lub przygotować samodzielnie: podprażyć sezam i sól, a następnie ostudzić i utrzeć np. w moździerzu bądź zmielić np. w blenderze lub po prostu użyć funkcji mielenia w wyciskarce Sana),
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (sprawdzą się wszelkie mieszanki z tymiankiem czy też lubczykiem, kozieradką etc.), np. tzw. przyprawa włoska,
  • surowe warzywa i/lub chleb do podania.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-1

Przygotowanie:

Soczewicę czerwoną niełuskaną należy moczyć przez minimum 30 minut (zwykłą czerwoną soczewicę wystarczy porządnie wypłukać). Brązową należy następnie gotować do miękkości (przez około 30 minut) razem z obraną i pokrojoną cebulą. Jeśli użyjesz innej soczewicy, to gotuj zgodnie z zaleceniami z opakowania. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-10

Seler i korzeń pietruszki porządnie umyć i ugotować „w mundurkach”. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać i przekroić tak, aby przygotować warzywa do produkcji pasty.

Soczewicę, seler, korzeń pietruszki i obrany, surowy czosnek stopniowo wprowadzać do wyciskarki. Jeśli jej nie masz, możesz użyć blendera czy innego sprzętu (tylko uwaga na konsystencję, bo pasta może zrobić nam się „ciapowata” jeśli użyjemy wysokich obrotów).

Dodać natkę pietruszki, gomasio, zioła, oliwę i sos sojowy.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-15

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-17

Pastę podawać na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw lub np. zamiast pieczywa możemy przygotować sobie warzywa pokrojone w słupki (marchew, paprykę, seler naciowy etc.).

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-18

Przepyszna i sycąca! Smacznego i na zdrowie. :-)

A tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe kanapki.

Wyciskarkę firmy Omega - Sana EUJ-707 testowałam dzięki EUJUICERS.COM, ekspertom w zakresie sokowirówek i wyciskarek do warzyw i owoców. Jest to polski przedstawiciel międzynarodowej firmy, która jest największym w Europie dystrybutorem tego typu urządzeń. Warto odwiedzić ich stronę, aby zapoznać się z możliwymi opcjami- znajdziecie tam sporo informacji oraz filmików, które mogą okazać się bardzo pomocne przy wyborze wymarzonego sprzętu do soków. Ja swój już wybrałam. Przepadłam z kretesem. ;-)

weganska-kanapkowa-pasta-z-soczewica-selerem-do-chleba-7
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami korzeniowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *