Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Pasta z soczewicy z surowym ogórkiem

Dziś pasta z czerwonej soczewicy, która robi się naprawdę szybko. Wystarczy ugotować czerwoną soczewicę (a to zajmuje naprawdę niewiele czasu), ostudzić, dodać składniki i zblendować. Przy odpowiednim planowaniu rach ciach i gotowe!

pasta-z-soczewicy-z-surowym-ogorkiem-przepis-2

Na co?

Soczewicę mogą spożywać osoby borykające się ze zbyt wysokim poziomem cukru, bo ma niski IG. Zawiera ona sporo białka i błonnika. Warto ją spożywać ze względu na witaminy (chociażby kwas foliowy i ogólnie witaminy z grupy B), ale również minerały (mangan, magnez, potas, cynk, żelazo).

W jej składzie mamy też słonecznik obfitujący w witaminy z grupy B i magnez więc to doskonały przepis dla osób zestresowanych pijących dużo kawy. ;-)

pasta-z-soczewicy-z-surowym-ogorkiem-przepis-1

Żelaza również jest tu trochę również za sprawą soczewicy, słonecznika i zielonej pietruszki więc anemicy również powinni się ucieszyć.

Ta pasta została przygotowana na bazie soczewicy czerwonej, która gotuje się najkrócej, bo nie miałam czasu. Ty możesz wybrać tu dowolny rodzaj soczewicy.

Czego potrzebujesz?

Blendera, garnka do ugotowania soczewicy.

pasta-z-soczewicy-z-surowym-ogorkiem-przepis-3

Składniki:

  • 1 kubek soczewicy czerwonej,
  • 1 ogórek surowy (mój ważył 165 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garście słonecznika (50 g),
  • 1 garść natki pietruszki (25 g),
  • 15 g dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ulubione zioła i przyprawy do smaku (ja już nie doprawiałam, ale Ty możesz dodać pieprz czy cokolwiek lubisz).

pasta-z-soczewicy-z-surowym-ogorkiem-przepis-5

Przygotowanie:

Słonecznik można wcześniej namoczyć.

Kubek soczewicy zalać dwoma kubkami wody i ugotować soczewicę. Cała woda powinna wyparować. Uważaj, żeby soczewicy nie spalić. W razie potrzebny można dodać odrobinę wody. Soczewicę odstawić do ostygnięcia.

Odlać wodę ze słonecznika i opłukać ziarna.

Wszystko zblendować. Ja zblendowałam wszystko nie na taką zupełnie gładką pastę, ale co kto lubi.

Podajemy z pieczywem lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Pasta z czasem nieco gęstnieje więc na początku może służyć jako dip, a później już bardziej jako pasta do chleba. ;-)

Smacznego i na zdrowie.

pasta-z-soczewicy-z-surowym-ogorkiem-przepis-7

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 ocen, Średnia: 4,50 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “Pasta z soczewicy z surowym ogórkiem”

  1. Pyszna! Smakuje jak hummus ogórkowy. :D To pierwsza pasta kanapkowa, którą zrobiłam. Zamierzam wciągnąć się w temat, a twoje przepisy wyglądają bardzo zachęcająco. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *