Kanapkowa pasta z wędzonego tofu i papryki

Dziś prosta i szybka w przygotowaniu pasta do chleba. Oczywiście do warzyw pokrojonych w słupki też się nada. Wędzone tofu jest bardziej charakterystyczne w smaku niż tofu naturalne, więc polecam je zawsze osobom, które podejmują pierwsze próby kulinarne z tym sojowym „serkiem”. weganska-kanapkowa-pasta-z-wedzonego-tofu-i-papryki-6

Na co?

To śniadaniowa pasta do kanapek, ale i smaczny dodatek do warzyw. Świetnie smakuje również jako zdrowa kolacja, ale też jako przekąska czy przystawka na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.

weganska-kanapkowa-pasta-z-wedzonego-tofu-i-papryki-5

Czego potrzebujesz?

Blendera i patelni lub piekarnika.weganska-kanapkowa-pasta-z-wedzonego-tofu-i-papryki-1

Składniki:

  • ok. 320 g wędzonego tofu (przeczytaj, co to jest tofu),
  • 100 g usmażonej lub upieczonej papryki czerwonej,
  • garść zielonych oliwek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • 0,5 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • opcjonalnie: papryka ostra lub słodka.

weganska-kanapkowa-pasta-z-wedzonego-tofu-i-papryki-4

Przygotowanie:

Paprykę należy (wedle uznania) upiec lub usmażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ostudzić.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze (tofu pokrojone w niewielkie kawałki) i dokładnie zblendować.

Podawać do pieczywa lub wybranych warzyw. Smacznego!

weganska-kanapkowa-pasta-z-wedzonego-tofu-i-papryki-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *