Dziś prosta i szybka w przygotowaniu pasta do chleba. Oczywiście do warzyw pokrojonych w słupki też się nada. Wędzone tofu jest bardziej charakterystyczne w smaku niż tofu naturalne, więc polecam je zawsze osobom, które podejmują pierwsze próby kulinarne z tym sojowym „serkiem”.
Na co?
To śniadaniowa pasta do kanapek, ale i smaczny dodatek do warzyw. Świetnie smakuje również jako zdrowa kolacja, ale też jako przekąska czy przystawka na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.
Czego potrzebujesz?
Blendera i patelni lub piekarnika.
Składniki:
- ok. 320 g wędzonego tofu (przeczytaj, co to jest tofu),
- 100 g usmażonej lub upieczonej papryki czerwonej,
- garść zielonych oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
- 0,5 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- opcjonalnie: papryka ostra lub słodka.
Przygotowanie:
Paprykę należy (wedle uznania) upiec lub usmażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ostudzić.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze (tofu pokrojone w niewielkie kawałki) i dokładnie zblendować.
Podawać do pieczywa lub wybranych warzyw. Smacznego!