Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisy

Bezglutenowa i wegańska fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie znane i raczej lubiane. Mięsożercy zwykle dodają do niej kiełbasę, a roślinożercy wędzoną paprykę, dzięki której podróba ma przypominać oryginał. Ja niespecjalnie przepadam za podróbami, bo nie tęsknię za smakiem kiełbasy. Za to samą fasolę tak kochamy, że robię ją (a dokładniej: różne jej rodzaje) często i chętnie. Dziś fasola w odsłonie tradycyjnej i szybkiej do przygotowania, z sezamową nutą i z garam masala. Smak oryginalny i nieco zmieniony. Na korzyść. ;-)

bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-6

Na co?

Na prosty obiad lub kolację, do zabrania ze sobą w podróż (w termosie).
bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-5

Czego potrzebujesz?

Garnka do ugotowania fasoli, woku do przygotowania potrawy i dodatkowej patelni do podprażenia sezamu.
bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-4

Składniki:

  • 500 g fasoli jaś (lub innej),
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • ok. 800 g krojonych pomidorów,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
  • zioła i przyprawy: 3 liście laurowe (do gotowania fasoli), kurkuma, majeranek, sól, garam masala, sezam niełuskany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi.
bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-3

Przygotowanie:

Fasolę należy uprzednio namoczyć (najlepiej na całą noc), a następnie ugotować (odlewając wodę, w której była moczona) z listkami laurowymi (zapobiegnie to późniejszym wzdęciom). Gotowanie fasoli zajęło mi ok. 1 h 10 minut.

Szklimy cebulę w emulsji z oliwy/ oleju rzepakowego i wody. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidory, paprykę, zioła i przyprawy, a także samą fasolę. Dusimy, na końcu posypując wszystko sezamem (wcześniej podprażonym na suchej patelni).

Tu znajdziesz jeszcze inne tanie i zdrowe obiady.

bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-1
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 ocen, Średnia: 4,41 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Bezglutenowa i wegańska fasolka po bretońsku”

  1. Ja też do mojej wege fasolki po bretońsku nigdy nie dodaję żadnych mięsnych zamienników, bo nie chcę popsuć smaku :P A Twoja wersja wygląda przepysznie :) Bardzo lubię takie gęste dania ze strączkami :)

  2. Pierwszy raz robiłam fasolkę bez mięsai mimo obaw – jest rewelacyjna! ;)
    Lubię takie proste, klasyczne dania w wersji wege ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *