Ryż jest łatwo dostępny, ryż jest lubiany przez większą część osób i ryż jest uniwersalny. Może być składnikiem naprawdę prostych i zdrowych dań, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Oto 10 moich inspiracji – oczywiście wegańskich i bezglutenowych.
Dlaczego uważam, że ryż jest uniwersalny? Ponieważ można użyć go zarówno w wytrawnych jak i słodkich daniach. Może być również dodatkiem, który nada potrawie kleistości. Idealnie nadaje się do dań jednogarnkowych czy zup.
Ponadto mamy tak wiele odmian ryżu, że każdy znajdzie coś dla siebie. Większość osób powinna częściej sięgać po ryż nieoczyszczony. Jednak są osoby (np. na diecie lekkostrawnej), które częściej wybierają ten oczyszczony. Ja zwykle jadam ryż nieoczyszczony Basmati, ale moja druga połówka i córka sięgają chętniej po ten oczyszczony.
Teraz przechodzę do konkretów, a więc przepisów.
1. Wegańskie risotto z cukinią
Oto naprawdę proste i nieskomplikowane danie, które podbije Twoje kubki smakowe. Do takiego dania najlepiej użyć ryżu do risotto. Z innym też oczywiście można zrobić, ale uwaga, bo może wyjść breja. Pyszna i zdrowa breja w każdym razie.
2. Dziki ryż z warzywami
Dziki ryż to w sumie nie do końca ryż, ale to nic. Warto urozmaicać dietę i różnicować produkty, które jemy na co dzień. W ten sposób dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych naszemu organizmowi składników. Uwielbiam takie kolorowe i mocno warzywne dania.
3. Ryż na śniadanie
Jeśli zastanawiasz się, co zamiast owsianki, to bez dwóch zdań polecam Ci taki oto ryż. U mnie na zdjęciu: naturalny Basmati.
4. Ryż z kiełkami i warzywami
Niektóre dodatki takie jak kiełki, algi czy czosnek potrafią nieziemsko wzbogacić smak i wartości dania. Spróbuj koniecznie.
5. Risotto z czerwonym ryżem
A może dla odmiany spróbujesz z czerwonym ryżem? Jak dla mnie ma specyficzny smak i bardzo go lubię zjeść od czasu do czasu.
6. Kotlety z ryżem
To mój przepis – hicior. Smakuje chyba każdemu i daje się dowolnie modyfikować. Świetna opcja, gdy przyjeżdżają do Ciebie goście.
7. Ryż z kiełkami i warzywami
Oto odżywczy posiłek, który składa się z naprawdę niewielu, prostych składników. Robię obiady tego typu naprawdę często.
8. Potrawka z soczewicy z ryżem
Ryż to świetny dodatek do gulaszu czy potrawki warzywnej. Ten duet (soczewca + ryż) to jeden z moich ulubionych.
9. Danie fit z ryżem
To znowu składniki dla osób żyjących w pośpiechu. Zauważ, że w wielu moich przepisach pojawiają się kiełki roślin strączkowych. To świetna opcja w sytuacjach, kiedy zapomniało Ci się ugotować jakichś roślin strączkowych. Do tego warzywa, ryż i pełnowartościowy posiłek gotowy.
10. Sałatka z ryżem
Jednak ryż to także całkiem fajny składnik sałatek. Oczywiście taki ugotowany na sypko. Oto jedna z moich propozycji, ale muszę Ci się przyznać, że tego typu sałatki robię najczęściej z resztek w lodówce. Podstawa to jak najwięcej warzyw.
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do spróbowania ryżu czarnego czy czerwonego, a także użycia ulubionego ryżu w roli innej niż dotąd. Pamiętaj jednak, aby nie jeść ryżu codziennie, bo przecież na ryżu dieta bezglutenowa się kończy.
Jeśli zainteresowały Cię moje przepisy na zdrowe i szybkie dania z ryżem to koniecznie zerknij jeszcze na:
4 odpowiedzi na “10 przepisów na proste i zdrowe dania z ryżem”
Wszystko wygląda tak cudownie, że nie wiem od czego zacząć!
Po prostu zrób to …smacznego ;)
Ja uwielbiam czarny i cały czas szukam pysznych przepisów z tym ryżem.
Myślę, że można go stosować zamiennie z białym czy brązowym – przestrzegając oczywiście czasu obróbki, bo jest nieco inny. Ale u nas sprawdza się zawsze w tradycyjnych daniach również. :)