Kasza gryczana jest bardzo zdrowym produktem. Od jakiegoś już czasu wraca do łask, ale cały czas mam wrażenie, że jej rola ograniczana jest do dodatku do gulaszu. A tak naprawdę zastosowań ma dużo więcej! Dziś przedstawiam Ci zatem moje ulubione, wielokrotnie sprawdzone przepisy z kaszą gryczaną.
O tym, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu, przeczytasz w moim wpisie: Czy warto jeść kaszę gryczaną?
Jeśli chodzi natomiast o samą wartość kulinarną gryki to uważam, że z kaszy gryczanej można zrobić po prostu wszystko. Oto zestawienie moich ulubionych, gryczanych tworów. Pamiętaj, aby przygotowywać je z na bazie kaszy gryczanej niepalonej.
Zaczniemy od słodkości, aby następnie przejść do dań śniadaniowych i obiadowych – wytrawnych. Gryka spisuje się znakomicie zarówno w tych pierwszych i jak i drugich.
1. Placek gryczany z owocami
Ten placek jest jednym z moich ulubionych wypieków. Robi się go banalnie prosto. Wystarczy wcześniej namoczyć kaszę gryczaną niepaloną. Placek zabieramy często na wyjazdy czy wypady za miasto. Jest zwarty i solidny, dzięki czemu naprawdę nie trzeba się obawiać, że się rozleci.
2. Muffiny gryczane
Te gryczane muffiny z gryki robi się na podobnej zasadzie, co placek. Taka forma wypieku jest super do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy.
3. Gryczanka zamiast owsianki
Masz już dość owsianki? Ja bardzo często zamieniam poranną owsiankę na ryżankę, komosankę, jaglankę czy właśnie gryczankę. A ponieważ wdrażam w moim gotowaniu minimalizm to wykorzystuję do niej najczęściej ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną, która została mi np. z obiadu z poprzedniego dnia.
4. Chlebek gryczany
Oczywiście z kaszy gryczanej możesz zrobić zwykły chleb, ale ja bardzo lubię zrobić takie oto chlebki – placek gryczany. Uwielbiam jeść takie zdrowe kanapki z tofu lub tempehem, chrzanem czy musztardą i warzywami.
5. Naleśniki z kaszy gryczanej
Robiłam w życiu najróżniejsze naleśniki bezglutenowe. I odkąd odkryłam tę metodę, nie robię już żadnych innych. Jeśli zrobisz cienkie, to nadadzą się znakomicie także jako tortilla. Uwielbiam je za prostotę wykonania, minimalny zestaw składników (gryka + woda) i za smak oczywiście. Ciasto możesz wzbogacić kurkumą, curry, posolić. Kiedyś nawet próbowałam z suszonymi pomidorami. Wszystko zależy od planów, które masz względem naleśników. Na słodko też smakują świetnie.
6. Pulpety gryczane
Co roku nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego. Wtedy sosy pomidorowe smakują zupełnie inaczej. Te pulpety w sosie pomidorowym to po prostu poezja. Dla odmiany, do ich wykonania potrzebujesz ugotowanej wcześniej kaszy gryczanej.
7. Burgery gryczane
Pisałam wcześniej, że z kaszy gryczanej można zrobić wszystko. I oto dowód. Pyszne i aromatyczne burgery gryczane z makiem. Możesz je zjeść z bułą lub jako kotleta. Co kto lubi.
8. Kotlety gryczane
Ten gryczany kotlet jest bardziej tradycyjny. Bazowymi składnikami są tu oprócz gryki słonecznik i pieczarki. Bardzo lubię to połączenie i zachęcam się do spróbowania. Tak, jak w przypadku poprzednich burgerów, piekę je w piekarniku. Jestem za leniwa, żeby smażyć cokolwiek.
9. Kaszotto gryczane
Być może zdarzyło Ci się robić risotto. Jeśli tak i nawet je lubisz to koniecznie spróbuj zrobić kaszotto z kaszą gryczaną. Ja uwielbiam wszelkie jednogarnkowe wariacje z kaszą i warzywami tego typu. To naprawdę szybki i zdrowy obiad.
10. Szybki obiad z kaszą gryczaną
Na koniec klasyk. Kasza gryczana nadaje się również świetnie jako towarzystwo – do obiadu. Możesz oczywiście w trakcie gotowania dowolnie ją przyprawić. Ja akurat lubię smak gryki i jej specjalnie nie doprawiam.
Mam nadzieję, że coś sobie wybierzesz spośród moich gryczanych inspiracji. To na pewno jeszcze nie koniec moich gryczanych pomysłów, bo gryka to niewyczerpane źródło pomysłów.
Spodobały Ci się moje przepisy? Zerknij jeszcze tu:
5 odpowiedzi na “Zdrowe przepisy z kaszą gryczaną – 10 pysznych pomysłów”
„Placka zabieramy…” Hmmm… dobra pomysła!
Ach dziękuję. :) Już poprawiam!
Farsz przepyszny ale naleśnika nie udało mi się wysmażyć .
Ale jak nie udało się wysmażyć? To znaczy co z nim było? Surowy w środku? To znaczy, że może za gęste ciasto i za gruby naleśnik moim zdaniem.
Gryka to najlepsza kasza pod względem ceny do tego co oferuje. Niemal pełnowartościowy profil aminokwasowy, czyli wysokiej jakości białko, poza tym sporo witamin (w tym magnezu, którego brakuje zwykle w diecie) i witamin.