Opublikowano Kategorie: Artykułydrugie daniakolacjena wynos/ na wycieczkęobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Dietetyczne kaszotto z grzybami zamiast dania instant

Od kilku lat przekonuję, że zdrowa i pyszna kuchnia nie musi być pracochłonna i wymagać jakichś specjalnych umiejętności. Dziś kolejna banalna w przygotowaniu i szybka rzecz. Na szczęście na rynku jest coraz więcej dobrej jakości produktów, które mogą nas wspomóc w dbaniu o organizm.

Dietetyczne kaszotto z grzybami zamiast dania instant

Uwielbiam proste, a nawet, rzekłabym, minimalistyczne dania. Lubię też, kiedy moje główne posiłki są zbilansowane. Moim typowym zestawieniem składników obiadu jest:

kasza/ryż/makaron + rośliny strączkowe + warzywa + dobre źródło tłuszczu + produkty dodające smaku i aromatu 

Dziś proponuję Ci coś, co mnie ostatnio zachwyciło, a więc roślinną mieszankę kaszy/ryżu i… grzybów. Dzięki ich dodatkowi każde kaszotto czy risotto ma intensywny smak i cieszy kubki smakowe. Mowa o marce The Green Woodpecker Trill, która stworzyła bazę do szybkich posiłków na pohybel producentom dań typu instant. Można przygotować zdrowy obiad w pół godziny? Można!

Są świetne, bo nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. To po prostu mieszanki ryżu lub kaszy gryczanej niepalonej z różnymi grzybami suszonymi. Do wyboru: shiitake, pieczarki, borowiki, podgrzybki, kurki.

kaszotto z grzybami The Green Woodpecker Trill risotto z grzybami

Jeśli poszukujesz nieskomplikowanych i zdrowych pomysłów na obiad, jest to propozycja dla Ciebie. Nie wymaga przy tym żadnych dodatkowych, magicznych składników, a smakuje wyśmienicie. Z pomocą tych mixów przygotujesz pyszne dania jednogarnkowe, ale również zupy czy farsze.

Na co?

Danie przygotowane  na bazie mieszanki The Green Woodpecker Trill sprawdzi się świetnie na obiad, kolację, a jej resztki można zjeść i na śniadanie.

Jeśli lubisz prostotę i nie przepadasz za kombinowaniem, możesz przygotować danie na bazie mieszanki, dodać tylko oliwę, bulion/wodę, ulubione przyprawy i gotowe. 25 minut gotowania i obiad praktycznie robi się sam.

Ja dodałam kilka składników i poniżej znajdziesz mój pomysł na wzbogacenie tego zdrowego zestawu.

kaszotto gryczane z warzywami i grzybami wegańskie danie

Czego potrzebujesz?

Wszelkie risotta i kaszotta lubię przygotowywać w woku, ale sprawdzi się również głębsza patelnia, rondel czy zwykły garnek.

Dietetyczne kaszotto z grzybami – składniki:

  • 1 opakowanie kaszotta lub risotta z ulubionymi grzybami The Green Woodpecker Trill (u mnie tym razem: kaszotto gryczane z podgrzybkami),
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej niełuskanej lub innych roślin strączkowych (mogą być wcześniej ugotowane lub z puszki),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 szt. kapusty pak choi lub podobna ilość jarmużu, szpinaku czy kapusty pekińskiej etc.,
  • 1 szklanka zblendowanych lub krojonych pomidorów (opcjonalnie),
  • ulubione zioła i przyprawy (u mnie: natka pietruszki, 1 łyżeczka soli ziołowej),
  • 3-4 szklanki wody lub bulionu roślinnego.

kaszotto z grzybami The Green Woodpecker Trill

Dietetyczne kaszotto z grzybami – przygotowanie:

Jeśli, jak ja, użyjesz niełuskanej czerwonej soczewicy, mocz ją przez minimum 30 min przed przygotowaniem posiłku. Do kaszotta możesz dodać inne rośliny strączkowe (fasolę białą lub czerwoną, ciecierzycę itp.) uprzednio ugotowane lub z puszki. Wtedy dorzuć je na koniec przygotowywania dania.

W woku/dużej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oliwy wymieszanej z niewielką ilością wody. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dorzucić zawartość opakowania kaszotta The Green Woodpecker Trill, przepłukaną soczewicę i zalać wszystko 3-4 szklankami wody lub bulionu.

kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill

Po 10-15 minutach dorzucić drobno pokrojoną kapustę, pomidory, a całość pozostawić na ogniu przez ok. 25-30 minut aż do momentu osiągnięcia miękkości składników i wchłonięcia wody.

Warto od czasu do czasu wszystko przemieszać i kontrolować ilość wody (użyj jej mniej, jeśli przygotujesz danie bez soczewicy).

Na koniec należy dodać 1 łyżkę oliwy, ziołową sól, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 4 porcje. Opakowanie mieszanki The Green Woodpecker Trill uwzględnia porcję dla 2-3 osób, ale dodatek soczewicy i kapusty swoje zrobił. Może to być więc obiad na dwa dni. A zapach grzybów w domu… bezcenny. :-)

Wpis powstał we współpracy z marką The Green Woodpecker Trill.
Do 15 lutego 2019 trwa obniżka cen na stronie internetowej i klienci nie płacą nic za dostawę. Skorzystaj, bo warto!

Ponadto risotto z pieczarkami The Green Woodpecker Trill zostało nominowane przez portal CzytamyEtykiety.pl w Plebiscycie na Najlepsze Produkty Spożywcze w kategorii Produkt Wegański. Jeśli Ty również lubisz takie zdrowe produkty, możesz zagłosować TU. 

wegańskie produkty The Green Woodpecker Trill
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Dietetyczne kaszotto z grzybami zamiast dania instant”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *