Opublikowano Kategorie: drugie daniaobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Pieczone pulpety gryczane w sosie pomidorowym

Kochani dziś proste, ale wspaniałe danie obiadowe. Znajdziecie tu zdrowe węglowodany oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. Pulpety w sosie pomidorowym to jednak nie tylko zdrowe, ale również efektowne danie (mimo swojej prostoty).

Moje dziecko się nimi po prostu zajadało. Były dwie dokładki i wyciąganie ze mnie zobowiązania, że w przyszłym tygodniu zrobię taki obiad znowu. Więc jeśli nie macie w domu zdecydowanych przeciwników gryki, to czarujcie.

Wegańskie pieczone pulpety gryczane w sosie pomidorowym

Na co?

Takie wegańskie pulpety gryczane to pomysł na prosty i bardzo smaczny obiad na dwa dni. Usatysfakcjonuje nie tylko dorosłych, ale z pewnością i niejedno dziecko.

wegańskie pulpety gryczane bez glutenu w sosie pomidorowym prosty przepis

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie wegańskie pulpety gryczane, musisz mieć piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, młynek do zmielenia siemienia lnianego, dużą miskę, blender do zmiksowania pomidorów na sos.

wegańskie i bezglutenowe pulpety gryczane prosty przepis

Wegańskie pulpety gryczane – składniki:

Pulpety

  • 2 średnie cebule,
  • 650 g ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej NIEpalonej (koniecznie NIEpalonej, najlepiej z poprzedniego dnia),
  • 360 g tofu naturalnego (u mnie: 2 kostki po 180 g),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 płaskich łyżek mąki z soczewicy czerwonej (jeśli nie dysponujesz może być np. mąka z ciecierzycy),
  • 6 płaskich łyżek siemienia lnianego (niemielonego),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła i przyprawy: 1 płaska łyżeczka curry, 3 łyżeczki zielonej czubrycy, 1 płaska łyżeczka czarnuszki, 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego (u nas bezglutenowy),
  • olej kokosowy (do wsmarowania papieru do pieczenia),

bezglutenowe wegańskie pulpety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym

Sos pomidorowy

  • 800 g (najlepiej) świeżych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 35 g oliwy z oliwek,
  • ulubione zioła i przyprawy (u mnie: czarnuszka, majeranek, pieprz, kozieradka, cząber, lubczyk, sól).

Aby dopełnić całości przyda się jakieś „zielsko” (u mnie roszponka oraz natka pietruszki).

zdrowy obiad wegański gryczane pulpety z piekarnika w sosie pomidorowym

Wegańskie pulpety gryczane – przygotowanie:

Pulpety

Cebule obrać, pokroić i zeszklić w emulsji z niewielkiej ilości wody oraz 1 łyżki oliwy z oliwek.

Uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną umieścić w dużej misce.

Tofu porządnie rozgnieść w dłoniach i dorzucić do kaszy.

Dodać czosnek uprzednio obrany i przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno pokrojony.

Do wszystkich składników dodać mąkę, uprzednio zmielone siemię lniane i oliwę, a także zioła i przyprawy.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać dłońmi i „wyrobić” całość masy tak aby była ona możliwie najbardziej klejąca i zwarta.

Formować pulpety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym niewielką ilością tłuszczu kokosowego.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Około połowy czasu pieczenia można przekulać je na drugą stronę.

Z podanych ilości wyszło nam ok. 35 małych pulpecików. Wszystkie zjedzone przez naszą trójkę. ;-)

Sos

Cebule obrać, pokroić i zeszklić w emulsji z niewielkiej ilości wody oraz 35 g oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory, ulubione zioła i przyprawy i dusić przez 15-20 minut. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Po duszeniu całość zblendować na sos.

Całość podawać z ulubionym „zielskiem” (u mnie roszponka oraz natka pietruszki).

Smacznego. :-)

Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszy gryczanej.

wegańskie pulpety gryczane bez glutenu i bez mięsa w sosie pomidorowym

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

13 komentarzy do “Pieczone pulpety gryczane w sosie pomidorowym”

    1. Tego tofu jest tu całkiem sporo. Wpływa na smak, konsystencję, ale także wartość odżywczą całości. Oczywiście podobne pulpety i kotlety robię po prostu z użyciem roślin strączkowych. Tyle, że to już będzie nieco innych przepis. ;)

  1. A ja mam takie pytanie. Ile gram nieugotowanej kaszy gryczanej da mi 650 gram ugotowanej..? Moze to jest oczywiste ale nie dla mnie…

    1. Nieoczywiste i nie mam pojęcia. ;) Mam zwykle ugotowany garnek kaszy (gryczanej, jaglanej, etc.) i często podaję wagę ugotowanej, bo zwyczajnie nie gotuję małych porcji do każdego przepisu. Polecam każdemu to rozwiązanie. W jeden dzień ugotować więcej, do klopsów wciąć część, a resztę wykorzystać jutro do czegoś innego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *