Ostatnio pytacie mnie o botwinkę i słusznie, bo to dla niej najlepszy czas. Ja ją osobiście lubię szczególnie: w surówkach i sałatkach, zupach, risottach i kaszottach. Dziś jedno z nich: pyszne, a banalnie proste w przygotowaniu. W skrócie: odżywczy, lekki i wiosenny obiad w kilka chwil – z (również) bardzo zdrową kaszą gryczaną. Na blogu znajdziesz oczywiście jeszcze inne przepisy z kaszą gryczaną.
Na co?
Takie danie z botwinką nadaje się znakomicie na szybki i lekki obiad, ale wspaniale sprawdzi się również jako kolacja. I uwaga! Wiem, że to już graniczy z jakąś patologią, ale ja takie odgrzane kaszotto gryczane uwielbiam jeść w zimne poranki. Czyli w takie jak te, którymi ostatnio potraktował nas maj. ;-)
Zerknij na inne, lekkie obiady wegetariańskie.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie kaszotto z kaszą gryczaną, przyda się spora patelnia (najlepiej wok), sitko do przepłukania kaszy.
Kaszotto z kaszą gryczaną – składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (u mnie dokładnie 215 g),
- min. 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej własnego),
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
- pomidorki koktajlowe,
- pestki dyni do posypania,
- zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, sos sojowy (u nas bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), curry, szczypta rozmarynu,
- olej rzepakowy rafinowany lub oliwa z oliwek.
Kaszotto z kaszą gryczaną – przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i udusić w oleju wymieszanym z wodą.
Kaszę przepłukać bardzo dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.
Przepłukaną kaszę dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, a następnie zalać je bulionem warzywnym (ok. 1,5 szklanki). Zostawić na wolnym ogniu.
W międzyczasie umyć botwinkę i oddzielić łodygi wraz z małymi buraczkami od liści. Pokroić te pierwsze i dodać je do gotującej się kaszy. Wymieszać.
Gdy kasza będzie już się gotowała 15 minut, dodać posiekane liście botwinki, a także zioła i przyprawy i ewentualnie odrobinę wody lub bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze min. kilka minut do osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkości kaszy.
Kaszę podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni. Delektować się wiosną, nawet jak pogoda płata nam figle. ;-)
Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
4 odpowiedzi na “Wiosenne kaszotto z botwinką”
Dzień dobry, moim zdaniem fajnie by było, gdyby było napisane w przepisie na ile porcji są tu podane składniki. W tym wypadku kaszy jest dość sporo, więc domyślam się, że to na dwie porcje, ale nie mam pewności :/
Pozdrawiam
Cześć Kasiu, przy nowszych przepisach zwykle już dodaję taką informację. W tym przepisie na pewno wyjdą dwie porcje, a może nawet 3. Pozdrawiam
Naprawdę pyszne danie, robiliśmy już wielokrotnie:)
Co do porcji: teraz już robimy bardziej na oko – z pęczka botwinki i około jednego kubka kaszy (może ciut więcej) wychodzi wielka patelnia kaszotta, którą w dwie osoby zjadamy zwykle w dwa dni.
Cieszę się :) Na zdrowie!