Wiosenne kaszotto z botwinką

Ostatnio pytacie mnie o botwinkę i słusznie, bo to dla niej najlepszy czas. Ja ją osobiście lubię szczególnie: w surówkach i sałatkach, zupach, risottach i kaszottach. Dziś jedno z nich: pyszne, a banalnie proste w przygotowaniu. W skrócie: odżywczy, lekki i wiosenny obiad w kilka chwil – z (również) bardzo zdrową kaszą gryczaną. Na blogu znajdziesz oczywiście jeszcze inne przepisy z kaszą gryczaną.

kaszotto z kasza gryczana z botwinka zdrowy szybki przepis

Na co?

Takie danie z botwinką nadaje się znakomicie na szybki i lekki obiad, ale wspaniale sprawdzi się również jako kolacja. I uwaga! Wiem, że to już graniczy z jakąś patologią, ale ja takie odgrzane kaszotto gryczane uwielbiam jeść w zimne poranki. Czyli w takie jak te, którymi ostatnio potraktował nas maj. ;-)

Zerknij na inne, lekkie obiady wegetariańskie.

gryczane kaszotto z kaszą gryczana z botwinką zdrowy zdrowy przepis

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie kaszotto z kaszą gryczaną, przyda się spora patelnia (najlepiej wok), sitko do przepłukania kaszy.

bezglutenowe kaszotto z botwinką zdrowy zdrowy przepis

Kaszotto z kaszą gryczaną – składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (u mnie dokładnie 215 g),
  • min. 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej własnego),
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • pomidorki koktajlowe,
  • pestki dyni do posypania,
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, sos sojowy (u nas bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), curry, szczypta rozmarynu,
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa z oliwek.

zdrowy i szybki przepis na wiosnę kasza gryczana z botwinką i warzywami

Kaszotto z kaszą gryczaną – przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i udusić w oleju wymieszanym z wodą.

Kaszę przepłukać bardzo dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.

Przepłukaną kaszę dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, a następnie zalać je bulionem warzywnym (ok. 1,5 szklanki). Zostawić na wolnym ogniu.

kaszotto zdrowy obiad bogaty w żelazo

W międzyczasie umyć botwinkę i oddzielić łodygi wraz z małymi buraczkami od liści. Pokroić te pierwsze i dodać je do gotującej się kaszy. Wymieszać.

Gdy kasza będzie już się gotowała 15 minut, dodać posiekane liście botwinki, a także zioła i przyprawy i ewentualnie odrobinę wody lub bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze min. kilka minut do osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkości kaszy.

Kaszę podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni. Delektować się wiosną, nawet jak pogoda płata nam figle. ;-)

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Wiosenne kaszotto z botwinką”

Dzień dobry, moim zdaniem fajnie by było, gdyby było napisane w przepisie na ile porcji są tu podane składniki. W tym wypadku kaszy jest dość sporo, więc domyślam się, że to na dwie porcje, ale nie mam pewności :/
Pozdrawiam

Naprawdę pyszne danie, robiliśmy już wielokrotnie:)
Co do porcji: teraz już robimy bardziej na oko – z pęczka botwinki i około jednego kubka kaszy (może ciut więcej) wychodzi wielka patelnia kaszotta, którą w dwie osoby zjadamy zwykle w dwa dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *