Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisy

Wiosenne kaszotto z botwinką

Ostatnio pytacie mnie o botwinkę i słusznie, bo to dla niej najlepszy czas. Ja ją osobiście uwielbiam i zjadam pasjami: w surówkach i sałatkach, zupach, risottach i kaszottach. Dziś jedno z nich: pyszne, a banalnie proste w przygotowaniu. W skrócie: odżywczy, lekki i wiosenny obiad w kilka chwil – z bardzo zdrową kaszą gryczaną. Na blogu znajdziesz oczywiście jeszcze inne przepisy z kaszą gryczaną.

kaszotto z kasza gryczana z botwinka zdrowy szybki przepis

Na co?

Takie danie z botwinką nadaje się znakomicie na szybki i lekki obiad, ale wspaniale sprawdzi się również jako kolacja. I uwaga! Wiem, że to już graniczy z jakąś patologią, ale ja takie kaszotto gryczane uwielbiam jeść w zimne poranki. Czyli w takie jak te, którymi ostatnio potraktował nas maj. ;-)

Zerknij na inne, lekkie obiady wegetariańskie.

gryczane kaszotto z kaszą gryczana z botwinką zdrowy zdrowy przepis

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie kaszotto z kaszą gryczaną, przyda się spora patelnia (najlepiej wok), sitko do przepłukania kaszy.

bezglutenowe kaszotto z botwinką zdrowy zdrowy przepis

Kaszotto z kaszą gryczaną – składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (u mnie dokładnie 215 g),
  • min. 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej własnego),
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami),
  • pomidorki koktajlowe,
  • pestki dyni do posypania,
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, sos sojowy (u nas bezglutenowy), curry, szczypta rozmarynu,
  • olej ryżowy.

zdrowy i szybki przepis na wiosnę kasza gryczana z botwinką i warzywami

Kaszotto z kaszą gryczaną – przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić w oleju wymieszanym z wodą.

Kaszę przepłukać bardzo dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.

Przepłukaną kaszę dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, a następnie zalać je bulionem warzywnym (ok. 1,5 szklanki). Zostawić na wolnym ogniu.

kaszotto zdrowy obiad bogaty w żelazo

W międzyczasie umyć botwinkę i oddzielić łodygi wraz z małymi buraczkami od liści. Pokroić te pierwsze i dodać je do gotującej się kaszy. Wymieszać.

Gdy kasza będzie już się gotowała 15 minut, dodać posiekane liście botwinki, a także zioła i przyprawy i ewentualnie odrobinę wody lub bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze min. kilka minut do osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkości kaszy.

Kaszę podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni. Delektować się wiosną, nawet jak pogoda płata nam figle. ;-)

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

gryczane kaszotto z botwinką szybki obiad

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *