Risotto jest dobre na wszystko, a szczególnie na brak kuchennej weny. ;-) Dla urozmaicenia proponuję ryż czerwony o ciekawym, lekko orzechowym smaku. Brukselka dodaje mu „charakterności” i całość komponuje się całkiem smacznie!
Uwielbiam takie proste i zdrowe dania z ryżem!
Na co?
Na obiad, na kolację, na odporność i na zdrowe serce! Sprawdź koniecznie także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
Czego potrzebujesz?
Najlepszym wyborem będzie wok.
Składniki:
- 250 g czerwonego ryżu,
- ok. 800 g brukselki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła i przyprawy: mały pęczek natki pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, majeranek, kurkuma, sól,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ryż przepłukujemy wielokrotnie wodą. Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Gdy cebula się udusi, dorzucamy ryż, zalewamy wrzątkiem i dusimy dalej. Na moim opakowaniu napisano, że ryż powinien gotować się pod przykryciem przez 40 minut. Tak też mniej więcej było. Po 20 minutach dodałam umyte i obrane plasterki brukselki, a także zioła.
Jakieś 10 minut przed końcem duszenia: mocno rozdrobniony czosnek, a zupełnie przed podaniem: sól, natkę pietruszki i szczypiorek. W międzyczasie pilnowałam, aby poziom wody był należyty i przykrywał ryż. Pod koniec woda powinna oczywiście wyparować. Jeśli ryż wyda nam się zbyt suchy, po zdjęciu z ognia można dodać jeszcze nieco oliwy z oliwek. Pyyycha!
Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.
7 odpowiedzi na “Czerwone risotto z brukselką”
to danie to coś dla mnie, uwielbiam zarówno brukselkę, jak i czerwony ryż!
To świetnie! Smacznego :)
Jakie fajne danie, z brukselką to bym zjadła.
Czy można dodać zwykły ryż, albo brązowy, albo do risotto?
Jasne. :)
Witam nie mogę doszukać się na ile porcji są te składniki
Witam, ja też nie mogę się doszukać. ;-) O ile dobrze pamiętam (tak jest w większości przepisów u mnie) to zwykle dla 2-3 osób. Czasem w niektórych przepisach wychodzi więcej (np. w daniach jednogarnkowych).