Warzywa z mrożonki z ryżem – zdrowy fast food

Zawsze w zamrażalniku mam jakieś mieszanki warzywne. Najczęściej używam ich wtedy, kiedy w lodówce mam trochę za mało warzyw, bo np. nie zdążyłam zrobić zakupów. To więc trochę takie danie na czarną godzinę. Przygotujesz je w 20-25 minut.

Warzywa z mrożonki z ryżem zdrowy fast food

Na co?

Taki szybki obiad z mrożonki to doskonałe rozwiązanie zawsze wtedy, kiedy nie masz czasu, a Twoja lodówka nie jest wyposażona tak, jakby się chciało. To świetne danie, które można podsumować określeniem: obiad z resztek.

marchewka z groszkiem z ryżem zdrowy fast food

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taki zdrowy fast food potrzebujesz woka. Bo wok to dla mnie opcja najlepsza do takich szybkich dań warzywnych. Używam go namiętnie! Dużego garnka mogłabym nie używać w kuchni, ale wok musi być.

szybki zdrowy obiad z mrożonki

Składniki zdrowego fast foodu:

  • 450 g mrożonki marchewka z groszkiem,
  • 1 duża, czerwona papryka,
  • kawałek kapusty pekińskiej (ta twardsza część, która zostaje po zrobieniu surówki, u mnie 360 g),
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • zioła i przyprawy: garam masala, natka pietruszki (ja miałam akurat tylko suszoną, ale jeśli masz to użyj świeżej), sos sojowy (u mnie tamari, 3 łyżki), kurkuma (0,5 łyżeczki), ostra papryka lub pieprz cayenne – wedle uznania.
  • ryż do podania (u mnie nieoczyszczony basmati),
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania.

ryż z warzywami zdrowy fast food marchewka z groszkiem i papryką

Przygotowanie zdrowego fast foodu:

Cebule obrać i pokroić. W woku rozgrzać olej kokosowy z odrobiną wody. Wrzucić cebule i dusić pod przykryciem.

Gdy cebula się poddusi, wrzucić zamrożone warzywa, obficie posypać garam masalą, zamieszać i pozostawić pod przykryciem aż będą lekko ciepłe.

Dorzucić pokrojoną paprykę, kapustę pekińską, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe zioła i przyprawy. Takie warzywne dania dobrze jest przyprawiać obficie.

Wszystko lekko poddusić, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.

Podawać np. z ryżem. Można posypać pestkami dyni lub słonecznika.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla 3-4 osób.

Prościej już chyba gotować się nie da, czyż nie? ;-)

zdrowy fast food szybki wegański i bezglutenowy obiad

Sprawdź moje pozostałe pomysły na zdrowy fast food.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “Warzywa z mrożonki z ryżem – zdrowy fast food”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *