Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Risotto z brokułem i kiełkami strączków

Dzisiejszy wpis nie miał się tu w ogóle pojawić, bo risotto było robione na szybko, bez rozmysłu i naprawdę nie śmiałam podejrzewać, że wyjdzie takie pyszne! A ponieważ wyszło, to Wam również proponuję – może ktoś potwierdzi moje wrażenia. :-)

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-5

Na co?

Na (bardzo) szybki obiad lub ciepłą kolację. Dodatek alg kombu wzbogaca to danie o jakże ważny wapń, działanie nawilżające, regulujące gospodarkę hormonalną. Zakupcie algi koniecznie, bo znakomicie współgrają ze strączkami (zarówno smakowo jak i pod względem przyswajania składników odżywczych). Zerknij na pozostałe proste i zdrowe dania z ryżem.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-2

Czego potrzebujesz?

Garnek do gotowania ryżu, tarka lub obieraczka do marchewki, wok.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-3

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 spora marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 g ryżu (u nas basmati),
  • 300 g kiełków strączków na patelnię (u nas dwa opakowania kiełków Stir Fry),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 kawałki alg kombu,
  • zioła i przyprawy: tzw. Podlaska przyprawa dla wegetarian (w składzie: kminek, koper włoski, czarnuszka, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra), natka pietruszki, lubczyk, kurkuma, sól himalajska lub morska, imbir suszony, majeranek,
  • oliwa z oliwek.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-1

Przygotowanie:

Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Cebulę szklimy w emulsji wody i oliwy z oliwek. Kiedy już się zeszkli to dodajemy marchewkę (albo „pokrojoną” obieraczką albo startą na tarce – duże oczka). Wrzucamy przyprawy i dusimy. Po ok. 10 minutach dorzucamy drobne kawałki brokuła, kiełki, drobno posiekany czosnek, połamane kawałki alg. Dusimy wszystko razem. Kiedy brokuły lekko się podgotują, dorzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Pyszna i zdrowa kolacja na szybko.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-4

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 ocen, Średnia: 4,30 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Risotto z brokułem i kiełkami strączków”

  1. witam,
    mimo, ze prosty ale bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Proszę o informację kiedy dodaję kiełki.

  2. świetne przepisy jestem fanką wszystkich bo to moje smaki i składniki .
    do tego przepisu kupiłam algi kombu które trzeba moczyć 20 min w wodzie wymienić wodę i znowu 20 minut moczyć czy tak się robi z wszystkimi bo mam je pierwszy raz

  3. Dziękuję, bo już pomyślałam że to inne algi. Danie super ..dodałam jeszcze zielony groszek bo nie używałm ostatnio a miałam zapasy bio w słoiku;) następne będą kanapnki z batatów. (dania z buraka) Dzięki będę tu często.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *