Dzisiejszy wpis nie miał się tu w ogóle pojawić, bo risotto było robione na szybko i naprawdę nie śmiałam podejrzewać, że wyjdzie takie pyszne! A ponieważ wyszło, to Wam również proponuję – może ktoś potwierdzi moje wrażenia.
Na co?
Na (bardzo) szybki obiad lub ciepłą kolację. Zakupcie algi koniecznie, bo znakomicie współgrają ze strączkami.
Zerknij na pozostałe proste i zdrowe dania z ryżem.
Czego potrzebujesz?
Garnek do gotowania ryżu, tarka lub obieraczka do marchewki, wok.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 spora marchewka,
- 1 cebula,
- 200 g ryżu (u nas basmati),
- 300 g kiełków strączków na patelnię (u nas dwa opakowania kiełków Stir Fry),
- 5 ząbków czosnku,
- 3 kawałki alg kombu,
- zioła i przyprawy: mieszanka przypraw (w składzie mojej: kminek, koper włoski, czarnuszka, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra), natka pietruszki, lubczyk, kurkuma, sól, imbir suszony, majeranek,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu.
Cebulę dusimy w emulsji wody i oliwy z oliwek. Kiedy już się zeszkli, dodajemy marchewkę (albo „pokrojoną” obieraczką albo startą na tarce – duże oczka). Wrzucamy przyprawy i dusimy.
Po ok. 10 minutach dorzucamy drobne kawałki brokuła, kiełki, drobno posiekany czosnek, uprzednio namoczone kawałki alg. Dusimy wszystko razem.
Kiedy brokuły lekko się podgotują, dorzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.
Pyszna i zdrowa kolacja na szybko.
8 odpowiedzi na “Risotto z brokułem i kiełkami strączków”
witam,
mimo, ze prosty ale bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Proszę o informację kiedy dodaję kiełki.
Razem z brokułem. :-)
świetne przepisy jestem fanką wszystkich bo to moje smaki i składniki .
do tego przepisu kupiłam algi kombu które trzeba moczyć 20 min w wodzie wymienić wodę i znowu 20 minut moczyć czy tak się robi z wszystkimi bo mam je pierwszy raz
Moniko, na opakowaniu moich (o ile dobrze pamiętam) była informacja o krótszym moczeniu, ale nie dam sobie ręki uciąć. Postępuj zgodnie z instrukcją. :) Pozdrawiam!
Dziękuję, bo już pomyślałam że to inne algi. Danie super ..dodałam jeszcze zielony groszek bo nie używałm ostatnio a miałam zapasy bio w słoiku;) następne będą kanapnki z batatów. (dania z buraka) Dzięki będę tu często.
Cieszę się, pozdrawiam i zapraszam :)
Wszystko fajnie ale nie ma napisane na ile porcji to jest
Niestety przy tych starych przepisach w ogóle nie podawałam ilości porcji. Biję się w piersi, ale niestety nie jestem sobie w stanie przypomnieć dokładnie.