Risotto z brokułem i kiełkami strączków

Dzisiejszy wpis nie miał się tu w ogóle pojawić, bo risotto było robione na szybko i naprawdę nie śmiałam podejrzewać, że wyjdzie takie pyszne! A ponieważ wyszło, to Wam również proponuję – może ktoś potwierdzi moje wrażenia.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-5

Na co?

Na (bardzo) szybki obiad lub ciepłą kolację. Zakupcie algi koniecznie, bo znakomicie współgrają ze strączkami.

Zerknij na pozostałe proste i zdrowe dania z ryżem.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-2

Czego potrzebujesz?

Garnek do gotowania ryżu, tarka lub obieraczka do marchewki, wok.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-3

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 spora marchewka,
  • 1 cebula,
  • 200 g ryżu (u nas basmati),
  • 300 g kiełków strączków na patelnię (u nas dwa opakowania kiełków Stir Fry),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 kawałki alg kombu,
  • zioła i przyprawy: mieszanka przypraw (w składzie mojej: kminek, koper włoski, czarnuszka, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra), natka pietruszki, lubczyk, kurkuma, sól, imbir suszony, majeranek,
  • oliwa z oliwek.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-1

Przygotowanie:

Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu.

Cebulę dusimy w emulsji wody i oliwy z oliwek. Kiedy już się zeszkli, dodajemy marchewkę (albo „pokrojoną” obieraczką albo startą na tarce – duże oczka). Wrzucamy przyprawy i dusimy.

Po ok. 10 minutach dorzucamy drobne kawałki brokuła, kiełki, drobno posiekany czosnek, uprzednio namoczone kawałki alg. Dusimy wszystko razem.

Kiedy brokuły lekko się podgotują, dorzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

Pyszna i zdrowa kolacja na szybko.

risotto-z-brokulem-kielkami-straczkow-przepis-bez-glutenu-4

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Risotto z brokułem i kiełkami strączków”

witam,
mimo, ze prosty ale bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Proszę o informację kiedy dodaję kiełki.

świetne przepisy jestem fanką wszystkich bo to moje smaki i składniki .
do tego przepisu kupiłam algi kombu które trzeba moczyć 20 min w wodzie wymienić wodę i znowu 20 minut moczyć czy tak się robi z wszystkimi bo mam je pierwszy raz

Dziękuję, bo już pomyślałam że to inne algi. Danie super ..dodałam jeszcze zielony groszek bo nie używałm ostatnio a miałam zapasy bio w słoiku;) następne będą kanapnki z batatów. (dania z buraka) Dzięki będę tu często.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *