Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Prosty gulasz z polskich warzyw na lato

Nie wiem, jak to się dzieje, ale mam wrażenie, że praktycznie gotuję ostatnio tylko potrawki warzywne, sosy wegańskie, wege gulasze, zupy itp. Ale cóż. Tak już u mnie jest. Przy braku czasu mogę zrezygnować ze słodyczy, z past kanapkowych też, ale z ciepłych, warzywnych posiłków – przenigdy. Dziś kolejny, prosty na tapecie. Tym razem z bobem i innymi polskimi warzywami, bo przecież mamy lato.

Prosty gulasz z polskich warzyw na lato

Na co?

Jak to zawsze u mnie z daniami obiadowymi bywa – takie gulasze warzywne sprawdzą się również na kolację, a u wege-freaków i na śniadanie. :-)

warzywny gulasz z bobem na lato

Czego potrzebujesz?

Ewentualnie przyda się blender.

wegański gulasz z bobem na lato

Gulasz z warzyw i bobu – składniki:

  • 0,5 kg bobu,
  • 1 brokuł,
  • 3 pomidory,
  • 1 większa cukinia,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ulubiona mieszanka ziół (ja użyłam tzw. posypki do kanapek i przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim), sól i pieprz do smaku,
  • makaron/ryż/kasza do podania,
  • ew. ulubione pestki lub orzechy do posypania na talerzu.

potrawka warzywna z bobem na lato prosty przepis

Gulasz z warzyw i bobu – przygotowanie:

Bób ugotować, a po ostygnięciu obrać. Jeśli nie obierasz bobu, nie obieraj. Ja zjadam taki bez skórki.

Cebulę pokroić i poddusić na niewielkiej ilości oliwy wymieszanej z wodą.

Pomidory sparzyć (jeśli nie przeszkadza Ci skórka, możesz pominąć) i pokroić drobno (można nawet zblendować), cukinię obrać (lub nie), brokuła podzielić na drobne różyczki.

Wszystko poddusić razem z ziołami, na końcu dodając drobno posiekaną natkę pietruszki i bób. Chwilę wszystko podgrzać.

Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, czy z czym ma się ochotę. Można posypać jeszcze słonecznikiem, dynią, orzechami – co kto lubi. :-)

prosty przepis z bobem na lato

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Prosty gulasz z polskich warzyw na lato”

  1. Czy mogę zadać pytanie nie na temat przepisu? Byłabym wdzięczna za wskazowkę. W czym mieli Pani siemię lniane? Zmęczyło mnie roztrząsanie tematu w necie, a to młynek elektryczny się psuje niby od siemienia, a to moździeż jakiś niby specjalny trzeba – łeb pęka. Jestem przekonana że jest jakiś prosty sposób, proszę mi doradzić:) Jeśli młynek el., to jakiej marki? Z góry DZIĘKI za odpowiedź, moje ciało pragnie omega 3:) Pozdrawiam!!

    1. Milę w zwykłym młynku elektrycznym. Takim najzwyklejszym, kupionym kiedyś za ok 30 zł w Biedronce. Kilka dobrych lat mi już służy.
      A czasem dodaję siemię w całości do koktajlu. Blender o mocy 800W już spokojnie z siemieniem daje radę. Pozdrawiam również! :)

  2. Przepis wyglada swietnie. Pozwole go sobie podkraść i troche zmodyfikowac, bo widze tutaj duzy potencjal na wykorzystanie takze kilku rodzajow papryki czy pieczarek :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocen, Średnia: 5,00 z 5)