Prosty gulasz z polskich warzyw na lato

Mam wrażenie, że praktycznie gotuję ostatnio tylko potrawki warzywne, sosy wegańskie, wege gulasze, zupy itp. Cóż. Tak już jest. Przy braku czasu mogę zrezygnować z produkcji słodyczy, z past kanapkowych też, ale z ciepłych, warzywnych posiłków – przenigdy.

Dziś kolejny, prosty na tapecie. Tym razem z bobem i innymi polskimi warzywami, bo przecież mamy lato.

Prosty gulasz z polskich warzyw na lato

Na co?

Jak to zawsze u mnie z daniami obiadowymi bywa – takie gulasze warzywne sprawdzą się również na kolację, a u wege-freaków i na śniadanie. :-)

warzywny gulasz z bobem na lato

Czego potrzebujesz?

Ewentualnie przyda się blender.

wegański gulasz z bobem na lato

Gulasz z warzyw i bobu – składniki:

  • 0,5 kg bobu,
  • 1 brokuł,
  • 3 pomidory,
  • 1 większa cukinia,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ulubiona mieszanka ziół (ja użyłam tzw. posypki do kanapek i przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim), sól i pieprz do smaku,
  • makaron/ryż/kasza do podania,
  • ew. ulubione pestki lub orzechy do posypania na talerzu.

potrawka warzywna z bobem na lato prosty przepis

Gulasz z warzyw i bobu – przygotowanie:

Bób ugotować, a po ostygnięciu obrać. Jeśli zwykle nie obierasz bobu, nie obieraj. Ja zjadam taki bez skórki, bo skórka jest dla mnie ciężkostrawna.

Cebulę pokroić i poddusić na niewielkiej ilości oliwy wymieszanej z wodą.

Pomidory sparzyć (jeśli nie przeszkadza Ci skórka, możesz pominąć tę czynność) i pokroić drobno (można nawet zblendować). Cukinię obrać (lub nie). Brokuła podzielić na drobne różyczki.

Wszystko poddusić razem z ziołami, na końcu dodając drobno posiekaną natkę pietruszki i bób. Chwilę wszystko podgrzać.

Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, czy z czym ma się ochotę. Można posypać jeszcze słonecznikiem, dynią, orzechami – co kto lubi. :-)

prosty przepis z bobem na lato

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Prosty gulasz z polskich warzyw na lato”

Czy mogę zadać pytanie nie na temat przepisu? Byłabym wdzięczna za wskazowkę. W czym mieli Pani siemię lniane? Zmęczyło mnie roztrząsanie tematu w necie, a to młynek elektryczny się psuje niby od siemienia, a to moździeż jakiś niby specjalny trzeba – łeb pęka. Jestem przekonana że jest jakiś prosty sposób, proszę mi doradzić:) Jeśli młynek el., to jakiej marki? Z góry DZIĘKI za odpowiedź, moje ciało pragnie omega 3:) Pozdrawiam!!

Milę w zwykłym młynku elektrycznym. Takim najzwyklejszym, kupionym kiedyś za ok 30 zł w Biedronce. Kilka dobrych lat mi już służy.
A czasem dodaję siemię w całości do koktajlu. Blender o mocy 800W już spokojnie z siemieniem daje radę. Pozdrawiam również! :)

Przepis wyglada swietnie. Pozwole go sobie podkraść i troche zmodyfikowac, bo widze tutaj duzy potencjal na wykorzystanie takze kilku rodzajow papryki czy pieczarek :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *