Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Lekkie danie fit czyli szparagi górą!

Dziś lekka i odżywcza propozycja obiadowa. Jak zawsze: nie wymaga ŻADNYCH umiejętności kulinarnych. Proste i szybkie danie. Nie wiem, czy też tak macie, ale jak pojawiają się w sprzedaży zielone szparagi to ja tracę głowę. Po prostu za nimi przepadam. A że kocham zieleń i na wiosnę potrzebuję jej jeszcze więcej to na dzisiejszy obiad wyszło co wyszło. :-)

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-2

Na co?

Danie to doskonały (bo szybki i nieskomplikowany) obiad. Oczywiście tak może wyglądać również zdrowa kolacja.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-1

Czego potrzebujesz?

Przyda się wok i garnek do ugotowania ryżu.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-7

Składniki:

  • 500 g szparagów zielonych,
  • 1 niewielka cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 2 opakowania kiełków Stir Fry (2 x 150 g),
  • 2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny  (u mnie przyprawa na bazie suszonych warzyw, czosnku i cebuli),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • ryż (u mnie nieoczyszczony basmati; koniecznie zerknij na moje pozostałe dania z ryżem),
  • olej ryżowy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • ok. 1 szklanka wody,
  • ulubione zioła i przyprawy (u mnie mieszanka ziół z kozieradką).

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-3

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy na sypko zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Szklimy je na oleju ryżowym.

Szparagi dokładnie myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli i czosnku. Podsmażamy ok. 3 minuty.  Dodajemy 1 łyżkę suszonej włoszczyzny, odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Dodajemy przepłukane kiełki, wodę, ulubione zioła i przyprawy, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Po 5 minutach zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut tak, aby większość wody wyparowała. Jakieś 2 minuty przed końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Tuż po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i chlorellę. Dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem.

ryz-ze-szparagami-kielkami-chlorella-4

Zerknij na pozostałe lekkie obiady wegetariańskie.

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (41 ocen, Średnia: 4,90 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *