Kaszotto na szybko, w którym podobno nie czuć kaszy jaglanej

Lubisz przepisy z kaszą jaglaną? Dziś przepis banalnie prosty, bo jednogarnkowy i 20-minutowy.

Byłam na wyjeździe bez swojego osprzętowania, garnków, przypraw. Bez głowy do gotowania też byłam, bo w końcu Mazury, lasy, jeziora.

No ale zrobiłam coś na szybko i podobno nie czuć w tym kaszy jaglanej. ;-) To plus czy minus? Dla mnie minus, ale dla początkujących jaglanojadów z pewnością plus, bo nie u każdego uczucie do kaszy jaglanej jest miłością od pierwszego skosztowania.

Przeczytaj więcej na temat kaszy jaglanej oraz jak gotować kaszę jaglaną.

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-5

Na co?

Na bardzo szybki, jednogarnkowy, ciepły obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako zdrowe śniadanie.

Czego potrzebujesz?

Garnka i tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-8

Składniki:

  • 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
  • 0,75 – 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej,
  • 3 niewielkie cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • kilka ząbków czosnku (u nas było sporo, proponuję 5 – 6),
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego lub odpowiednio więcej krojonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: cząber, bazylia (świeża najlepiej), pęczek natki pietruszki, sól, ew. sos sojowy (u nas bezglutenowy i z obniżoną zawartością soli),
  • oliwa z oliwek.

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-4

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w wodzie wymieszanej z odrobiną oliwy z oliwek.

Gdy cebula się udusi, dodajemy uprzednio obraną i startą marchew, a także dosypujemy uprzednio (bardzo dokładnie) przepłukaną kaszę jaglaną i zalewamy wszystko wrzątkiem. Ilość wody powinna sięgać ponad poziom kaszy jaglanej (jakieś 3-4 cm). Dobrze mieć jednak gorącą wodę w pogotowiu i dolewać, aby kaszotto nie wyszło za suche.

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-9

Gotujemy wszystko ok. 15-20 minut (ew. dolewając wody i mieszając wszystko co jakiś czas). W trakcie dorzucamy obrany i posiekany czosnek, ugotowaną fasolę, przecier, cząber i bazylię. Sól oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy na końcu.

Dodajemy sos sojowy w razie jeśli chcemy zintensyfikować smak. Wtedy darujmy już sobie sól.

Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

14 odpowiedzi na “Kaszotto na szybko, w którym podobno nie czuć kaszy jaglanej”

Ugotowałam, wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis. Polecam leniwym lub zapracownym, można użyć włoszyznę w paski z mrožonki oraz trochę świeżej papryki.

Sprawdziłem przepis. Całkiem dobry jednak zdecydowanie brakowało tam jakiegoś pazura. Doprawiłem chilli oraz pieprzem i dodałem trochę kukurydzy z puszki. Wyszło świetnie

I bardzo dobrze. Trzeba doprawiać po swojemu. U nas pazur niedozwolony często, bo jest taka jedna siedmiolatka, która ma wrażliwy układ pokarmowy. :) Ale jak tylko można i się lubi to koniecznie doprawiać po swojemu. :)

Smak i konsystencja zdecydowanie będą najlepsze na świeżo. Kasza po rozmrożeniu może być mniej atrakcyjna. ;) Natomiast zawsze polecam mrożenie fasoli w porcjach na jeden posiłek, bo wtedy przygotowanie go zajmuje bardzo niewiele.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *