Lubisz przepisy z kaszą jaglaną? Dziś przepis banalnie prosty, bo jednogarnkowy i 20-minutowy.
Byłam na wyjeździe bez swojego osprzętowania, garnków, przypraw. Bez głowy do gotowania też byłam, bo w końcu Mazury, lasy, jeziora.
No ale zrobiłam coś na szybko i podobno nie czuć w tym kaszy jaglanej. ;-) To plus czy minus? Dla mnie minus, ale dla początkujących jaglanojadów z pewnością plus, bo nie u każdego uczucie do kaszy jaglanej jest miłością od pierwszego skosztowania.
Przeczytaj więcej na temat kaszy jaglanej oraz jak gotować kaszę jaglaną.
Na co?
Na bardzo szybki, jednogarnkowy, ciepły obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako zdrowe śniadanie.
Czego potrzebujesz?
Garnka i tarki do warzyw (tzw. duże oczka).
Składniki:
- 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
- 0,75 – 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej,
- 3 niewielkie cebule,
- 2 średnie marchewki,
- kilka ząbków czosnku (u nas było sporo, proponuję 5 – 6),
- ok. 100 g przecieru pomidorowego lub odpowiednio więcej krojonych pomidorów,
- zioła i przyprawy: cząber, bazylia (świeża najlepiej), pęczek natki pietruszki, sól, ew. sos sojowy (u nas bezglutenowy i z obniżoną zawartością soli),
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy drobno i dusimy w wodzie wymieszanej z odrobiną oliwy z oliwek.
Gdy cebula się udusi, dodajemy uprzednio obraną i startą marchew, a także dosypujemy uprzednio (bardzo dokładnie) przepłukaną kaszę jaglaną i zalewamy wszystko wrzątkiem. Ilość wody powinna sięgać ponad poziom kaszy jaglanej (jakieś 3-4 cm). Dobrze mieć jednak gorącą wodę w pogotowiu i dolewać, aby kaszotto nie wyszło za suche.
Gotujemy wszystko ok. 15-20 minut (ew. dolewając wody i mieszając wszystko co jakiś czas). W trakcie dorzucamy obrany i posiekany czosnek, ugotowaną fasolę, przecier, cząber i bazylię. Sól oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy na końcu.
Dodajemy sos sojowy w razie jeśli chcemy zintensyfikować smak. Wtedy darujmy już sobie sól.
Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.
14 odpowiedzi na “Kaszotto na szybko, w którym podobno nie czuć kaszy jaglanej”
Ugotowałam, wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis. Polecam leniwym lub zapracownym, można użyć włoszyznę w paski z mrožonki oraz trochę świeżej papryki.
Ella wszystko można. O to właśnie chodzi, żeby kombinować. Cudownie <3!
dzięki za przepis!
z kurczakiem będzie pyszne, dzisiaj wypróbuję.
Smacznie , zdrowo , szybko ;) I o to chodzi ;)
Bardzo dziękuje za przepisy ;)
Pozdrawiam ;)
Szkoda że nie ma opcji żeby to fajnie, spójnie wydrukować.
Jest. Prawy przycisk myszki –> drukuj. ;)
Sprawdziłem przepis. Całkiem dobry jednak zdecydowanie brakowało tam jakiegoś pazura. Doprawiłem chilli oraz pieprzem i dodałem trochę kukurydzy z puszki. Wyszło świetnie
I bardzo dobrze. Trzeba doprawiać po swojemu. U nas pazur niedozwolony często, bo jest taka jedna siedmiolatka, która ma wrażliwy układ pokarmowy. :) Ale jak tylko można i się lubi to koniecznie doprawiać po swojemu. :)
Czy mogę wykorzystać fasole czerwoną z puszki?:)
Jasne. Tylko przepłucz porządnie ze wzgl. na sól.
Na ile porcji jest ten przepis?
Nie pamiętam dokładnie. Jak wyjdzie za dużo, zawsze możesz zjeść następnego dnia. Na 2-3 porcje raczej na pewno.
Dzień dobry,
Czy danie to można zamrozić?
Smak i konsystencja zdecydowanie będą najlepsze na świeżo. Kasza po rozmrożeniu może być mniej atrakcyjna. ;) Natomiast zawsze polecam mrożenie fasoli w porcjach na jeden posiłek, bo wtedy przygotowanie go zajmuje bardzo niewiele.