Niedawno odpowiadałam na blogu na pytanie, czy smażenie jest zdrowe. Wnioski były dość oczywiste. Później pisałam o tym, co wybrać zamiast smażenia. Dziś trochę praktyki, a więc z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować proste danie bez smażenia, bez tłuszczu dodanego i jak zrobić szybkie danie z kurkami. :-)
Na co?
Taki prosty przepis na kurki z warzywami sprawdzi się na obiad na dwa dni i na kolację, ale ja uwielbiam jeść takie warzywa na ciepło również rano z dodatkiem kaszy. Cóż poradzę – lubię takie wytrawne śniadania na ciepło.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować kurki z warzywami przyda Ci się wok, ale może być też duża patelnia.
Kurki z warzywami – składniki:
- 600 g świeżych kurek,
- 3 papryki czerwone,
- 3 porządne garście świeżych liści szpinaku,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy),
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki sezamu.
Kurki z warzywami – przygotowanie:
Kurki dokładnie myjemy. Wrzucamy je do woka i zalewamy niewielką ilością wody. Pozostawiamy na gazie i przechodzimy do krojenia papryki w niedbałą kostkę.
Do kurek dorzucamy po kilku minutach paprykę, czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojony szpinak, sos sojowy, pokrojoną natkę pietruszki. Dusimy kilka minut.
Dodajemy musztardę, 3 łyżki sezamu, mieszamy i po chwili wyłączamy.
Podajemy z czym chcemy: ja podałam z kaszą jaglaną i posypałam jeszcze orzechami włoskimi, bo brak oleju nie oznacza braku tłuszczu. :-)
4 odpowiedzi na “Prosty przepis na kurki z warzywami”
Zrobiłam, całkiem przyzwoite danie… Jednak nie przebiło kurek w sosie śmietanowym….
he he.. he.. bo ze śmietaną .. takich chyba nic nie przebije :)
Ja tym razem kurki zastąpiłam pieczarkami – tez pyszne :)
A czy można kurki zastąpić boczniakami???
Jasne! :)