Krem z pieczonej marchewki – szybki a zachwycający

Jestem zadeklarowaną fanką zup. A najbardziej lubię takie, które robi się szybko, a najlepiej takie, które robią się same. Niemożliwe? Możliwe. Ten warunek spełniają zupy wykonane z pieczonych warzyw. Warzywa pieką się w piekarniku, później miksujemy wybrane składniki i gotowe! Nic prostszego.

zupa-krem-z-pieczonej-marchewki-prosty-przepis-1

Na co?

Na pyszny obiad choć muszę przyznać, że uwielbiam dojadać resztki takiej zupy na śniadanie. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

zupa-krem-z-pieczonej-marchewki-prosty-przepis-5

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z brytfanką lub innym naczyniem do pieczenia, ręcznej wyciskarki do cytrusów.

zupa-krem-z-pieczonej-marchewki-prosty-przepis-3

Składniki:

  • 5 dużych marchewek (u mnie 465 g, zerknij na moje pozostałe przepisy z marchewki),
  • 4 ziemniaki (u mnie 365 g),
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka łyżeczek mleczka kokosowego (zwróć uwagę, aby składało się faktycznie z kokosa i było pozbawione zbędnych dodatków),
  • pestki dyni,
  • posiekana natka pietruszki.

Składniki do „marynaty”

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek wody,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (miąższu można również użyć),
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw (u mnie naturalna przyprawa z suszonej włoszczyzny i ziół),
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

zupa-krem-z-pieczonej-marchewki-prosty-przepis-4

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w brytfance lub in. naczyniu do pieczenia. Mieszamy ze sobą składniki „marynaty” i wszystko nią zalewamy. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia dobrze jest zamieszać warzywa.

Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy z 600 ml ciepłej/gorącej wody na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na talerzu posypujemy natką pietruszki i pestkami dyni.

zupa-krem-z-pieczonej-marchewki-prosty-przepis-2

Zerknij na inne lekkie obiady wegetariańskie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Krem z pieczonej marchewki – szybki a zachwycający”

ta zupa jest genialna! robie ja nawet dla miesozercow i nikt sie nie polapal ze jest weganska. ktos sie mnie nawet pytal czy to zupa z dyni :)
uwielbiam ja robic bo jest MEGA szybka i po dodaniu pieprzu cayenne smakuje tym, ktorzy lubia ostrzejsza zupe.

a moze jakis kremik weganski z papryki? ja probowlam jzu sama ale nie wiem jak szybko zdjac z niej skore. jakis pomysl? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *