Orzechowa zupa krem z batatów

Bataty czyli tzw. słodkie ziemniaki to naprawdę wyjątkowe warzywa. Smakują wybornie w najróżniejszych zestawieniach. Na wytrawno-orzechowo przygotowałam je po raz pierwszy i wyszło wspaniale, szybko i prosto!

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis

Na co?

Taki krem z batatów to świetny wybór jako przystawka, pierwsze danie, ale także jako energetyczny podwieczorek czy obiad. Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taką orzechową zupę krem z batatów potrzebujesz blendera i garnka. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis wegański

Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:

  • 2 bataty (moje ważyły razem 830 g przed obraniem, a 625 g po obraniu; zerknij na moje pozostałe przepisy z batatów),
  • 3 małe cebule (łącznie 120 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 10 szt. suszonych pomidorów z oleju,
  • 0,8 litra bulionu warzywnego (ilość można dowolnie regulować w zależności od Twojej ulubionej konsystencji zup),
  • odrobina oleju rzepakowego rafinowanego + 5 łyżek wody (olej można pominąć),
  • 60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli),
  • zioła i przyprawy: garść natki pietruszki, czarnuszka, sól do smaku.

orzechowa zupa krem z batatów prosty przepis wegański na obiad

Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:

Cebule obrać, pokroić w kostkę i poddusić w oleju i wodzie.

Bataty obrać i pokroić w kostkę.

Pokrojone bataty, cebulę, pomidory suszone zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować przez 15 minut.

Do zupy dodać: ząbki czosnku, sól, szczyptę czarnuszki i gotować jeszcze 5 minut.

Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Dodać zieloną pietruszkę, orzechy i wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.

Z podanych ilości otrzymasz niewielką porcję dla 3-4 osób. Wielkiej porcji zjeść się nie da, bo krem jest sycący, a przy tym pyszny. Tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że mógłby sobie nim smarować chleb. :-)

orzechowa zupa krem z batatów prosty przepis bezglutenowy

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

25 odpowiedzi na “Orzechowa zupa krem z batatów”

Najpyszniejsza zupa – krem jaką w życiu jadłam!!! Polecam każdemu kto lubi bataty, słodkie potrawy i orzeszki.
Pozdrawiam,
Lidka

A co znaczy poddusić w oleju i wodzie? Ja dopiero zaczynam przygody z kulinarnymi rewolucjami i zupełnie jestem zielona w tych kuchennych sloganach ;)

To znaczy, że mieszamy odrobinę oleju z wodą. Dzięki temu obniżamy temperaturę tłuszczu i używamy go po prostu mniej. Podduszamy czyli przykrywamy pokrywką. ;) Pozdrawiam i powodzenia!

Dziękuję. Już sobie poradziłam bez podduszania. Zamiast orzeszków ziemnych, dałam orzechy nerkowca ( akurat takie miałam) wyszło wyśmienicie. Po zupce zostało tylko wspomnienie. Dodaję ją na stałe do domowego menu :)

Zrobiłam ją zrobiłam! Przysięgam ze smak niepowtarzalny bezcenny. Dziękuję Ci przeogromnie za genialny pomysł!

Uwielbiam zupy, więc i tę chętnie bym spróbowała :) Mam jednak pytanie: czy orzechy mogę zastąpić masłem z orzechów ziemnych bez soli? Nie jestem pewna, czy mój blender poradzi sobie z orzechami…

Zrobiłam pierwszy raz dziś i odrazu podwójną porcję bo uwielbiam bataty Wyszła pyszna , prawie szystko z eko warzyw . Przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *