Opublikowano Kategorie: kolacjeobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyzupy

Orzechowa zupa krem z batatów

Bataty czyli tzw. słodkie ziemniaki to naprawdę wyjątkowe warzywa. Smakują wybornie w najróżniejszych zestawieniach. Na wytrawno-orzechowo przygotowałam je po raz pierwszy i wyszło wspaniale, szybko i prosto!

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis

Na co?

Taki krem z batatów to świetny wybór jako przystawka, pierwsze danie, ale także jako energetyczny podwieczorek czy obiad. Zerknij na moje pozostałe pomysły na szybki obiad bezglutenowy.

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taką orzechową zupę krem z batatów potrzebujesz blendera i garnka. Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

orzechowa zupa krem z batatów zdrowy przepis wegański

Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:

  • 2 bataty (moje ważyły razem 830 g przed obraniem, a 625 g po obraniu; zerknij na moje pozostałe przepisy z batatów),
  • 3 małe cebule (łącznie 120 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 10 szt. suszonych pomidorów z oleju,
  • 0,8 litra bulionu warzywnego (ilość można dowolnie regulować w zależności od Twojej ulubionej konsystencji zup),
  • odrobina oleju dobrze znoszącego podgrzanie + 5 łyżek wody (olej można pominąć),
  • 60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli),
  • zioła i przyprawy: garść natki pietruszki, czarnuszka, sól do smaku.

orzechowa zupa krem z batatów prosty przepis wegański na obiad

Orzechowa zupa krem z batatów – składniki:

Cebule obrać, pokroić w kostkę i poddusić w oleju i wodzie.

Bataty obrać i pokroić w kostkę.

Pokrojone bataty, cebulę, pomidory suszone zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować przez 15 minut.

Do zupy dodać: ząbki czosnku, sól, szczyptę czarnuszki i gotować jeszcze 5 minut.

Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Dodać zieloną pietruszkę, orzechy i wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.

Z podanych ilości otrzymasz niewielką porcję dla 3-4 osób. Wielkiej porcji zjeść się nie da, bo krem jest sycący, a przy tym pyszny. Tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że mógłby sobie nim smarować chleb. :-)

orzechowa zupa krem z batatów prosty przepis bezglutenowy

Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

22 komentarzy do “Orzechowa zupa krem z batatów”

  1. Najpyszniejsza zupa – krem jaką w życiu jadłam!!! Polecam każdemu kto lubi bataty, słodkie potrawy i orzeszki.
    Pozdrawiam,
    Lidka

  2. A co znaczy poddusić w oleju i wodzie? Ja dopiero zaczynam przygody z kulinarnymi rewolucjami i zupełnie jestem zielona w tych kuchennych sloganach ;)

    1. To znaczy, że mieszamy odrobinę oleju z wodą. Dzięki temu obniżamy temperaturę tłuszczu i używamy go po prostu mniej. Podduszamy czyli przykrywamy pokrywką. ;) Pozdrawiam i powodzenia!

      1. Dziękuję. Już sobie poradziłam bez podduszania. Zamiast orzeszków ziemnych, dałam orzechy nerkowca ( akurat takie miałam) wyszło wyśmienicie. Po zupce zostało tylko wspomnienie. Dodaję ją na stałe do domowego menu :)

  3. Zrobiłam ją zrobiłam! Przysięgam ze smak niepowtarzalny bezcenny. Dziękuję Ci przeogromnie za genialny pomysł!

  4. Uwielbiam zupy, więc i tę chętnie bym spróbowała :) Mam jednak pytanie: czy orzechy mogę zastąpić masłem z orzechów ziemnych bez soli? Nie jestem pewna, czy mój blender poradzi sobie z orzechami…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *