Ciacho bez ciacha czyli coś bez mąki i bez cukru zamiast szarlotki

Dziś coś dla tych, którzy nie mają ochoty na zapychanie się mącznymi wytworami. Będzie dziś lekko, delikatnie i słodko choć bez cukru.

Ciacho bez ciacha (czyt. bez mąki) sprawdzi się idealnie jako alternatywa dla szarlotki. A gdyby tak mieć jeszcze do tego lody własnej roboty, to już w ogóle poezja… Odleciałam…

ciacho à la szarlotka ciastko bez mąki i cukru

Na co?

Takie ciacho à la szarlotka sprawdzi się na deser, śniadanie, kolację, podwieczorek, na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek.

Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.

Czego potrzebujesz?

Aby zrobić takie ciasto bez mąki i cukru, potrzebujesz: piekarnika, blachy, foremek na babeczki (najłatwiej będzie z silikonowymi), tarki do warzyw (tzw. duże oczka), młynka dla mielenia lnu, ręcznej wyciskarki do cytrusów.

ciasto marchewkowe bez mąki i cukru

Ciasto bez mąki i cukru – składniki:

  • 5 marchewek (średnich, w porywach do dużych; zerknij na moje pozostałe przepisy z marchewki),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (miąższ też mile widziany),
  • 1 szklanka rodzynek (niesiarkowanych, ale to już wiemy),
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego.

bezglutenowe ciasto marchewkowe bez mąki i cukru

Ciasto bez mąki i cukru – przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce (tzw. duże oczka).

Startą marchew wymieszać z ugniecionymi bananami i wiórkami kokosowymi. Do nich dolać sok z pomarańczy, dorzucić rodzynki i uprzednio zmielony len.

Mieszać bardzo dokładnie i nakładać do foremek na muffiny (ugniatać).

Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) aż do delikatnego (!) spieczenia się brzegów.

Pyszne na ciepło i na zimno. Na zimno mają nieco bardziej zwartą strukturę. Są delikatne jak szarlotka, ale w przeciwieństwie do niej trzymają formę.

Przechowywać w lodówce.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

28 odpowiedzi na “Ciacho bez ciacha czyli coś bez mąki i bez cukru zamiast szarlotki”

Przez Ciebie kiedyś umrę z przejedzenia. Mój evernote pęka w szwach od Twoich przepisów do wypróbowania.

Generalnie robią tu robotę. I Smakowo i jeśli chodzi o konsystencję. Możesz próbować z dowolnym składnikiem. Może amarantus ekspandowany? Choć nie wiem czy się nie rozleci. Jakaś ugotowana kasza? Eksperymentuj. :)

Trochę za malo dokładny przepis, nie „dla opornych” tzn. 1/2 szklanki siemienia przed czy po zmieleniu? Niezmielone 1/2 daje zmielone ok. 1 szkl. Czas przynajmniej szacunkowy. No i jeszcze dobrze określić ile tego wyjdzie. Bo jeśli mi wyjdzie jadalne to wykarmię całą okolicę….

Tak, dwa lata temu dodałam ten przepis i do dziś robię to ciacho zawsze na oko, ba – za każdym razem trochę inaczej. ;)
0,5 szklanki siemienia NIEmielonego i tak, jak w przepisie, trzeba je zmielić.
Wyjdzie kilka sztuk. Na pewno na jednej blaszce się zmieszczą.
Co do czasu to kwestia uznania. Aż będą spieczone brzegi – jak w przepisie.
Można też wyjąć zanim brzegi będą spieczone- nie ma tu składników, które na surowo wywołały by dolegliwości.
Trzeba tylko sprawdzić, czy w miarę trzymają się kupy. :)

Babeczki wyszły wyśmienite!!!! :) Świetny przepis dla tych, którzy mają smaka na coś słodkiego, a zarazem zdrowego. No i smacznego rzec jasna. Dzięki za przepis

Dzień dobry, czym mogę zastąpić banany (synek nie może ich spożywać), jednakże zachwycona owym wyglądem smakołyków ;) chciałabym spróbować i ja zrobić, choć nie używając zamienników typu mąk. Pozdrawiam. Aneta

Banany pozwalają, żeby „ciacho” trzymało się w całości. Można próbować manipulować ilościami składników i dodać jabłko + mus jabłkowy na przykład. Może też trochę płatków owsianych?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *