Co zrobić z papryki? – 10 przepisów z papryką

Papryka to kolejne warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką, bo przygotowanie potrawy z jej udziałem to naprawdę kilka chwil. Jak przeanalizujesz jej wartości odżywcze to z pewnością też dołączysz do grona fanów. A wtedy zapraszam Cię do wspólnego gotowania.

Co zrobić z papryki? - 10 przepisów z papryką

Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim (ale to wiedzą wszyscy) papryka jest dobrym źródłem witaminy C. Zajadam ją więc często na surowo do kanapki z pastą z roślin strączkowych, aby zwiększyć wchłanianie żelaza z nich pochodzącego.

Znajdziemy w niej również inne witaminy, chociażby witaminy z grupy B czy witaminę E.  W papryce znajdują się też bardzo wartościowe karotenoidy (przeczytaj, czym są karotenoidy). Papryka jest również źródłem m.in. potasu, wapnia i żelaza. Oczywiście zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki.

Teraz przejdźmy do samej praktyki, a więc do przepisów, w których papryka doskonale się odnajdzie.

1. Kurki z papryką

Oto moje ukochane kurki z papryką albo papryka z kurkami, jak kto woli. Przepis opublikowałam niedawno, a zrobiłam to danie już trzy razy. Tak mi smakują. Może zasmakują również Tobie? Danie naprawdę proste i szybkie.

przepisy z papryką kurki z warzywami

2. Kanapkowa pasta z papryką

Ta pasta to mistrzostwo. Nie tylko ja tak sądzę, choć ja tak sądzę najbardziej. ;-) Spróbuj jej koniecznie. Świetnie się nada na duży i mały głód. Wielce aromatyczna i pyszna.

przepisy z papryką pasta kanapkowa wegańska i bezglutenowa

3. Orzeźwiająca surówka à la salsa

Skoro papryka ma sporo witaminy C, to najlepiej jeść ją na surowo, aby zachować jej jak najwięcej. Oto orzeźwiająca surówka z papryką, którą bardzo lubię. Zachęcam Cię do spróbowania.

przepisy z papryką salsa z pomidorem i papryką

4. Hummus z pieczoną papryką

Hummus, a dokładniej pasta z ciecierzycy z papryką to pyszne rozwiązanie i smakuje zwykle nawet tym, którzy za hummusem typowym nie przepadają. Więc jeśli nie zdarzyło Ci się jeszcze robić hummusu lub za nim nie przepadasz to koniecznie wypróbuj ten przepis.

przepisy z papryką hummus pasta kanapkowa

5. Pasta z wędzonego tofu i papryki

Wędzone tofu z papryką to ostatnio moja miłość. Smak jest specyficzny i zdecydowanie trafia w moje kubki. Inny niż wszystko, a do tego pasta prosta w przygotowaniu, bo tofu to produkt gotowy – dostępny w większości sieciówek.

przepisy z papryką pasta z tofu wędzonego

6. Leczo z papryką

Leczo to już klasyk, ale bardzo je lubię. A najbardziej lubię dodawać do niego rośliny strączkowe i mam wtedy kompletne danie. Możesz je zjeść na obiad lub kolację lub zabrać w termosie do szkoły czy pracy.

przepisy z papryką leczo wegańskie z ciecierzycą

7. Kaszotto z papryką

Papryka świetnie się również nadaje do risotta lub kaszotta. Nie wymaga długiej obróbki termicznej więc to doskonały wybór. Oto przepis na bardzo proste kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami. Bardzo lubię takie proste posiłki. Tym bardziej, że przygotowuje się je ekspresowo.

przepisy z papryką kaszotto wegańskie i bezglutenowe

8. Pasta z papryki i orzechów

Nie, to nie żart. Orzechy i papryka to ciekawe połączenie. Jeśli taką pastę zjesz ze swoim własnym pieczywem to satysfakcja gwarantowana. Nie jest to może propozycja dla osób odchudzających się, ale ja za tą pastą przepadam.

przepisy z papryką pasta kanapkowa z orzechami

9. Sok z papryki

Zdarzyło Ci się pić sok z papryki? Nie? Jeśli pijasz soki z warzyw to dorzucenie papryki będzie bardzo fajnym rozwiązaniem. I kapusty (tak jak w tym przepisie) również. Spróbuj koniecznie jeśli lubisz soki warzywno-owocowe.

przepisy z papryką sok warzywny

10. Papryka faszerowana

Na koniec klasyk. Bo faszerowana papryka jest oczywiście klasykiem. Tu akurat farsz z soczewicą – lekki i odżywczy. Koniecznie spróbuj.

co zrobić z papryki papryka faszerowana z soczewicą

Jeśli spodobały Ci się moje przepisy, koniecznie zerknij jeszcze na:

proste i zdrowe dania z ryżem

przepisy na zdrowy fast food

zdrowe batony wegańskie bezglutenowe

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Co zrobić z papryki? – 10 przepisów z papryką”

Wszystko fajnie. Wiele info… ale żadnych szczegółów. Dla mnie przepis na danie oznacza:
jakie produkty, ile oraz jak to zrobić. Czyli – nie wiele się dowiedziałam. Jak będę chciała pokombinować, nie będę szukać przepisów w internecie.

papryka z kurkami- to danie przemawia do mnie…zrób mnie. Dziś noc więc nie da rady ale jutro zakupię wszystko i zrobię- dam znać jak smakowało

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *