Hummus z pieczoną papryką to wspomnienie minionego lata i odwiedzin Poznania. Byliśmy tam na Targu Śniadaniowym i mieliśmy możliwość skosztowania wielu tamtejszych pyszności. Był także pyszny hummus z papryką. Mój smakuje nieco inaczej, bo jest mój, ale myślę (i mam nadzieję), że wcale nie gorzej.
Na co?
Na imprezę, do towarzystwa, do posiłku, na kanapki, jako dip czyli jak to hummus ma w zwyczaju! :-)
Czego potrzebujesz?
Blendera lub miksera. Przyda się również garnek do ugotowania cieciorki i piekarnik wraz z blachą i papierem do upieczenia papryki.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki),
- 2 papryki czerwone,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tahiny/ tahini/ pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków),
- sól himalajska lub morska i zioła (wybrane; ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.),
- odrobina syropu klonowego,
- woda wymieszana z niewielką ilością oliwy (razem ok. 0,5 szklanki).
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy i pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temp. ok. 150 stopni. Studzimy.
Przystępujemy do blendowania/ miksowania. Zaczynamy od tych bardziej płynnych i miękkich składników. Chodzi zatem o wszystko oprócz cieciorki. Kiedy stworzymy już ten jakże aromatyczny sos dodajemy stopniowo cieciorkę. 0,5 szklanki, a następnie miksujemy, a później kolejne pół szklanki. Stopniowo: od najniższych do nieco większych obrotów. Staramy się zmiksować wszystko na gładką masę, a więc jeśli nie mamy ekstra maszyny to może to potrwać kilka dobrych minut.
Podajemy z chlebem, surowymi warzywami (np. słupki marchewki, selera, pietruszki), bądź jako dodatek do krakersów, czy innych słonych wypieków.
Potrzebujesz więcej inspiracji? Przeczytaj jak zrobić dobry hummus w 10 odsłonach.
dzień dobry, dziekujemy za przepis jednak dodalismy 0,5 szklanki oliwy i hummus wyszedl bardzo niesmaczny, strasznie oleisty i tlusty. Kolejny hummus zrobilismy bez oliwy tylko dodalismy wode i zdecydowanie lepiej!
pozdrawiamy Sylwia i Kuba :)
Cześć Sylwio i Kubo! Dzięki za słuszną uwagę. Stanowczo za dużo tej oliwy. To stary przepis i wtedy jeszcze stosowałam więcej tłuszczu. Teraz też robię z wodą. Uściski