Hummus klasyczny początkowo nie przypadł mi do gustu. Uznałam wtedy, że warto nieco go urozmaicić. Miałam rację. Metoda prób i błędów w kontekście poszukiwania swoich ulubionych smaków jest najlepszym wyborem. A dziś uwielbiam i hummus klasyczny.
Na co?
Na imprezę, do towarzystwa, do posiłku, na kanapki, jako dip – po prostu zawsze i wszędzie. Mój ci on jest! :-)
Czego potrzebujesz?
Blendera lub miksera. Przyda się również garnek do ugotowania cieciorki i piekarnik wraz z blachą do upieczenia buraków.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki),
- 3 małe buraki,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tahiny/tahini/pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków),
- sól i zioła (wybrane, ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.),
- odrobina syropu klonowego,
- 2 łyżeczki sezamu niełuskanego.
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Studzimy.
Przystępujemy do blendowania/miksowania. Zaczynamy od tych bardziej płynnych i miękkich składników. Chodzi zatem o wszystko oprócz cieciorki. Kiedy stworzymy już ten jakże aromatyczny sos, dodajemy stopniowo cieciorkę. 0,5 szklanki, a następnie miksujemy, a później kolejne pół szklanki. Stopniowo: od najniższych do nieco wyższych obrotów. Staramy się zmiksować wszystko na gładką masę, a więc jeśli nie mamy ekstra maszyny, to może to potrwać kilka dobrych minut. Podajemy w miseczce, posypujemy sezamem (może być uprzednio podprażony na suchej patelni).
Podajemy z chlebem, surowymi warzywami (np. słupki marchewki, selera, pietruszki), bądź jako dodatek do krakersów, chlebków, czy innych wytrawnych wypieków.
Szukasz więcej inspiracji? Zerknij jak zrobić dobry hummus.
20 odpowiedzi na “Hummus z pieczonymi burakami”
piękny kolor
Pójdę dalej: kolor obłędny :)
Śliczny ma kolor i pewnie świetnie smakuje, biorąc pod uwagę, że zawiera buraczki i ciecierzycę :) Kanapka z takim smarowidłem musi smakować wspaniale, a do tego jest zdrowa :)I bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.
Dziękuję. :) Info o zdjęciach przekażę mężowi- ucieszy się. :)
Piękny kolor pasty, bardzo apetyczny :)
Kolor faktycznie nie ustępuje smakowi, ale tak to już jest jak połączy się ciecierzycę i buraka (też uwielbiam te dwa produkty) :) Duet skazany na sukces!
Trafiłam tutaj przypadkiem z bloga Agaty Berry. I zakochałam się. Mój mąż walczy z candidà i za nic nie mogłam znaleźć nic ciekawego na sniadania itp w necie. A tutaj co przepis to się nadaje (no dobra, większość) ;-) dziękuję za Twoją pracę i inspiracje
ASIA
Bardzo mi miło Asia. <3 Inspiruj się do woli. :-)
Czy buraki piec zawinięte w folię aluminiową, czy luzem? ;)
Ja kładę buraki na papierze do pieczenia. Nie używam folii do pieczenia.
Czy jeśli pominę w przepisie „tahinę?” to będzie to miało duże znaczenie? Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z taką kuchnią :)
Spróbuj bez, ale przy okazji też spróbuj z tahiną. Nadaje paście specyficzny smak. Na początku za nią nie przepadałam, ale się przekonałam i teraz uwielbiam.
Czy mogę dać coś innego zamiast syropu klonowego?:)
Możesz go pominąć lub zamienić np. na odrobinę syropu daktylowego czy melasy, ale to opcjonalny dodatek. :)
Aga…czy zamiast gotowania ciecierzycy moznaby bylo uzyc takiej juz gotowej do jedzenia ze sloiczka?
Pozdrawiam serdecznie! :)
Można :)
Jak długo tak przygotowany hummus można przechowywać?
Myślę, że najlepiej do 2-3 dni.
Zrobiony z połowy przepisu. Ale tahini i tak dałam normalną porcję. Wykorzystałam ciecierzycę którą moje corki dostaja w szkole jako dodatek do lunchu. Więc nawet nie wiem czy była z puszki czy gotowana. Pozdrawiam, nowa fanka.
Pozdrawiam serdecznie nową fankę <3