Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyśniadania

Hummus z pieczonymi burakami

Hummus klasyczny jadłam już bardzo dawno temu i jakoś nie przypadł mi do gustu. Mimo, że bardzo lubię pastę sezamową to takie „surowe” połączenie jej z ciecierzycą jakoś do mnie nie przemówiło. Niemniej stwierdziłam, że warto nieco hummus urozmaicić i metodą prób i błędów na pewno się do niego przekonam. I miałam rację. Metoda prób i błędów w kontekście poszukiwania swoich ulubionych smaków jest najlepszym wyborem.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-2

Na co?

Na imprezę, do towarzystwa, do posiłku, na kanapki, jako dip – po prostu zawsze i wszędzie. Mój ci on jest! :-)

Czego potrzebujesz?

Blendera lub miksera. Przyda się również garnek do ugotowania cieciorki i piekarnik wraz z blachą do upieczenia buraków.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-4

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki),
  • 3 małe buraki,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tahiny/ tahini/ pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków),
  • sól himalajska lub morska i zioła (wybrane, ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.),
  • odrobina syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki sezamu niełuskanego.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-3

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Studzimy.
Przystępujemy do blendowania/ miksowania. Zaczynamy od tych bardziej płynnych i miękkich składników. Chodzi zatem o wszystko oprócz cieciorki. Kiedy stworzymy już ten jakże aromatyczny sos dodajemy stopniowo cieciorkę. 0,5 szklanki, a następnie miksujemy, a później kolejne pół szklanki. Stopniowo: od najniższych do nieco wyższych obrotów. Staramy się zmiksować wszystko na gładką masę, a więc jeśli nie mamy ekstra maszyny to może to potrwać kilka dobrych minut. Podajemy w miseczce posypując sezamem (może być uprzednio podprażony na suchej patelni).

Podajemy z chlebem, surowymi warzywami (np. słupki marchewki, selera, pietruszki), bądź jako dodatek do krakersów, chlebków, czy innych wytrawnych wypieków.

Szukasz więcej inspiracji? Zerknij jak zrobić dobry hummus.

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-1

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 ocen, Średnia: 4,70 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

14 komentarzy do “Hummus z pieczonymi burakami”

  1. Śliczny ma kolor i pewnie świetnie smakuje, biorąc pod uwagę, że zawiera buraczki i ciecierzycę :) Kanapka z takim smarowidłem musi smakować wspaniale, a do tego jest zdrowa :)I bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.

  2. Kolor faktycznie nie ustępuje smakowi, ale tak to już jest jak połączy się ciecierzycę i buraka (też uwielbiam te dwa produkty) :) Duet skazany na sukces!

  3. Trafiłam tutaj przypadkiem z bloga Agaty Berry. I zakochałam się. Mój mąż walczy z candidà i za nic nie mogłam znaleźć nic ciekawego na sniadania itp w necie. A tutaj co przepis to się nadaje (no dobra, większość) ;-) dziękuję za Twoją pracę i inspiracje
    ASIA

  4. Czy jeśli pominę w przepisie „tahinę?” to będzie to miało duże znaczenie? Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z taką kuchnią :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *