Pietruszkowa pasta z ciecierzycy à la hummus

Kochacie hummusy i pasty z ciecierzycy tak jak ja? Ciecierzyca smakuje świetnie w każdej formie: zarówno w rozdrobnionej jak i w całości. Świetnym pomysłem są wszelkie hummusy i pasty kanapkowe na jej bazie. Dziś kolejna wariacja.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-2

Na co?

Na śniadanie, kolację, na przystawkę, na przegryzkę.

Czego potrzebujesz?

Miksera/blendera, a także młynka do kawy (do zmielenia sezamu).

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-5

Składniki:

  • 1-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • duży pęczek zielonej pietruszki,
  • 2-4 duże łyżki sezamu niełuskanego,
  • 0,25-0,5 szklanki oliwy z oliwek,
  • odrobina buraczanej melasy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-6

Przygotowanie:

Podana ilość składników jest orientacyjna, gdyż to Ty musisz zadecydować, ile wytrzyma Twój blender (mój ledwo zipie) i jaki smak będzie optymalny dla Ciebie. Ja lubię intensywną goryczkę sezamu i oliwy, ale niektórzy z Was pewnie będą chcieli wersję „mild”. Wtedy dobrze dać mniej sezamu, uważać z oliwą i dodać nieco więcej melasy.

Ciecierzycę należy namoczyć na noc, odlać wodę (można nawet kilka razy ją zmieniać), przepłukać i ugotować, a następnie ostudzić.

Miksujemy dokładnie oliwę z oliwek, pietruszkę, sok z cytryny, sól, sezam (ja uprzednio zmieliłam w młynku) i melasę.

Następnie do powstałego „sosu” dodajemy stopniowo ciecierzycę i miksujemy. Ja nie zmiksowałam na gładką masę, gdyż mój blender nie dał rady, ale wyszła przepyszna.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Tu znajdziesz 10 pomysłów na hummus.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-1

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *