Zostały Ci jakieś sezonowe warzywa w lodówce? Nie wiesz, co z nimi zrobić? Wmiksuj je w hummus! Jeśli jeszcze nie znasz smaku hummusu buraczkowego czy hummusu paprykowego, to koniecznie go spróbuj.
Na co?
Hummus jest idealny jako zdrowa kolacja, pyszne śniadanie, ale można go również z powodzeniem zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę i jeść z wybranym pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami.
Czego potrzebujesz?
Blendera, garnka do ugotowania ciecierzycy.
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy (wyszło mi 410 g ugotowanej),
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok z połowy małej limonki,
- 200 g rzodkiewki,
- 7 łyżek gomasio*,
- 70 g oliwy z oliwek,
- 70 g zimnej wody,
- opcjonalnie: ulubione zioła i przyprawy (ja nic nie potrzebowałam, ale jeśli lubisz bardziej intensywne smaki dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę),
- szczypta papryki w proszku i odrobina oliwy do podania.
* Gomasio to tzw. sól sezamowa. Możesz ją kupić lub przygotować samodzielnie: podprażyć sezam i sól, a następnie ostudzić i utrzeć np. w moździerzu bądź zmielić np. w blenderze. Doskonale wiesz, że do hummusu dodajemy tahinę/tahini czyli „masło” sezamowe. Ale jak się akurat nie dysponuje ani gotowym masłem, ani sezamem, a ma się gomasio, to można go użyć. Szczególnie wtedy, kiedy ugotowało się bardzo dużo ciecierzycy z zamiarem zrobienia hummusu i się zapomniało, że tahina się skończyła. Tak było u mnie. ;)
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez min. 12 godzin. Po namoczeniu wodę odlać, ciecierzycę przepłukać i gotować do miękkości. Ostudzić.
Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie końcówki, pokroić w mniejsze kawałki.
Zblendować wszystkie składniki na gładką, hummusową pastę. Polać odrobiną oliwy, posypać papryką, udekorować. Przechowywać w lodówce.
Potrzebujesz więcej inspiracji? Zobacz jak zrobić dobry hummus.