Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Hummus z rzodkiewką czyli sezonowych wariactw ciąg dalszy

Moje dziecko niespecjalnie przepada za rzodkiewką. Na palcach jednej ręki mogę policzyć warzywa, których nie chce jeść. Rzodkiewka bez wątpienia się do nich zalicza- szczególnie ta bardziej pikantna. Może właśnie ze względu na fakt, że jest pikantna. ;-) Nie byłabym sobą gdybym jej jednak nie przemyciła. A wszyscy doskonale wiemy, że pasty hummusowe nadają się idealnie do przemycania. Jeśli jeszcze nie znasz smaku hummusu buraczkowego czy hummusu paprykowego to koniecznie go spróbuj.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-1

Na co?

Hummus jest idealny jako zdrowa kolacja, pyszne śniadanie, ale można go również z powodzeniem zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę i jeść z wybranym pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Blendera, garnka do ugotowania ciecierzycy.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-4

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy (wyszło mi 410 g ugotowanej),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy małej limonki,
  • 200 g rzodkiewki,
  • 7 łyżek gomasio*,
  • 70 g dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 70 g zimnej wody,
  • opcjonalnie: ulubione zioła i przyprawy (ja nic nie potrzebowałam, ale jeśli lubisz bardziej intensywne smaki dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę),
  • szczypta papryki w proszku i odrobina oliwy do podania.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-2

* Gomasio to tzw. sól sezamowa. Możesz ją kupić lub przygotować samodzielnie: podprażyć sezam i sól, a następnie ostudzić i utrzeć np. w moździerzu bądź zmielić np. w blenderze. Doskonale wiesz, że do hummusu dodajemy tahinę/ tahini czyli „masło” sezamowe. Ale jak się akurat nie dysponuje ani gotowym masłem, ani sezamem, a ma się gomasio to można go użyć, a nawet trzeba. Szczególnie wtedy, kiedy ugotowało się bardzo dużo ciecierzycy z zamiarem zrobienia hummusu i się zapomniało, że tahina się skończyła.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-6

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez min. 12 godzin. Po namoczeniu wodę odlać, ciecierzycę przepłukać i gotować do miękkości. Ostudzić.

Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie końcówki, pokroić w mniejsze kawałki.

Zblendować wszystkie składniki na gładką, hummusową pastę. Polać odrobiną oliwy, posypać papryką, udekorować. Przechowywać w lodówce.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Zobacz jak zrobić dobry hummus.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-5

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 ocen, Średnia: 4,40 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *