Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisy

Dietetyczne pieczarki faszerowane soczewicą i nie tylko

Uwielbiam proste, ale i aromatyczne dania. Dziś jedno z nich: znakomity farsz, który nadaje się do pieczarek, ale sprawdza się również świetnie w przypadku papryki. Spróbujcie, a na pewno się zakochacie. Pieczarki wychodzą idealne- nie surowe, ale także solidne i nie rozpadają się. A farsz po prostu zachwyca. To również danie dla osób odchudzających się: bogate odżywczo, sycące, a zawiera składniki, które są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie. To również idealny obiad na dwa dni.

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-1

Na co?

To świetny pomysł na proste i efektowne danie, smaczną i zdrową przystawkę, (romantyczną) kolację, a także na obiadowe danie dla osób odchudzających się. Ta zdrowa kolacja zachwyci zarówno Ciebie jak i wszystkich domowników.

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-2

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, garnka (do ugotowania soczewicy), sitka do przepłukania soczewicy, miski do wymieszania składników.

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-3

Składniki:

  • 200 g suchej, zielonej soczewicy,
  • bulion warzywny (najlepiej własnej produkcji) zamiast wody: do ugotowania soczewicy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała główka cykorii,
  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food)
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • ok. 13 dużych pieczarek „grillowych” (ja miałam 10 sztuk i użyłam jeszcze dwóch dużych papryk),

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-18

  • 1 mały jogurt naturalny sojowy,
  • zioła i przyprawy: zmielona kozieradka, lubczyk, sól,
  • olej ryżowy lub inny.

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-7

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym. Obrać i pokroić w kostkę cebulę i dorzucić ją do soczewicy Gotować ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę.

Pieczarki obrać, usunąć ich nóżki, kapelusze porządnie umyć.

Cykorię umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać chlorellę, zioła i przyprawy (lubczyku powinna być spora ilość), a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać.

W razie wykorzystania papryki usunąć gniazda nasienne.

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-22

Blachę wysmarować olejem. Układać pieczarki i paprykę na blaszce i wypełniać farszem. Dobrze go lekko docisnąć łyżką.

Piec w temperaturze 200 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 20 minut.

Podawać polane jogurtem naturalnym sojowym. Smakować bez wyrzutów sumienia. ;-)

pieczarkie-faszerowane-soczewica-chlorella-szybki-zdrowy-przepis-14

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 ocen, Średnia: 4,63 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *