Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Pasta z orzechów włoskich i pieczonej papryki – śniadaniowa, kolacyjna, wegańska, bezglutenowa

Dziś prosta do wykonania pasta z orzechów włoskich: do chleba, do surowych warzyw i do czego tylko dusza zapragnie. Bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pyszna i aromatyczna. Taka zdrowa kanapka z pastą orzechową po prostu Cię zachwyci.

Na co?

Na zdrowe śniadanie, na kolację, jako przystawka lub przekąska. A przede wszystkim na pracę naszego mózgu (orzechy włoskie). ;-)

Czego potrzebujesz?

Przyda się blender, patelnia.

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,25-0,5 szklanki oliwy z oliwek (jeśli masz baaaardzo dobry sprzęt to wystarczy odrobina oliwy),
  • zioła i przyprawy: odrobina octu balsamicznego, 0,5-1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, sól himalajska lub morska.

Przygotowanie:

Papryki myjemy i pieczemy w całości w temperaturze 180 stopni (aż zmiękną). Zwykle zajmuje to ok. 30-40 minut. Po ostygnięciu usuwamy gniazda, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Ja nie obieram ze skórki, bo mi się nie chce. ;-)
Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Po ostudzeniu wrzucamy do blendera (zeszkloną cebulę, nie patelnię).
Orzechy włoskie moczymy. Najlepiej przez kilka godzin (przez noc na ten przykład).
Najpierw miksujemy następujące składniki: upieczoną paprykę, zeszkloną cebulę, obrany czosnek, oliwę z oliwek (najpierw wlej 0,25 szklanki i dodaj na koniec więcej jeśli blendowanie orzechów będzie przychodziło Twojemu sprzętowi z trudem), zioła i przyprawy. Następnie stopniowo dorzucaj orzechy i zblenduj wszystko na gładką masę.
Podawaj z pieczywem, surowymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. machew, pietruszka) lub potraktuj jako dip (wtedy trzeba użyć nieco więcej oliwy w procesie produkcji).
Koniecznie zerknij na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 ocen, Średnia: 4,40 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

20 komentarzy do “Pasta z orzechów włoskich i pieczonej papryki – śniadaniowa, kolacyjna, wegańska, bezglutenowa”

  1. Hej Aga, miło Cię "poznać". Cieszę się, że trafiłam na Twego bloga:) Pasta już zrobiona – ale co zrobić z jej nadmiarem? Wyszło, jak na nas dwoje z mężem, całkiem sporo (on się wciąż przekonuje to takiego jedzenia:). Czy po zamrożeniu dwudniowej pasty będzie się wciąż nadawała do jedzenia? Może zrobić z tego sos do makaronu? Dzięki,Kornelia

    1. Cieszę się Kornelio, że wpadłaś. :-) Mrożenia bym nie ryzykowała, ale sos do makaronu jak najbardziej! Pozdrawiam i miłego "nawracania" męża. ;-)

  2. Adeolo, myślę że im wyższa moc urządzenia tym lepiej. Moczone przez całą noc orzechy powinny zmięknąć, ale jeśli masz blender o słabej mocy to spróbuj najpierw z małą ilością składników. Ja zwykle robiłam tak (mając kiepski sprzęt): najpierw miksowałam te bardziej płynne składniki, dodając później stopniowo te twardsze. A te twardsze (orzechy, pestki, nasiona) wcześniej porządnie namoczone. Powodzenia!

  3. To zdecydowanie moje smaki :) – wytrawna , czosnkowa – pyszna ! Nie przypadła mi do gustu podobna pasta według innego przepisu – tamta była z dodatkiem miodu i soku z cytryny.

  4. Cześć znowu, Aga!
    Tym razem przygotowuję już całe urodzinowe przyjęcie z Twoimi przepisami. Czuję się jak nieoficjalna amabsadorka Twojego bloga! :)
    Moja pasta postanowiła być deapem, ale nie ze względu na ilość oliwy, a na sok z papryki – jak ją wyjęłam z piekarnika i pokroiłam to miała wewnątrz bardzo dużo soku. Czy Tobie też wychodzi? Może za długo trzymałam w piekarniku?
    Niemniej jest PYSZNY! Wielkie dzięki!
    Chciałabym Cię zapytać o jeszcze jedną rzecz: z jednego ze zdjęć na blogu wnioskuję, że używamy tego samego modelu robota kuchennego (fotograf uwiecznił „kubełek” do miksowania) – Eldom. Czy to prawda? Ja mam go od niedawna i zdziwiła mnie informacja w instrukcji, że nie można go myć pod bieżącą wodą. To jak niby mam go czyścić? Mokrą ściereczką??? Nawet kiedy odmontowuję nóż, to i tak czyszczenie w ten sposób zabiera bardzo dużo czasu i mam wrażenie, że jest małó higieniczne. Jak Ty sobie z tym radzisz? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!

    1. Cześć Zosiu, cieszę się bardzo, że przepisy się sprawdzają. Może paprykę dłużej trzeba podpiec? Co do robota to nie mam takowego. Kubełek widocznie wygląda podobnie :) Pozdrawiam!

  5. Ta pasta to Muhammara,typowa pasta rodem z syryjskiej kuchni.Jest rewelacyjna i kazdy kto znalazl ten przepis powinien szybciutko ja zrobic i oblizywac sie po same uszy ;)…kocham Twoj blog i na Twoje przepisy mam zawsze smaka….pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *