Opublikowano Kategorie: kolacjena wynos/ na wycieczkęprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami

Kanapkowych past nigdy nie za dużo, a takich z soczewicą to już w ogóle. Robię mnóstwo tego typu past. Za każdym razem używam innych warzyw – najczęściej tych, które wymagają już obróbki.

Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami

W takiej paście kanapkowej możesz umieścić dosłownie każde warzywo. Nawet takie ugotowane na parze, którego niewielka ilość została Ci z poprzedniego dnia.

Takie pasty do chleba to również świetny sposób na przemycanie warzyw w diecie dzieci, które niespecjalnie przepadają za niektórymi ich rodzajami.

Zdecydowana nuta smakowa (u mnie zwykle ziołowa) potrafi przekonać najmłodszych do zjedzenia warzyw w takiej formie. Warto eksperymentować i szukać swojej ulubionej warzywnej pasty do kanapek.

pasta do kanapek z soczewicą i warzywami

Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami – składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej łuskanej soczewicy (ok. 220 g),
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

pasta do chleba z soczewicą i warzywami

Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami – przygotowanie:

Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i ostudź.

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.

Pokrój w kostkę paprykę i pomidora. Dodaj warzywa oraz zioła i przyprawy do cebuli.

Pozostaw wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu zredukowania soku z pomidorów. Ostudź.

Zblenduj warzywa z soczewicą.

Podawaj z ulubionym pieczywem i natką pietruszki.

Z podanych ilości składników otrzymasz dwudniową porcję dla trzyosobowej rodziny.

pasta śniadaniowa wegańska bezglutenowa

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

1 komentarz do “Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *