Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Pomidorowa pasta kanapkowa z soczewicą i odrobiną wiosny

O tej porze roku już chyba większość z nas nie może się doczekać porządnej wiosny. Widać to w kuchni. Przynajmniej w mojej. Póki jednak wiosny pełną gębą w sklepach i na rynku nie ma to posiłkuję się tym co dostępne. I smakuje już lekko wiosennie.

pomidorowa pasta kanapkowa z soczewicą

Czekam z niecierpliwością na polskie nowalijki. Póki ich nie ma to w nieograniczonych ilościach „produkujemy” domowe zielsko.

 

Szczypiorek w domu też w prosty sposób można wyhodować (co czynimy) więc dziś zapraszam Cię na pastę ze szczypiorkiem, która smakuje dzięki niemu całkiem wiosennie.

pomidorowa pasta kanapkowa z soczewicą i papryką

W przepisie użyłam też pysznego przecieru pomidorowego od małego wytwórcy. Jeśli Ty zdecydujesz się na zwykły, masowo dostępny, koncentrat to użyj go mniej.

Na co?

Taka kanapkowa pasta z soczewicą sprawdzi się na wiosenne śniadanie i lekką kolację. Możesz ją podawać do pieczywa, ale również do warzyw pokrojonych w słupki (np. do marchewki, selera naciowego, papryki, kalarepy etc.).

kanapka z pomidorową pastą z soczewicy i papryki

Czego potrzebujesz?

Konieczna będzie patelnia/wok oraz blender.

Składniki pomidorowej pasty do kanapek z soczewicą i szczypiorkiem:

  • 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej,
  • 1 duża, czerwona cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty lub jeśli użyjesz kupnego koncentratu to musisz go użyć nieco mniej np. połowę),
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej (przeczytaj, czym jest czubryca),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • duża garść szczypiorku.

bezglutenowa kanapka z pomidorową pastą z soczewicy i papryki

Przygotowanie pomidorowej pasty do kanapek z soczewicą i szczypiorkiem:

Soczewicę przepłukać porządnie pod bieżącą wodą. Ugotować w 2,5 szklance wody (aż do wchłonięcia całej wody) w międzyczasie mieszając, aby nie przywierała.

Cebulę obrać, pokroić. Podsmażyć na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.

Z papryki usunąć gniazdo i ją pokroić. Dorzucić do cebuli i chwilę dusić.

Dodać przecier pomidorowy, zioła i przyprawy i dusić jeszcze przez kilka chwil.

Po (choć) lekkim ostygnięciu wszystkie składniki zblendować na gładką pastę.

Po zblendowaniu dodać drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać i podawać z chlebem lub warzywami krojonymi w słupki. Jeśli zrobisz bardziej płynną wersję pasty, możesz ją stosować jako dip.

Z podanych ilości otrzymasz ilość pasty niezbędną do smarowania pieczywa przez dwa dni dla 2-3 osób. :-)

wegańska pasta do kanapek z soczewicą i papryką ze szczypiorkiem

Tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe kanapki.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 ocen, Średnia: 4,92 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Pomidorowa pasta kanapkowa z soczewicą i odrobiną wiosny”

  1. no wygląda genialnie, taka soczysta się wydaje i lekka! Os lat jestem fanką wszystkiego co choćby leżało koło soczewicy więc pasta jak dla mnie idealna:) tylko czubrycy nie mam..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *