Dziś mam dla Ciebie kolejną prostą propozycję: pastę warzywną. Im więcej warzyw w naszej diecie, tym lepiej. Będą pasowały idealnie na Twoją kanapkę, obiecuję.
Pasty, które robię, często przygotowuję z resztek. Zostało Ci w lodówce jakieś samotne warzywo? Nie ma problemu. Wmiksuj je w pastę. Dziś proponuję marchew, paprykę i cebulę z piekarnika.
Pasta z soczewicą – składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej łuskanej,
- 3 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 papryka żółta lub czerwona,
- 3 łyżki oliwy,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (możesz użyć też świeżego), sól i pieprz do smaku.
Pasta z soczewicą – przygotowanie:
Ugotować soczewicę tak, żeby maksymalnie wchłonęła wodę. Pozostawić do ostygnięcia.
Obrać i pokroić marchewki oraz cebulę. Wydrążyć i pokroić paprykę.
Wymieszać warzywa z oliwą, curry i czosnkiem.
Piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 w temperaturze 180 stopni. W trakcie można zamieszać warzywa. Pozostawić do ostygnięcia.
Zblendować warzywa z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem i/lub warzywami.
W odpowiedzi na “Karotenowa pasta z soczewicy z warzywami z piekarnika”
Super przepis:) Niesamowicie lubię wszelkie tego typu pasty, a ta jest naprawdę bardzo bardzo smaczna. Zdecydowanie trzeba ją spróbować:)