Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Karotenowa pasta z soczewicy z warzywami z piekarnika

Dziś mam dla Ciebie kolejną prostą propozycję: pastę warzywną. Im więcej warzyw w naszej diecie, tym lepiej. Będą pasowały idealnie na Twoją kanapkę, obiecuję.

Karotenowa pasta z soczewicy z warzywami z piekarnika

Pasty, które robię, często przygotowuję z resztek. Zostało Ci w lodówce jakieś samotne warzywo? Nie ma problemu. Wmiksuj je w pastę. Dziś proponuję marchew, paprykę i cebulę z piekarnika.

Pasta z soczewicą – składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej łuskanej,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka żółta lub czerwona,
  • 3 łyżki oliwy,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (możesz użyć też świeżego), sól i pieprz do smaku.

wegańska pasta z soczewicy z warzywami z piekarnika

Pasta z soczewicą – przygotowanie:

Ugotować soczewicę tak, żeby maksymalnie wchłonęła wodę. Pozostawić do ostygnięcia.

Obrać i pokroić marchewki oraz cebulę. Wydrążyć i pokroić paprykę.

Wymieszać warzywa z oliwą, curry i czosnkiem.

Piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 w temperaturze 180 stopni. W trakcie można zamieszać warzywa. Pozostawić do ostygnięcia.

pasta kanapkowa z soczewicy i warzyw pieczonych

Zblendować warzywa z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem i/lub warzywami.

wegańska pasta z soczewicy z warzywami z piekarnika

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *