Opublikowano Kategorie: Artykuły

Marchewka na raka? Czym są karotenoidy i czy warto je jeść?

Im więcej rozmawiam z ludźmi tym z większym przerażeniem stwierdzam, że spożycie warzyw i owoców jest zatrważająco niskie. Niskie w stosunku do naszych potrzeb. Postanowiłam więc, że zacznę dodawać więcej wpisów na temat… warzyw. Dziś kilka słów o karotenoidach. Garść informacji o tych związkach oraz o ich dobrych źródłach w diecie.

czym są karotenoidy i czy warto je jeść

Nie, nie marudzę. Naprawdę większość osób, z którymi mam styczność je bardzo mało warzyw i owoców. Do kanapek na śniadanie dorzucają dwa plastry pomidora, do obiadowego sosu do makaronu przecier pomidorowy, a na kolację zjadają czasem ogórka i symboliczny liść sałaty. Kiedy zadaję pytanie, dlaczego tak mało, większość osób odpowiada, że nie ma pomysłu, co jeść. Wyobrażasz sobie? Pomysłu nie ma! No to będę podsyłać pomysły. :-)

Tak, mnie też się to zdarza, że czasem po przerwie przypominam sobie o zdrowych produktach, o których na chwilę nieco zapomniałam. Pędzę wtedy do warzywniaka i nadrabiam zaległości. Dlatego też mam nadzieję, że tego typu wpisy się przydadzą. Koniecznie daj znać w komentarzu lub wiadomości, czy takie teksty będą dla Ciebie pomocne i o czym masz ochotę poczytać na moim blogu.

czym są karotenoidy i czy warto je jeść danie z marchewką

Czym są karotenoidy?

Przechodzę zatem do meritum. Karotenoidy to związki i barwniki, a także przeciwutleniacze. Nadają produktom roślinnym barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną, ale nie zawsze jest ona widoczna, bo np. liście bogate w karotenoidy, ze względu na obecność chlorofilu, zachowują kolor zielony.

szpinak z warzywami karotenoidy dieta antynowotworowa

Karotenoidy są głównym źródłem witaminy A w naszej diecie. Niemniej klasa karotenoidów jest bardzo pojemna, bo obejmuje aż ponad 600 związków! Z pewnością znasz likopen (w który bogate są m.in. pomidory), β-Karoten, luteinę. Wymieniać można długo.

Karotenoidy – właściwości

Ze względu na działanie antyoksydacyjne karotenoidy są bardzo istotne w prewencji wielu chorób, m.in. układu krążenia czy nowotworów.

Rozpuszczają się w tłuszczach, a więc warto do dań w nie obfitujących włączać produkty naturalnie bogate w tłuszcz np. orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki etc.

krem z marchwi natka pietruszki pestki dyni karotenoidy dieta przeciwnowotworowa

Okazuje się, że istnieje związek między stężeniem karotenoidów we krwi i mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwór piersi. [link do badania w j. ang.] Dieta antynowotworowa to ostatnio temat na czasie, a więc nie czekaj tylko włącz do diety to, co ma naukowo zweryfikowane działanie profilaktyczne. Warto!

Gdzie znaleźć karotenoidy

Słowo „karotenoidy” zapewne kojarzy Ci się z marchewką. I słusznie.

marchew dieta antyrakowa karotenoidy

Najlepszymi źródłami karotenoidów są:

  • marchew,
  • bataty (czyli słodkie ziemniaki),
  • dynia,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • papryka,
  • morele,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • algi (m.in. chlorella).

Jak widzisz wiele z powyższych źródeł karotenoidów należy do tanich i łatwo dostępnych produktów więc nie szukaj wymówek.

Podsumowanie

Twoje dzienne spożycie warzyw i owoców jest niezwykle istotne dla obniżenia ryzyka chorób cywilizacyjnych oraz nowotworów. Warzywa i owoce bogate w karotenoidy mają w tym względzie udokumentowany wpływ na nasze zdrowie.

Codziennie zjedz zatem porcję wymienionych warzyw i owoców. Możesz z nich wyczarować dania wytrawne, słodkie, koktajle czy soki warzywne. Niebawem podeślę Ci kilka inspiracji.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “Marchewka na raka? Czym są karotenoidy i czy warto je jeść?”

  1. Uff, z podanej przez Ciebie listy cennych źródeł karotenoidów w mojej kuchni brakuje aktualnie tylko alg. Bardzo chętnie poczytam na blogu o przepisach z wykorzystaniem składników z listy – dobrych inspiracji nigdy nie za wiele :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *