Im więcej rozmawiam z ludźmi tym z większym przerażeniem stwierdzam, że spożycie warzyw i owoców jest zatrważająco niskie. Niskie w stosunku do naszych potrzeb. Postanowiłam więc, że zacznę dodawać więcej wpisów na temat… warzyw. Dziś kilka słów o karotenoidach. Garść informacji o tych związkach oraz o ich dobrych źródłach w diecie.
Nie, nie marudzę. Naprawdę większość osób, z którymi mam styczność je bardzo mało warzyw i owoców. Do kanapek na śniadanie dorzucają dwa plastry pomidora, do obiadowego sosu do makaronu przecier pomidorowy, a na kolację zjadają czasem ogórka i symboliczny liść sałaty. Kiedy zadaję pytanie, dlaczego tak mało, większość osób odpowiada, że nie ma pomysłu, co jeść. Wyobrażasz sobie? Pomysłu nie ma! No to będę podsyłać pomysły. :-)
Tak, mnie też się to zdarza, że czasem po przerwie przypominam sobie o zdrowych produktach, o których na chwilę nieco zapomniałam. Pędzę wtedy do warzywniaka i nadrabiam zaległości. Dlatego też mam nadzieję, że tego typu wpisy się przydadzą. Koniecznie daj znać w komentarzu lub wiadomości, czy takie teksty będą dla Ciebie pomocne i o czym masz ochotę poczytać na moim blogu.
Czym są karotenoidy?
Przechodzę zatem do meritum. Karotenoidy to związki i barwniki, a także przeciwutleniacze. Nadają produktom roślinnym barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną, ale nie zawsze jest ona widoczna, bo np. liście bogate w karotenoidy, ze względu na obecność chlorofilu, zachowują kolor zielony.
Karotenoidy są głównym źródłem witaminy A w naszej diecie. Niemniej klasa karotenoidów jest bardzo pojemna, bo obejmuje aż ponad 600 związków! Z pewnością znasz likopen (w który bogate są m.in. pomidory), β-Karoten, luteinę. Wymieniać można długo.
Karotenoidy – właściwości
Ze względu na działanie antyoksydacyjne karotenoidy są bardzo istotne w prewencji wielu chorób, m.in. układu krążenia czy nowotworów.
Rozpuszczają się w tłuszczach, a więc warto do dań w nie obfitujących włączać produkty naturalnie bogate w tłuszcz np. orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki etc.
Okazuje się, że istnieje związek między stężeniem karotenoidów we krwi i mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwór piersi. [link do badania w j. ang.] Dieta antynowotworowa to ostatnio temat na czasie, a więc nie czekaj tylko włącz do diety to, co ma naukowo zweryfikowane działanie profilaktyczne. Warto!
Gdzie znaleźć karotenoidy
Słowo „karotenoidy” zapewne kojarzy Ci się z marchewką. I słusznie.
Najlepszymi źródłami karotenoidów są:
- marchew,
- bataty (czyli słodkie ziemniaki),
- dynia,
- natka pietruszki,
- jarmuż,
- szpinak,
- papryka,
- morele,
- brokuły,
- pomidory,
- algi (m.in. chlorella).
Jak widzisz wiele z powyższych źródeł karotenoidów należy do tanich i łatwo dostępnych produktów więc nie szukaj wymówek.
Podsumowanie
Twoje dzienne spożycie warzyw i owoców jest niezwykle istotne dla obniżenia ryzyka chorób cywilizacyjnych oraz nowotworów. Warzywa i owoce bogate w karotenoidy mają w tym względzie udokumentowany wpływ na nasze zdrowie.
Codziennie zjedz zatem porcję wymienionych warzyw i owoców. Możesz z nich wyczarować dania wytrawne, słodkie, koktajle czy soki warzywne. Niebawem podeślę Ci kilka inspiracji.
3 odpowiedzi na “Marchewka na raka? Czym są karotenoidy i czy warto je jeść?”
Uff, z podanej przez Ciebie listy cennych źródeł karotenoidów w mojej kuchni brakuje aktualnie tylko alg. Bardzo chętnie poczytam na blogu o przepisach z wykorzystaniem składników z listy – dobrych inspiracji nigdy nie za wiele :)
:) dobrze wyposażona kuchnia! :)
Fajny i ciekawy tekst.