Opublikowano Kategorie: Artykułydo piciaPrzepisyresztki z tygodniaz owocami

5 powodów, dla których warto pić koktajle jesienią i zimą

Wszyscy doskonale wiemy, że koktajle owocowo-warzywne to bardzo dobry sposób na przemycenie surowizny w naszej diecie. Chętnie sięgamy po nie wiosną oraz latem. Najczęściej wtedy, kiedy zależy nam na lekkich, odżywczych posiłkach. Dziś postaram się Cię przekonać, że jesień i zima to również czas, w którym nie powinniśmy odmawiać sobie roślinnych smoothies. Wzmacniajmy odporność zdrową i zbilansowaną dietą!

blender kielichowy amica in 800w btk 5011 recenzja przepisy

Aby przygotować idealny jesienno-zimowy koktajl będziesz potrzebować:

  • odpowiednich składników (wybieraj te pełne witamin, składników mineralnych, wzmacniające odporność i działające przeciwzapalnie, a także delikatnie rozgrzewające),
  • wody,
  • blendera kielichowego.

Ten ostatni jest tu o tyle istotny, że powinien poradzić sobie z warzywami i owocami, a niektóre z nich bywają łykowate i twarde. Ważne, aby porządnie je zmiksować. Przyda się urządzenie o odpowiedniej mocy (moc 800 W będzie optymalna).

Dziś mam dla Ciebie propozycję takiego blendera, który testuję od kilku dni. To Amica IN. BTK 5011 IN.

blender kielichowy amica

W skrócie napiszę Ci tylko, że sprawdza się bardzo dobrze. Dzbanek jest szklany, pojemny (1.5 l). Blender bez problemu rozdrabnia twarde składniki. Urządzenie dysponuje specjalną funkcją Pulse, która pomaga, gdy trafi nam się jakiś twardy element.

Zabiłam już w mojej karierze kilka blenderów, ale ten posiada specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem.  To bardzo ważna i potrzebna funkcja. W końcu chodzi o to, aby urządzenie służyło nam przez długie lata. Dodatkowo nie uruchomi się, jeśli źle go zamontujesz, a to przy moim roztrzepaniu, bardzo się przydaje.

Teraz jednak przejdźmy do meritum.

Dlaczego jesienią i zimą warto pić koktajle owocowo-warzywne?

Zdecydowanie warto i oto 5 powodów, dla których i Ty koniecznie pomyśl o tym, aby także teraz były elementem Twojej zdrowej diety.

blender kielichowy do koktajli amica

1. Koktajle na odporność

Co pozytywnie wpływa na odporność? Przede wszystkim urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta. Jej podstawą powinny być owoce i warzywa bogate w witaminy, przeciwutleniacze, błonnik, substancje o działaniu przeciwzapalnym. Nie zapomnijmy również o odpowiednim nawodnieniu, które wspieramy pijąc koktajle warzywno-owocowe.

Ważne, aby w naszych koktajlach znalazły się:

  • dobre źródła witaminy C (świeże owoce cytrusowe i sezonowe, natka pietruszki, owoce jagodowe – teraz głównie mrożone, papryka etc.),
  • tzw. dobre tłuszcze (np. siemię lniane, nasiona konopi, nasiona chia, orzechy włoskie, awokado),
  • rośliny zielonolistne i/lub kapustne (szpinak, jarmuż, zielona pietruszka, rukola etc.).

Takie zestawienie to bardzo dobra kombinacja antyoksydantów i substancji o działaniu przeciwzapalnym. Bardzo tego potrzebujemy jesienią i zimą.

blender amica przepis na zdrowy koktajl

2. Koktajle w walce z wirusami

Koktajle pite jesienią i zimą szczególnie powinny obfitować w składniki antywirusowe. Oto kilka z nich:

  • witamina C,
  • ocet jabłkowy,
  • imbir,
  • kurkuma (najlepiej z dodatkiem odrobiny pieprzu),
  • rośliny cebulowe (jeśli możesz dodać do koktajlu odrobinę czosnku lub cebuli to zrób to choć wiem, że nie każdy będzie tak odważny).

zdrowy koktajl blender kielichowy amica przepis

3. Koktajle na rozgrzanie

Z pomocą przychodzą nam przyprawy, które wspaniale wzmacniają smak koktajlu i nadają mu charakteru, a przy tym mają właściwości rozgrzewające, np.:

  • korzeń imbiru,
  • kurkuma,
  • cynamon,
  • kardamon.

Tak naprawdę możesz użyć do przygotowania takiego koktajlu lekko ciepłej wody. Ja często w okresie jesienno-zimowym robię koktajle na bazie lekko ciepłego naparu pokrzywy, lipy czy czarnego bzu. Zaznaczam jednak: LEKKO ciepłego. Zbyt wysoka temperatura zabije w koktajlu wszystko co najlepsze.

zielony koktajl recenzja blendera amica

4. Porcja warzyw i owoców w koktajlach

Jemy ich mniej z bardzo prostej przyczyny: mamy ich nie tak dużo do dyspozycji jak wiosną czy latem. Niemniej to, co jest dla nas kluczowe w przygotowaniu koktajlu, jest na wyciągnięcie ręki:

  • rośliny zielonolistne takie jak szpinak czy jarmuż,
  • warzywa kapustne (zamiast jarmużu w koktajlu możemy użyć nawet zwykłej kapusty),
  • nieoceniona natka pietruszki,
  • cytrusy europejskie,
  • nasze polskie jabłka i gruszki,
  • nasze polskie, mrożone owoce jagodowe.

blender do koktajli amica przepis na zdrowy koktajl

5. Koktajle na energię

Każdy z nas doświadczył z pewnością przynajmniej raz w życiu lekkiego spadku energii w okresie jesienno-zimowym. Zaczynamy łaknąć słodkości, wciąż chce nam się spać, a do tego cały czas nam zimno.

Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta oraz należyte nawodnienie to podstawa, jeśli chcemy uporać się z sezonową apatią. Zblendowane warzywa i owoce dodadzą nam energii.

Jak przygotować koktajl na odporność?

Bardzo prosto. Pamiętaj o dawce zielenizny, świeżych owocach i warzywach. Koniecznie dodaj produkty bogate w witaminę C i inne przeciwutleniacze. Skorzystaj także ze źródeł tzw. dobrych tłuszczów.

jak robić koktajle na zimę blender kielichowy amica

Składniki:

  • 1 garść szpinaku,
  • 1 polska gruszka,
  • 1 polskie, słodkie jabłko,
  • 1 mała, słodka pomarańcza,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 0,5 dojrzałego awokado,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • woda (ilość zależy od tego, jak gęsty chcesz mieć koktajl).

Przygotowanie:

Siemienia lnianego nie musisz wcześniej mielić. Wrzuć je razem ze wszystkimi składnikami- ten blender da sobie radę. Nie musisz się też obawiać o pomarańczę. Pokroiłam ją na kawałki, usunęłam widoczne pestki, a resztę zrobił blender.

Z pomarańczy i imbiru nie zostało nic, żadnych łykowatych elementów.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla 2-3 osób.

Najlepiej wypij koktajl od razu po przygotowaniu. Jest orzeźwiający, obfituje w witaminę C i tzw. dobre tłuszcze.

Zmieniaj składniki swoich codziennych mikstur tak, aby w Twojej diecie zapanowało jak największe urozmaicenie. Wtedy największa szansa, że dodasz sobie mocy przed zimą.

Blender kielichowy Amica BTK 5011 IN testowałam dzięki firmie Amica.

blender kielichowy recenzja amica zdrowy koktajl
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 ocen, Średnia: 4,70 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “5 powodów, dla których warto pić koktajle jesienią i zimą”

  1. choćbym nie wiem jak się starała to nie zrobię takich ładnych zdjęć moich porannych zielonych koktajli w mojej ciemnej kuchnie:) blender kielichowy mam ale szczerze mówiąc wolę używać ręcznego bo ten nasz kielichowy dłużej się troszkę myje a rano wiadomo każda minuta na wagę złota. a siemię lniane tuż przed dodaniem do koktajlu mielę. warto dodać też nasiona chia i jakieś extra źródło błonnika jak inulina czy zwykłe otręby- takie koktajle to moje małe uzależnienie:)

    1. Magda, światło najważniejsze. :-)
      Ręczny w przypadku tych składników wymagałby jednak trochę dłuższej pracy. Kielichowy amica myje się szybciutko.
      Jak sobie przypomnę, jaki miałam problem z odkręcaniem mojego archaicznego blendera, który z resztą później spaliłam, to ten jest po prostu naj jeśli chodzi o mycie.
      Chia daję również- jak w tekście.
      A inuliny i otrębów nie polecam bez wyraźnego uzasadnienia. ;)

  2. Mamo Frania. :-) Z lodem sobie daje radę bez problemu. Mleko kokosowe też robiłam. Soki przecierowe z gotowanej marchwi też robię, ale ostatnio wrzuciłam ananasa (który jest twardy) i też nie było problemu. Wcześniej miałam blender o mocy 750W i z orzechami dawał radę, ten ma aż 800W. Hummusu jeszcze w nim nie kręciłam, ale nie widzę przeciwwskazań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *