Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyraw foodz owocami

Koktajl jarmużowo – owocowy

Dziś coś do picia. W smaku koktajl – smoothie nieco zaskakujący, bo kwasek cytryny pięknie przełamał słodycz owoców.

Na co?

Na śniadanie, a dokładniej na obudzenie się. Ewentualnie na drugie śniadanie. Takie zielone koktajle to skarbnica przeciwutleniaczy. Bogactwo witamin i eksplozja smaku. Ojej – zaczynam bredzić. Kończę zatem i przechodzę do konkretów!

Czego potrzebujesz?

Blendera kielichowego, bądź innego jeśli nie posiadasz kielichowego. ;-)

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 jabłka,
  • 2 garście liści jarmużu (pozbawione łodyg),
  • sok z połowy cytryny lub limonki,
  • 2 plasterki imbiru,
  • 1-2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Owoce kroimy, liście jarmużu myjemy, a następnie pozbywamy się twardszych łodyg. Do kielicha wraz z owocami, jarmużem i plasterkami imbiru wlewamy sok z cytryny oraz wodę (1-2 szklanki w zależności od oczekiwanej gęstości koktajlu). Blendujemy. I gotowe! Pijemy od razu po przygotowaniu.

Z podanych składników otrzymasz smoothie dla 2 osób.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

5 komentarzy do “Koktajl jarmużowo – owocowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *