Kiedy mówię znajomym, że stosuję w kuchni konopie to zwykle rozlega się gromki śmiech. Skojarzenia zwykle wszyscy mają jedno: z konopiami indyjskimi. Dziś zatem kilka słów o oleju z nasion konopi, żeby nie było niedomówień.
Na początek warto wyjaśnić, że mamy dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie i konopie siewne. O działaniu narkotycznym, czy też kontrowersyjnym, mowa jest w przypadku pierwszych z nich. Konopie siewne z kolei mają wiele praktycznych zastosowań. Nie musisz się obawiać, że są zabronione. :-)
Konopie włókniste wykorzystywane są w m.in. w przemyśle odzieżowym, samochodowym i w budownictwie. Ja natomiast chciałabym skupić się na oleju, który wytwarzany jest z nasion konopi. Zarówno nasiona konopi jak i olej konopny charakteryzuje bowiem wysoka wartość odżywcza.
Właściwości oleju konopnego
Olej konopny zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 w optymalnych proporcjach. Przeczytaj koniecznie, gdzie znaleźć omega 3 i omega 6.
Oprócz tłuszczów olej konopny zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych (magnez, wapń, cynk) i witamin (A i E).
Olej konopny nierafinowany jest ciemnozielony, czego nie można powiedzieć o oleju rafinowanym. Charakteryzuje go bardzo specyficzny smak. Jest lekko orzechowy, a więc może znakomicie urozmaicić i wzbogacić smak potraw.
Ja miałam okazję samodzielnie go wytłoczyć przy pomocy prasy do oleju Sana EUJ-707. Smak tego oleju był dużo wyraźniejszy niż smak oleju, który kiedyś zdarzyło mi się kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Myślę, że wpływ na intensywność smaku może mieć czas przechowywania oleju- świeży olej jest dużo bardziej aromatyczny.
Domowe tłoczenie jest bardzo proste. Jeśli temat Cię zainteresował to koniecznie przeczytaj mój wpis, a dowiesz się czy warto spożywać oleje tłoczone na zimno.
Przechowywanie oleju konopnego
Tak wysoka koncentracja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma również swoją „złą” stronę. Olej ten jest niestety bardzo nietrwały. Źle reaguje na nasłonecznienie, podwyższoną temperaturę, kontakt z powietrzem.
Należy go bezwzględnie przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu (najlepiej w lodówce, w ciemnej butelce) i spożywać jak najszybciej: w ciągu maksimum kilku tygodni, w zależności od tego czy go kupiliśmy czy też tłoczyliśmy samodzielnie.
To wszystko już jednak na pewno wiesz, jeśli jesteś po lekturze mojego artykułu na temat oleju lnianego.
Olej konopny – zastosowanie
Ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oleju konopnego nie powinno się podgrzewać. Powinien być stosowany na zimno, np. jako dodatek do sałatek, do dań już na talerzu, do past kanapkowych, dipów, dressingów etc.
Oprócz tego używany jest jako składnik olejków do masaży i innych kosmetyków. Jest stosowany przy problemach skórnych gdyż znakomicie wpływa na wysuszoną skórę. Poza tym bardzo szybko się wchłania. Szczególnie, jeśli porównasz go z innymi olejami. Wypróbowałam i bardzo polecam.
Olej konopny czy nasiona konopi?
Jeśli stosujesz w swojej kuchni oleje tłoczone na zimno to olej konopny jest jednym z tych, który jest naprawdę wart obecności w Twojej kuchni. Pisałam już wielokrotnie, że oleje obfitujące w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ze szczególnym uwzględnieniem tych bogatych w omega 3) wydają mi się bardzo sensownym wyborem. Olej konopny należy właśnie do takich olejów.
Oczywiście same nasiona konopne powinny również pojawić się w Twojej diecie, bo olej z jakiejkolwiek rośliny jest po prostu tłuszczem, a więc nie zawiera wszystkich substancji, które znajdują się w roślinie. Spożywaj jak najwięcej produktów w ich nieprzetworzonej formie.
Podsumowując
Należy rozróżnić konopie indyjskie od konopi siewnych. Te drugie mają szereg zastosowań. W branży spożywczej docenia się szczególnie nasiona konopi i olej z nich wytwarzany.
Nierafinowany olej konopny należy obok oleju lnianego, rzepakowego czy oleju z orzechów włoskich do olejów bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ze szczególnym uwzględnieniem omega 3. Każdy z nich, z racji braku procesu rafinacji, nadaje się jedynie do spożywania na zimno.
Warto kupować je jedynie ze sprawdzonych źródeł lub tłoczyć samodzielnie przy pomocy prasy do tłoczenia oleju takiej jak Sana EUJ-707.
Nie zapomnij również o spożywaniu samych nasion konopnych, które są szczególnie wartościowe przez wzgląd na obecność w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz wartościowych aminokwasów.
Wpis powstał we współpracy z Eujuicers.pl, dystrybutorem prasy do oleju Sana EUJ-702.
2 odpowiedzi na “Czym jest olej konopny i czy jest legalny?”
Właśnie próbuję zrobić olej konopny w identycznej prasie jak na twoim wpisie. Niestety, prasa zaczyna piszczeć. Zastanawiam się czy miałaś taki problem?
Moja prasa podczas tłoczenia też produkowała różne odgłosy. ;) Myślę, że mogła i piszczeć. Natomiast wszelkie wątpliwości zawsze warto skonsultować ze sprzedawcą. Pozdrawiam!