Niniejszym rozpoczynam cykl wpisów na temat nowości, nowinek, newsów z zakresu żywienia, dietetyki, zdrowia i zrównoważonego stylu życia. Mam nadzieję, że dowiesz się ciekawych rzeczy i że taka forma artykułów Ci podpasuje. Sprawdź i daj znać.
Niejednokrotnie chcę Ci napisać o wielu rzeczach, ale kończy się na tym, że… chcę. Nie mam niestety takich możliwości czasowych, aby pisać częściej i więcej. Za to bardzo często trafiam na ciekawe i rzetelne (!) informacje, z którymi chciałabym Cię zapoznać.
Jeśli interesuje Cię zdrowie, żywienie, dietetyka, budowanie zdrowych nawyków żywieniowych i newsy dotyczące zdrowego stylu życia to w cyklu publikacji #ZdrowoNowości będę Ci je przybliżać – wraz z linkami do źródeł, gdzie znajdziesz wyczerpujące informacje, jeśli zechcesz się zagłębić w wybrany temat.
Oto, co ostatnio szczególnie mnie zainteresowało.
1. Tłuszcze trans – lista produktów
O szkodliwości izomerów trans mówi się i pisze coraz więcej. Główne, najczęściej wymieniane, produkty obfitujące w izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych to tzw. fast-foody i przemysłowo produkowane słodycze. Są one jednak również naturalnie obecne w takich produktach jak nabiał czy mięso wołowe.
To rodzaj tłuszczów, których powinniśmy bezwzględnie unikać i nie spożywać więcej niż podają zalecenia WHO – do 1 % spożytej energii w ciągu dnia.
Problem jest jednak taki, że przeciętny zjadacz chleba nie do końca wie, ile ich zjada. Szczególnie, jeśli nie unika produktów przetworzonych. Z pomocą przychodzi nowo powstała baza izomerów trans. Instytut Żywności i Żywienia właśnie udostępnił jej pierwszą część, która zawiera informacje nt. wartości średnich, minimalnych i maksymalnych izomerów w konkretnych produktach.
Zerknij więc koniecznie do bazy i wybieraj tylko takie produkty, które ich nie zawierają lub mają ich w kładzie bardzo mało. Czym grozi wysokie ich spożycie? M.in. wzrostem ryzyka chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2.
2. Dieta w chorobach stawów
Coraz więcej osób boryka się z chorobami stawów o podłożu zapalnym. Często słyszą od lekarzy:
Taka już pani uroda. Taki wiek. Taka karma. Pozostają środki przeciwzapalne i przeciwbólowe do końca życia.
Jest tu ktoś na sali, kto również coś takiego usłyszał? Nie zawsze pacjent otrzymuje informację, że dieta ma tu również znaczenie. Dlaczego dieta jest bardzo ważną kwestią w tego typu schorzeniach? Dokładnie wyjaśnia to w artykule na swojej stronie Małgorzata Desmond, dietetyczka i specjalistka medycyny żywienia.
Z artykułu na temat wpływu diety na choroby stawów, dowiesz się między innymi:
- dlaczego dieta JEST istotna,
- jakie składniki mogą w naszej diecie pobudzać, a jakie wyciszać stany zapalne,
- jakie są skutki utrzymującego się stanu zapalnego w organizmie,
- co ma wspólnego kondycja naszych jelit z chorobami stawów.
Artykuł krótki, treściwy, z podanymi źródłami. Koniecznie przeczytaj, jeśli Ty lub Twoi bliscy cierpicie na zapalne choroby stawów. Ja osobiście słyszę od ludzi coraz częściej o tego typu problemach ze zdrowiem. Zwykle moi rozmówcy nie mają pojęcia, że dieta może być tu istotnym czynnikiem terapeutycznym.
3. Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Ani nie należę do blogerek kontrowersyjnych, ani poglądów na życie kontrowersyjnych nie mam. Popełniłam jednak na blogu wpis o oleju kokosowym, który do dziś wzbudza wiele emocji.
W kwietniu na Medycynie Praktycznej dla pacjentów ukazał się ciekawy artykuł dietetyka, Mateusza Durbasa, który Wam polecam. Tekst o tłuszczu kokosowym zawiera również piśmiennictwo, gdyby ktoś chciał dłubać w temacie bardziej.
Tymczasem zmykam do czytania dalszych ciekawych newsów, aby za jakiś czas móc zasugerować Ci kolejne ZdrowoNowości z dobrych źródeł. :-)
W odpowiedzi na “Dieta w chorobach stawów, olej kokosowy i tłuszcze trans – #ZdrowoNowości cz. 1”
Dziękuję za docenienie mojego artykułu na temat oleju kokosowego. Cieszę się, że Ci się spodobał. Serdecznie pozdrawiam, Mateusz