Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjena wynos/ na wycieczkęobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Kotlety z soczewicy – idealne zamiast „mielonego” (bez smażenia)

Dziś typowy, polski obiad: kotlet, ziemniaki i surówka. Kotlet/ pulpet roślinny, którego głównym składnikiem jest zielona soczewica, a można zrobić go w bardzo prosty sposób przy pomocy blendera/ urządzenia wysokoobrotowego i piekarnika.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-6

Na co?

Na obiad lub kolację, do zabrania ze sobą do szkoły i pracy.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzania wysokoobrotowego, garnka do ugotowania soczewicy, ew. młynka do mielenia siemienia lnianego.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-5

Składniki:

  • 2 szklanki suchej soczewicy zielonej (wyszło z tego ok. 750 g gotowanej soczewicy – po odcedzeniu),
  • 0,5 – 0,75 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 duże cebule,
  • 30 g oleju rzepakowego,
  • 10 szt. suszonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 30 g siemienia lnianego,
  • zioła i przyprawy: ok. 10 g sosu sojowego (u nas bezglutenowy), kurkuma, majeranek.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-1

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy, a następnie studzimy.

Cebule obieramy i kroimy, a następnie szklimy w oleju rzepakowym wymieszanym z wodą. Gdy cebula się zeszkli i ostygnie, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, obrany czosnek, siemię lniane i wszystko blendujemy (jeśli nie ma urządzenia wysokoobrotowego o dużej mocy, to proponuję siemię lniane zmielić wcześniej w młynku).

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-4

Dodajemy do cebuli i dodatków ostudzoną soczewicę, mąkę oraz zioła i przyprawy, a następnie blendujemy. Nie musi powstać zupełnie gładka masa (u mnie pozostały nieliczne ziarenka soczewicy w całości).

Formujemy kotlety, pulpety lub wkładamy wszystko do foremki i pieczemy (kotlety/ pulpety na papierze do pieczenia) przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół). W połowie czasu pieczenia odwracamy kotlety / pulpety na drugą stronę.

Ja podałam pulpety z ziemniakami oraz surówką z marchwi i jabłka. Ot taki „klasyk”. Jeśli lubisz proste dania z marchwi to koniecznie zerknij na moje przepisy z marchewki.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-7

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 ocen, Średnia: 4,75 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

12 komentarzy do “Kotlety z soczewicy – idealne zamiast „mielonego” (bez smażenia)”

  1. Wow Aga ! właśnie wypociłam, siedzą w piekarniku więc nie mogę się doczekać. Smakowo wyszły rewelacja, konsystencja super. Tym razem byłam prawie wierna przepisowi

      1. To jest najpiękniejsze w kukowaniu, nie być wiernym….

  2. Hej, kotlety wlasnie siedza w piekaniku. Smak pycha ale nie dodalam wcale maki bo wyszly calkiem zbite. Mam bardzo silny blender ale masa ciagle sie przyklejala do scianek. Czy myslisz, ze ma na to wplyw jakosc/ gatunek soczewicy? (Uzylam suszone pomidory z zalewy oliwnej)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *