Dziś typowy, polski obiad: kotlet, ziemniaki i surówka. Kotlet/pulpet roślinny, którego głównym składnikiem jest zielona soczewica, a można zrobić go w bardzo prosty sposób.
Na co?
Na obiad lub kolację, do zabrania ze sobą do szkoły i pracy.
Czego potrzebujesz?
Blendera lub urządzania wysokoobrotowego, garnka do ugotowania soczewicy, ew. młynka do mielenia siemienia lnianego.
Składniki:
- 2 szklanki suchej soczewicy zielonej (wyszło z tego ok. 750 g gotowanej soczewicy – po odcedzeniu),
- 0,5 – 0,75 szklanki mąki gryczanej,
- 2 duże cebule,
- 30 g oleju rzepakowego rafinowanego,
- 10 szt. suszonych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 30 g siemienia lnianego,
- zioła i przyprawy: ok. 10 g sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), kurkuma, majeranek.
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy, a następnie studzimy.
Cebule obieramy i kroimy, a następnie dusimy w oleju rzepakowym wymieszanym z wodą. Gdy cebula się udusi i ostygnie, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, obrany czosnek, siemię lniane i wszystko blendujemy (jeśli nie ma urządzenia wysokoobrotowego o dużej mocy, to proponuję siemię lniane zmielić wcześniej w młynku).
Dodajemy do cebuli i dodatków ostudzoną soczewicę, mąkę oraz zioła i przyprawy, a następnie blendujemy. Nie musi powstać zupełnie gładka masa (u mnie pozostały nieliczne ziarenka soczewicy w całości).
Formujemy kotlety, pulpety lub wkładamy wszystko do foremki i pieczemy (kotlety/pulpety na papierze do pieczenia) przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół). W połowie czasu pieczenia odwracamy kotlety/pulpety na drugą stronę.
Ja podałam pulpety z ziemniakami oraz surówką z marchwi i jabłka. Ot taki „klasyk”. Jeśli lubisz proste dania z marchwi to koniecznie zerknij na moje przepisy z marchewki.
14 odpowiedzi na “Kotlety z soczewicy – idealne zamiast „mielonego” (bez smażenia)”
Trzeba spróbować ;)
Polecam. :)
Wow Aga ! właśnie wypociłam, siedzą w piekarniku więc nie mogę się doczekać. Smakowo wyszły rewelacja, konsystencja super. Tym razem byłam prawie wierna przepisowi
To podziwiam. :-) Ja nigdy nie jestem wierna przepisom. Smaczności. :*
To jest najpiękniejsze w kukowaniu, nie być wiernym….
Tak! :)
Pani Ago, jak odmierzyć 30g siemienia lnianego bez użycia wagi kuchennej?
30 g = 3 łyżki siemienia niemielonego
Pani Ago, a w którym momencie dodajemy mąkę gryczaną ?
Już uzupełniłam, dziękuję za czujność! :)
Hej, kotlety wlasnie siedza w piekaniku. Smak pycha ale nie dodalam wcale maki bo wyszly calkiem zbite. Mam bardzo silny blender ale masa ciagle sie przyklejala do scianek. Czy myslisz, ze ma na to wplyw jakosc/ gatunek soczewicy? (Uzylam suszone pomidory z zalewy oliwnej)
mhm… ciekawe jakie będą po upieczeniu. być może to kwestia soczewicy, ale trudno mi powiedzieć, co było jeszcze inaczej u Ciebie. Pozdrawiam :)
czy można użyć czerwonej soczewicy? będzie jakaś różnica?
Można jak najbardziej.