Kotlety z soczewicy – idealne zamiast „mielonego” (bez smażenia)

Dziś typowy, polski obiad: kotlet, ziemniaki i surówka. Kotlet/pulpet roślinny, którego głównym składnikiem jest zielona soczewica, a można zrobić go w bardzo prosty sposób.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-6

Na co?

Na obiad lub kolację, do zabrania ze sobą do szkoły i pracy.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzania wysokoobrotowego, garnka do ugotowania soczewicy, ew. młynka do mielenia siemienia lnianego.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-5

Składniki:

  • 2 szklanki suchej soczewicy zielonej (wyszło z tego ok. 750 g gotowanej soczewicy – po odcedzeniu),
  • 0,5 – 0,75 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 duże cebule,
  • 30 g oleju rzepakowego rafinowanego,
  • 10 szt. suszonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 30 g siemienia lnianego,
  • zioła i przyprawy: ok. 10 g sosu sojowego (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), kurkuma, majeranek.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-1

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy, a następnie studzimy.

Cebule obieramy i kroimy, a następnie dusimy w oleju rzepakowym wymieszanym z wodą. Gdy cebula się udusi i ostygnie, dodajemy kawałki suszonych pomidorów, obrany czosnek, siemię lniane i wszystko blendujemy (jeśli nie ma urządzenia wysokoobrotowego o dużej mocy, to proponuję siemię lniane zmielić wcześniej w młynku).

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-4

Dodajemy do cebuli i dodatków ostudzoną soczewicę, mąkę oraz zioła i przyprawy, a następnie blendujemy. Nie musi powstać zupełnie gładka masa (u mnie pozostały nieliczne ziarenka soczewicy w całości).

Formujemy kotlety, pulpety lub wkładamy wszystko do foremki i pieczemy (kotlety/pulpety na papierze do pieczenia) przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół). W połowie czasu pieczenia odwracamy kotlety/pulpety na drugą stronę.

Ja podałam pulpety z ziemniakami oraz surówką z marchwi i jabłka. Ot taki „klasyk”. Jeśli lubisz proste dania z marchwi to koniecznie zerknij na moje przepisy z marchewki.

weganskie-kotlety-z-soczewicy-idealne-na-obiad-przepis-7

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

14 odpowiedzi na “Kotlety z soczewicy – idealne zamiast „mielonego” (bez smażenia)”

Wow Aga ! właśnie wypociłam, siedzą w piekarniku więc nie mogę się doczekać. Smakowo wyszły rewelacja, konsystencja super. Tym razem byłam prawie wierna przepisowi

Hej, kotlety wlasnie siedza w piekaniku. Smak pycha ale nie dodalam wcale maki bo wyszly calkiem zbite. Mam bardzo silny blender ale masa ciagle sie przyklejala do scianek. Czy myslisz, ze ma na to wplyw jakosc/ gatunek soczewicy? (Uzylam suszone pomidory z zalewy oliwnej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *