Zauważyliście już, że jestem leniwa? Chyba nigdy nie zdobędę się na kotlety smażone tradycyjnie, na patelni. Po pierwsze smażenie nie należy do najzdrowszych rozwiązań, a po drugie: mnie się po prostu nie chce! Po co się męczyć, skoro piekarnik cię wyręczy?
Na co?
Na obiad lub kolację – wedle uznania. Jak to kotleciki. ;-) Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, młynka do zmielenia siemienia lnianego, dużej miski do wyrobienia masy na kotlety.
Składniki:
- ok. 18-20 sztuk małych pieczarek,
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
- 4 kopiaste łyżki mąki gryczanej,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 150 g kiełków roślin strączkowych (jeśli nie dysponujesz dodaj analogiczną ilość ugotowanych roślin strączkowych, np. soczewicy),
- 2 duże cebule,
- oliwa z oliwek,
- zioła i przyprawy: sos sojowy (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), zioła prowansalskie, majeranek.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w niewielkiej ilości oliwy i wody.
Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Siemię lniane mielimy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki wymienione w przepisie.
Wyrabiamy masę na kotlety (ręką). Na koniec dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy ponownie.
Formujemy niewielkie kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra – dół). Odwracamy kotlety na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z czym chcemy. Ja podałam z fasolką szparagową i brokułami gotowanymi na parze. Pychota! Z podanej ilości wyjdzie Wam pełna blaszka kotlecików.
Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.
18 odpowiedzi na “Pieczarkowe, wegańskie kotleciki z piekarnika – bezglutenowe oczywiście”
Wczoraj zrobiłam te kotleciki – są przepyszne! Dziękuję za przepis… :) Pozdrawiam, Dorota
Cieszę się bardzo Dorota, że smakują. Pozdrawiam! :)
Kotleciki zrobione,prawie wszystkie już zjedzone.Jak dla mnie rewelacja.Muszę przestrzegać diety bezglutenowej i ,bezkazeinowej ,a o takie przepisy jest dość trudno.Dzięki!!!
Świetnie Marzena, że Ci pasują. :-)
a czym można zastąpić kaszę jaglaną? Tu gdzie mieszkam można znależć tylko zwykłą kaszę jęczmienną…
Aniu, próbuj z jęczmienną i daj znać jak smakowało. :) Ja jęczmiennej nie mogę więc zwyczajnie nie mam możliwości spróbować.
Dziś robię je już drugi raz , pikanterii smakowej dodała szałwia….wspaniałe ….dzięki za inspirację :)
Świetny pomysł z szałwią. Wykorzystam. <3
Witaj Aguś! Dzisiaj zrobiłam Twoje kotleciki, a że straszna zołza jestem, trochę pozmieniałam i zrobię jeszcze ich inne wersje. Podstawa, jest kapitalna (jaglana,pieczarki ,mąka i cebula). Ja dodałam czerwonej coczewicy i zamiast ziół kminek mielony oraz drobno pokrojona paprykę czerwona i natkę pietruszki. Konsystencja rewelka kleiło sie przepysznie …. Moja córka stwierdziła, że z musztardą smakują jak kaszanka ; )))…Buziaki
Cudnie <3
Witam. Pieczarki dodajemy surowe. Bez wczesniejszego smazenia na patelni ?
Tak. Jak w przepisie: myjemy, obieramy i kroimy. :)
Czy mogę użyć innej mąki bzg?
Tak.
A czy muszę dodawać strączki czy soczewicę? Można zrobić bez ?
Można wszystko :D jednak przy innych proporcjach składników trzeba jednak samodzielnie kombinować. No i wtedy kotleciki nie będą dobrym źródłem białka, jeśli nie będzie tam roślin strączkowych. Natomiast jeśli koniecznie chcesz takie bez roślin strączkowych to proponuję na przykład takie:
kotleciki buraczane lub takie: kotleciki jaglano-ryżowe.
Czy da się takie kotlety usmażyć? Mój piekarnik jest stary i jego termometr żyje swoim życie a i opcję mam tylko dół.
Powinno być ok :)